23948sdkhjf

Serviceeftersyn for aldrende værkstedsejere

Generationsskifte og efterløn kræver nøje planlægning og gode rådgivere, var pointen under CADs roadtour om at kunne se rigtigt frem til at høre op.
Måske er det ikke de mest ophidsende emner at kaste sig over - men afgørende for ens egen fremtid er de. 200 medlemmer og medarbejdende ægtefæller i de frie værksteders brancheorganisation CAD havde fundet vej til foreningens møder landet over i oktober om skattereform, efterløn, pension og generationsskifte.

Emnernes vigtighed blev sat i relief af advokat Claus Rehl, Ret & Råd i Greve, der under mødet i Næstved refererede til en undersøgelse foretaget af Erhvervs- og Boligstyrelsen, hvoraf det fremgår, at 62 procent af de mindre virksomheder står over for et generations- eller ejerskifte inden for de næste 10 år. I CAD's medlemskreds er næsten halvdelen af værkstedsejerne over 50 år, og alligevel overvejer kun en trediedel, hvad der skal ske omkring generationsskifte, viser en CAD-undersøgelse fra 2008.

Fra Pension for Selvstændige forelå en gennemgang af skatte- og velfærdsreformens betydning for den enkelte ejerleder. Jan Christiansen fortalte om det hensigtsmæssige i at holde sig under topskattegrænsen, når man udbetaler løn til sig selv - ansæt hustruen til at tjene resten hjem, lød det provokerende.

Hvordan man end vender og drejer det, så har skattereformen betydet en lempelse af skatten, fastslog Jan Christiansen. Han nævnte også den midlertidige særskat på seks procent af ratepensionsudbetalinger på mere end 362.800 kroner om året: Rådet lød at udskyde udbetalingen af ratepensioner og bruge løs af eventuelle kapitalpensionsopsparinger i stedet.

Jan Christiansen gennemgik derpå de forskellige typer pensionsopsparinger og rammede en pæl igennem det udbredte synspunkt, at livrenter er dyrere end ratepensioner. Det er de ikke - men udbetalingerne er en smule mindre, pointerede han.

Krav før golfturene

Der er god grund til at holde tungen lige i munden, når det gælder de mangfoldige regler om beregning af dagpenge- og efterlønssatser, lød det fra Arbejdsløshedskassen for Selvstændige, ASE.

Centerleder Kirsten Balle gennemgik systematisk begreber som ophør, fleksibel efterløn - og ikke mindst det så afgørende efterlønsbevis, der skal aktiveres op til 60 årsdagen, ellers fortaber man sine rettigheder.

Disse rettigheder afhænger imidlertid af en stribe krav, man måske ikke lige overvejer, mens man glæder sig til turene på golfbanen eller rejsen til Sydamerika: Man skal have været medlem af en A-kasse i mindst 30 år, have indbetalt efterlønsbidrag - og blandt de mere eksotiske er kravet om, at man skal være arbejdsduelig, stå til rådighed for arbejdsmarkedet og have arbejdet mere end 30 timer om ugen i virksomheden. Arbejdstiden kan dokumenteres med en "væsentlighedserklæring".

Også toårs-kravet er værd at have erindring: Fortsætter man sit arbejde, til man er 62 år, altså to år efter tidligste efterlønsalder på 60 år, bliver man berettiget til et højere dagpengemaksimum. Dagpenge? Jo, efterlønssatserne tager udgangspunkt i dagpengesatserne.

Pointen er under alle omstændigheder: At komme op i årene kræver god planlægning.

Spild ikke tiden

- Man skal såmænd ikke så langt op i årene, før man skal agere, fremgik det af advokatkæden Ret & Råds gennemgang af principperne for ejerskifte og salg af virksomheden. For det er en rigtig dårlig idé at begynde i sidste øjeblik ud fra en illusion om, at "det kan vente".

Det tager tid, hvis nogle af de hensigtsmæssige modeller for salg til junior eller en betroet medarbejder skal udmøntes, hvis virksomheden skal trimmes og modnes med henblik på salg, eller hvis den skal splittes op i flere dele for måske at holde den faste ejendom udenfor.

Det bedste generationsskifte er således "det glidende", hvor senior arbejder med i en årrække, mens virksomhedens nye ejer vinder de gamle kunders accept og tillid.

Der var både rynkede bryn, løftede bryn og indbyrdes hvisken ved bordene undervejs. Nej, voldsomt spændende er emnerne måske ikke. Og dog.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094