23948sdkhjf

Japansk reprimande til Toyota

Toyota har fået en henvendelse fra det japanske transportministerium i forbindelse med den enorme tilbagekaldelse.
Det japanske transportministerium har bedt Toyota om at tage kundeklagerne alvorligt omkring den famøse gaspedal, der kan skabe uønsket acceleration. Det er der vist ingen tvivl om, at Toyota gør, selv om det er kommet frem i USA, at det faktisk er flere år siden, at de første problemer viste sig.

Toyota har fået kritik for, at sagen ikke er blevet behandlet hurtigere. Japansk presse har på det seneste angrebet 53-årige Akio Toyoda, barnebarn af stifteren af den største bilkoncern på kloden, der undskylder endnu en gang og udtaler, at Toyota må lære at erkende fejl.

Siden sidste efterår har Toyota tilbagekaldt 8,1 millioner biler på alle fem kontinenter, og før denne tilbagekaldelse gjaldt det 4,2 millioner biler med en gulvmåtte, som kunne glide frem og aktivere gaspedalen. Det er den hidtil største tilbagekaldelse i bilindustrien.

Skyld i 19 dødsofre

Sagen sammenlignes med de problemer, Ford havde med Explorer-modellen og Firestonedæk i USA, hvor bilerne væltede og flere omkom. Den sag vist sig også at være ældre med en del problemer i Mellemøsten, men blev negligeret af den daværende Ford præsident Jacques Nasser, som først tog affære, da dødsulykkerne begyndte at stige i USA, og han var presset af myndighederne.

Toyota tilbagekaldelsen er dog langt større og omfatter biler i alle fem verdensdele. De seneste eksempler er vedrørende den mest solgte hybridbil, Prius, hvor kunderne i Nordamerika, og senest i Japan, har klaget. Det oplyser talskvinden fra Toyota, Ririko Takeuchi, til Automotive News i Detroit. I øvrigt er det nu kommet frem i USA og Europa, at den populære Prius, der blev den mest solgte bil i Japan i 2009, muligvis har problemer med bremserne. Enkelte af modellerne er stoppet i produktionen i en kort periode.

19 mennesker er omkommet og 341 er kvæstet på grund af problemet i USA, hvor der har været 2262 bilulykker på grund af speederproblemer. I USA er der Toyota ejere, som lader bilen stå eller beder en vognmand om at hente den og sende den på værksted, skriver Automotive News. Sikkerhedsmyndighederne, NHTSA, har registreret 124 tilfælde med uønsket acceleration.

16 procent tilbagegang

I USA gik salget af Toyota biler tilbage med 16 procent i januar, mens blandt andet Ford, GM, Hyundai, Nissan, Subaru og VW gik frem med henholdsvis 26, 14, 13, 16, 28 og 40 procent i januar 2010.

Toyota har oplyst i USA, at den seneste tilbagekaldelse koster koncernen op 10 milliarder kroner i årets første kvartal, som er det sidste kvartal i Toyotas regnskab, der slutter ved udgangen af marts.

For nogle uger siden hævede Toyota det kommende salg i år til 7,18 millioner enheder, men ingen ved endnu, hvor meget problemerne med gulvmåtterne og den defekte gaspedal vil influere på salget i år, men én ting er udenfor diskussion: Mærket, der tidligere havde ry som værende noget det bedste i kvalitet, har fået nogle gevaldige ridser i lakken. Det kendte vurderingsselskab Standard & Poors har sat Toyota koncernen på observationslisten for de eventuelle konsekvenser, sagen kan få for Toyota.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063