23948sdkhjf

Peugeot tager afstand fra ikke-originale reservedele

Importøren råder værksteder til at lade forsikringsselskabet overtage det fulde ansvar. F&P mener, branchen selv skal vurdere skadesdele fra sag til sag.
Ser forsikringsselskaberne stort på sikkerheden?

AutoBranchens VidenCenter satte forleden i Motor-magasinet fokus på en problematik, der i høj grad vedrører de danske bilisters sikkerhed, idet branchevirksomheder fortæller, at forsikringsselskaber i stigende omfang pålægger værkstederne at anvende alternative dele ved reparation af skader.

Hos Peugeot Danmark er teknik- og garantichef, Kjeld Seidler, ikke i tvivl om, at der er et altoverskyggende sikkerhedsaspekt.

- Uoriginale og alternative dele har vi ikke bevis for er crashtestet, og derfor har vi, og i sidste ende kunderne, ingen garanti for, at de lever op til samme sikkerhedsstandard som originale, siger Kjeld Seidler, og fortsætter:

- I min optik virker det som om, at forsikringsselskaberne ser stort på sikkerheden, eller med andre ord - deres holdning til kundernes sikkerhed overrasker os. Kunden køber som udgangspunkt en bil med udelukkende originale reservedele, som er testet. Hvis forsikringsselskabet holder fast i, at en skade skal udbedres med alternative dele, risikerer kunden at være dårligere stillet efter en skade. For en kopi har ikke nødvendigvis samme egenskaber som den originale reservedel, og eftersom kopierne ikke crashtestes, er det umuligt at vide, hvordan eksempelvis deformationsevnen fungerer i tilfælde af uheld.

- Vi ved med sikkerhed, at de originale dele er crashtestet, og det har stor betydning for kundens sikkerhed i forbindelse med et trafikuheld og ikke mindst den passive sikkerhed, understreger Kjeld Seidler. Han forklarer, at den passive sikkerhed også tilgodeser de bløde trafikanter, og derfor er det afgørende, at bilens deformationsevne ikke forringes.

Kræver dokumentation

Hos de autoriserede Peugeot-værksteder er der en klar holdning, hvis et forsikringsselskab beder om, at der anvendes uoriginale dele: Peugeot vil til hver en tid bede forsikringsselskabet dokumentere kvaliteten af de pågældende reservedele for at sikre, at delene lever op til samme sikkerhedsstandard som de originale Peugeot-reservedele. Kan dette ikke dokumenteres, beder Peugeot-værkstederne forsikringsselskabet overtage det fulde ansvar.

- Vi vil ikke være med til at sætte vores kunders sikkerhed på spil - holder forsikringsselskaberne fast, så er vi i vores optik moralsk ansvarlig for at informere kunderne, siger Kjeld Seidler.

F&P: Enkel konklusion

Fra forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension, siger underdirektør Hans Reymann-Carlsen, at overvejelser om originale reservedele, i forhold til alternative dele, er relevant men bestemt ikke nyt.

- På reservedelsmarkedet er det velkendt, at rigtigt mange reservedele findes som originale og som alternative. Det er også velkendt, at de alternative reservedele typisk er billigere end de originale. I mange tilfælde er de alternative dele fuldstændig magen til de originale – ofte tilmed fremstillet af samme producent. I andre tilfælde er der tale om forskellige produkter af forskellige kvalitet. Ligeledes er udskiftningen af reservedele i nogle tilfælde afgørende for bilens sikkerhed, i andre tilfælde er det helt uden betydning, siger Hans Reymann-Carlsen og tilføjer:

- Konklusionen er derfor ret enkel. Der kan anvendes alternative og billigere reservedele, hvor det er uden betydning for sikkerheden. Men valg af reservedele må naturligvis ikke kompromittere sikkerheden. Den ansvarlige reparatør skal derfor rådgive kunden om hvilke reservedele, der kan anvendes. Reparatørens rådgivning skal derfor også være baseret på faglig viden uafhængigt af reparatørens avance ved valg af den eller den anden reservedel, siger Hans Reymann-Carlsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.075