23948sdkhjf

Ledelsen i Lakexperten stævnet af medlemmer

En håndfuld aktionærer kræver fuld åbenhed om økonomi efter likvidation af Lakexperten A/S og oprettelse af det konkurrerende Lakexperten Plus ApS som konsekvens efter kritisk generalforsamling.
Hvad der begyndte i 2003 som en dynamisk og frivillig indkøbskæde for autolakvirksomheder i Lakexperten A/S er nu endt i en stævning mod ledelsen. En kreds på 10 aktionærer ud af kædens cirka 50 har, via Leoni Advokater i Viborg, stævnet kædechef Bo Kold Søndergaard og bestyrelsens syv bestyrelsesmedlemmer for uretmæssigt at have stiftet en ny kæde, Lakexperten Plus ApS, og trukket aktiverne, inklusive diverse samarbejdsaftaler med bilimportører som Hyundai og Mazda samt bilforhandlerkæden Bjarne Nielsen A/S, over i dette selskab fra det oprindelige Lakexperten A/S, der således er ophørt (likvidation).

Den sagsøgende aktionærkreds’ advokat Christian Beck Asmussen skriver i sin sagsfremstilling, at det ifølge selskabsloven er ulovligt, når selv samme ledelse opretter og koncentrerer sig om et konkurrerende selskab og således devaluerer værdier i det oprindelige Lakexperten A/S for egen vindings skyld og til ugunst for minoritetsmedlemmerne. De 10 stævnende aktionærer finder det endvidere påfaldende, at det nye selskab og den tilhørende kæde har stort navnesammenfald med den oprindelige kæde, så ingen i Autobranchen nødvendigvis har opdaget ændringen.

Det vurderes, at Lakexperten A/S’ medlemsvirksomheder havde 30 procents markedsandel i Danmark inden likvidationen, og at de omtalte 10 aktionærer udgjorde en væsentlig del heraf.

Nej til stramning

Årsagen til at kædeledelsen har truffet beslutning om at danne et nyt selskab, og at tilbyde de gamle aktionærer medlemskab, er angiveligt, at de nu udtrådte aktionærer på en generalforsamling 19. april 2013 stillede et modforslag om at forkaste kædens direktions og bestyrelses forslag om nye vedtægter. Disse vedtægter fandt aktionærgruppen stærkt svækkende for de enkelte medlemsvirksomheder, idet bestyrelse og kædeledelse ville få stor magt over de oprindeligt frit stillede autolak-virksomheder. Blandt andet ved at kræve fuld åbenhed fra de enkelte virksomheder om kundeoplysninger og indberetning af nøgletal til kæden, samt at virksomhederne skulle have kædeledelsens accept ved ønske om virksomhedssalg. Ledelsen ville desuden bestemme uddannelse samt krævede tvungent indkøb af lak- og andre produkter hos kædens leverandører.

Modkrav til ledelsen

Bestyrelsens forslag blev, efter indgående drøftelse mellem bestyrelsen og dennes advokat, trukket tilbage, da forslaget var i direkte strid med selskabets aktionæroverenskomst. Advokaten blev senere fyret som samarbejdspartner, og den nuværende blev udpeget.

I modforslaget fra kritikerne stod det således anført, at aktionærerne blandt andet krævede af ledelsen:

* Selv at kunne bestemme over egen forretning

* At kædekontoret varetager medlemmernes interesser – ikke omvendt

* Fuld åbenhed omkring en eksplosion i omkostninger på kædekontoret til drift og løn til tre medarbejdere, kædechef og bestyrelsesmedlemmer

* Fuld åbenhed omkring samtlige indgåede leverandøraftaler og bonusbetaling

* At bestyrelsen ikke har beføjelse til at smide medlemmer ud, hvis man ikke "makker ret efter bestyrelsens opfattelse".

Fik ingen info

Den kritiske aktionærkreds anfører, at man ikke har fået tilpas oplysning om kædens økonomi eller set fyldestgørende budgetter og regnskaber, ligesom man ikke fik forelagt bestyrelsesreferater efter de månedlige bestyrelsesmøder under luksusforhold på Hindsgavl Slot.

Tilbød at købe kæde

Desuden har den kritiske aktionærkreds tilbudt at købe Lakexperten, men har ikke modtaget konkrete forslag eller udkast til betingelser samt pris. Dette undrer aktionærkredsen, idet man likviderede selskabet med den begrundelse, at der ikke var økonomisk grundlag for at videreføre det. Aktionærkredsen finder det derfor mistænkeligt, at man ikke har forsøgt at sælge til bedst opnålige pris.

Ledelse udhulede selskab

Aktionærgruppens advokat har i stævningen krævet udlevering af detaljerede rå-regnskaber for at kunne fastslå det tab, aktionærer mener at være blevet påført. Og advokaten anfører, at direktion og bestyrelse direkte har udhulet Lakexperten A/S med sine culpøse (ansvarspådragende) handlinger, samt at der ikke var tegn på økonomiske problemer i kæden før overdragelse til det nye Lakexperten Plus ApS af goodwill, varemærke, lakleverandøraftale, kontrakter med kunder, it-system (Lakplan) med videre.

Advokat ny formand

Den kritiske aktionærgruppe finder det desuden mærkværdigt, at det nye Lakexperten Plus ApS har indsat kædens advokat, Jan Snogdal, som bestyrelsesformand, efter at formanden gennem en årrække, Per Larsen, før jul forlod selskabet i utide.

Kædens advokatkontor, Lett Advokatpartnerselskab i Aarhus, har, ifølge aktionærgruppen foreslået forlig, hvilket er blevet afvist, da gruppen ønsker "sandheden frem, idet kædens troværdighed er på spil".

Kædechef: Vi afventer rettens ord

Kædechef Bo Kold Søndergaard, Lakexperten Plus A/S, bekræfter, at der er fremsendt en stævning til den daværende ledelse af LAKexperten A/S. Af samme grund finder han det forkert at kommentere på detaljeret på sagen, men ønsker at afvente rettens stillingstagen.

- Jeg vil dog gerne udtrykke her, at jeg og bestyrelsen er rigtig kede af, at vi ikke var i stand til at finde løsninger og bygge bro mellem de forskellige holdninger, ønsker og forventninger, der var til den daværende kædes udvikling. Jeg er dog af den overbevisning, at når sagen behandles i retten, så vil det vise sig, at der er ageret meget imødekommende og konstruktivt for at give rum til alles ambitionsniveau, men uden tilstrækkelig succes. Det erkender jeg, siger Bo Kold Søndergaard til Motor-magasinet.

Han undrer sig dog over, at den tidligere aktionærgruppe i LAKexperten finder anledning til at gå i pressen, idet det han mener, det må være retten, som skal tage stilling til, hvorvidt der er handlet korrekt i denne sag.

- Én ting vil jeg dog godt medgive; det bliver vigtigt at få rettens stillingtagen, sådan at kædens troværdighed både internt og eksternt kan forblive intakt, siger Bo Kold Søndergaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125