Japan sætter bremsen i: Vil beskytte bileksporten

Japan skifter strategi i forhandlingerne med USA, omkring den told, som den amerikanske administration indførte fornyligt. Tidligere var forventningen, at der ville komme en hurtig aftale mellem parterne, men det virker japanerne nu mindre interesseret i end hidtil.
Selvom de modsatsvarende tariffer tog udgangspunkt i alle USA's handelspartnere, og dermed inkluderede hele verden, så har Japan været den klare førsteprioritet, da det kom til genforhandling. Det er dog et springende punkt, som kan blive vanskelig at aftale mellem de to parter, biler.
Det skriver Financial Times.
Selvom begge parter har været ivrige efter at forhandle nye og lavere toldniveauer på plads, så har Japan nu sat bremsen i. Den japanske premierminister, Shigeru Ishiba, er under pres fra sit eget parti, det liberal-demokratiske parti, som bekymrer sig for konsekvenserne for Japans store bilindustri.
Producenter som Toyota, Honda og Nissan udgør en betydelig del af det globale marked, og Japans største eksportsektor er netop motorkøretøjer. Det samme gør sig gældende i handlen med amerikanerne, hvor eksport af biler udgjorde 81 pct. af Japans handeloverskud med USA.
- Japans problem er, at de af princip ikke ønsker en aftale, der ser ud til at være hurtigt udarbejdet. Samtidig kan de dog ikke stole på, at USA har tålmodighed til en langsommelig og sofistikeret aftale, udtaler en anonym talsmand, der er bekendt med forhandlingerne, til Financial Times.
Bileksporten har ikke blot en enorm betydning for den japanske økonomi, men også den store mængde arbejdspladser som ligger i industrien. Sammen med landbruget er bilindustrien den, som har flest beskæftigede i hele Japan.
Derfor vurderer japanske embedsmænd, at den nuværende toldsats på 25 pct. er uholdbar, da den forventes at koste 13,7 mia. dollar for producenterne i 2025.
Men en eventuelt løsning vil være svær at finde med USA, som er fokuseret på den konkurrence, deres egne bilmærker er udsat for. Sidste år havde Japan et handelsoverskud med USA, svarende til 63 mia. dollar.
.\\˙ MarketWire