Kalibrering er værkstedernes erstatning for salg af olie

For få år siden var ADAS mest komfort under kørsel og ’nice to have’, der kunne holde bilen inden for vejens hvide afstribning. Det var i hvert fald ikke noget, de frie værksteder ville beskæftige sig med, selv om mærkeværkstederne kom i gang via OE-krav fra bilfabrikkerne.
Nu er tiden en anden. Udstyr og kalibrering er blevet ’must have’ for værkstederne. Sidste år kom der EU-krav om nødbremse, skiltegenkendelse og førerovervågning i bilerne. Det mener leverandøren Cepelo i Aalborg, der kan mærke, at de frie værksteder i stigende grad køber også dyrt og avanceret ADAS-udstyr (Advanced Driver Assistance System). Cepelo er leverandør via grossisterne til såvel frie som mærkeværksteder.
Motor-magasinet møder medindehaver Peter Lorentzen i virksomhedens show- og kursusfaciliteter. Han betoner, at der nu er krav til værksteder om, at bilens sikkerhedssystemer, efter reparation og skift af rudeglas, skal fungere perfekt for ikke at fejle og føre til uheld.
- Hvis en bil med aktiv nødbremse kører galt, vil forsikringsselskabet højst sandsynligt pege på bilproducent og værksted og udlæse data for at placere ansvaret – især hvis der er personskade eller dødsfald involveret. Så korrekt brug af ADAS-udstyr på værkstederne er vigtigt i dag, siger Peter Lorentzen, der selv er uddannet mekaniker.
Krav til selvkørende biler
Direktøren peger på, at bilernes nødbremse og ADAS-systemer i høj grad er integreret i selvkørende biler, som vi også må forvente i Danmark. Han fremhæver, at selvkørende biler i USA skal kalibreres hver tredje måned.
- Der er stor seriøsitet i USA og Kina omkring kalibrering, der herhjemme stadig mangler at blive italesat som en nødvendighed – på niveau med, at man jo ikke sender en bil på gaden efter service uden at have tjekket bremseslangerne, siger Peter Lorentzen.
På værkstedsregningen
Ifølge Cepelo får de frie værksteder i stigende grad øjnene op for ADAS-kalibrering. Men leverandøren oplever, at mange værksteder ikke så gerne sender regningen for tidsforbruget til kalibrering videre til kunden. Det vil Cepelo gerne italesætte.
Kalibrering er i høj grad også blevet et salgsprodukt på værkstedet Peter Lorentzen, ejerleder, Cepelo A/S

- Med elbilboomet kommer værkstederne snart til at mangle salg af olie. Nu skal de i stedet sælge ADAS-kalibrering i form af faglighed og knowhow, der både koster uddannelse, godkendelser, certificeringer og køb af data – så kalibrering er i høj grad også blevet et salgsprodukt på værkstedet, siger Peter Lorentzen.
Han er sikker på, at alle elementer under ADAS bliver EU-krav, i takt med at vi i Danmark og EU bevæger os mod Level 5 for fuldt selvkørende biler – flere bilmodeller er klar rent teknisk.
Danmark halter efter
I den sammenhæng mener Cepelo, at de danske myndigheder halter gevaldigt efter udlandet, idet kontrol af ADAS-kalibrering allerede er krav ved syn i flere andre lande, men ikke i Danmark.
- Jeg vil ikke pege fingre ad synshallerne, for de retter sig efter Færdselsstyrelsen, som først laver regler, når det bliver EU-krav. I Danmark halter syn langt bagefter bilteknologien, modsat i Tyskland, der nok er drevet af den tyske bilindustri. For eksempel benytter danske synshaller lygteapparater med teknologi fra 60-erne og ikke digitale lygteapparat, som vi, og andre leverandører, sælger meget få af, på grund af manglende synskrav, selv om mange nye bilers lygter er fejljusteret og blænder med rigtig stærkt lys, siger Peter Lorentzen.
Cepelo har ikke forsøgt at påvirke politisk eller kontaktet Færdselsstyrelsen, som leverandøren mener er brancheforeningernes opgave.
Forsikringsbetaling
Derimod erfarer Cepelo, at der er sket en forandring hos forsikringsselskaberne med større bevidsthed om OE-krav til kalibrering. Men at der stadig er en træghed overfor tilstrækkelig betaling til de frie værksteder for ADAS-kalibrering.
- Money talks, og vi hører fra vores kunder, at det hjælper på lysten til at betale, hvis værkstederne afkræver forsikringsselskabet en underskrift for at overtage ansvaret, hvis selskabet ikke vil betale for kalibreringsarbejdet, siger Peter Lorentzen og fortsætter:
- Det vigtigste, efter et rudeskift eller anden reparation, er, at bilen fortsat ligger korrekt på vejen. Vi hører om biler, der selv bremser uhensigtsmæssigt under en motorvejsbro eller ved biler i vejsiden, på grund af manglende eller forkert kalibrering. Nogle værksteder er stadig ikke opmærksomme på at kalibrere ADAS efter skift af autoglas eller ved ændring af hjulvinkler ved sporing, sænkning af bilen eller blot montering af andre hjul.
Nyt hos Cepelo er kalibreringsudstyr med kombineret ADAS og sporing i ét. Den giver en strømlinet og effektiv proces, der sparer plads, tid og samtidig er cirka 30 procent billigere end to separate ’stand alone’-løsninger hver for sig.