23948sdkhjf

K.W. Bruun-direktør forholder sig til forhandlerkritik

Kurt Jensen, retaildirektør i K.W. Bruun Import, forholder sig til kritikken fra forhandlere og brancheforeninger, der blandt andet mener, at indtjeningsgrundlaget som K.W. Bruun-forhandler ikke hænger sammen med de krav, som importøren stiller til forretningen

Bilimportøren K.W. Bruun kritiseres af tidligere forhandlere og brancheforeninger for lave avancer ved salg af nyvogne, ensidig kommunikation og for høje investeringskrav.

Motor-Magasinet har forelagt importøren kritikken og samtidig stillet en række spørgsmål til K.W. Bruun. 

Kurt Jensen, retaildirektør i K.W. Bruun Import, har efterfølgende svaret skriftligt på Motor-Magasinets forelæggelse og spørgsmål. 

Som vi allerede har udtalt, er vi bevidste om, at forhandlernes situation er udfordret, og vi arbejder på en række initiativer for at løse dette Kurt Jensen, retaildirektør i K.W. Bruun Import

Et af de mest væsentlige kritikpunkter mod K.W. Bruun omhandler de lave avancer ved salg af nyvogne. 

Til det svarer Kurt Jensen følgende:  

- Avancerne har været på samme niveau siden 2021, så de er ikke blevet lavere, og faktisk er de steget markant her i 2024. Der er forskellige faktorer, der har indflydelse på indtjeningspotentialet på den enkelte handel. Når salgsmikset ændrer sig fra kontantsalg til privatleasing påvirker det indtjeningen, ligesom der ikke sælges tilbehør og andre services til privatleasingkunder.

Retaildirektøren afviser derudover, at K.W. Bruun har sænket avancen for forhandlerne og øget sin egen andel af avancen fra deres salg. 

Investeringer og indtægter

Forhandlerne kritiserer også K.W. Bruun for, at importørens krav ikke står mål med de indtægter, som forhandlerne kan forvente. Det gælder eksempelvis investeringskrav i forhold til indretning og lagerbeholdningen i forretningen.

Mener K.W. Bruun, at de krav importøren stiller til forhandlerne står med mål til de indtægter, forhandlerne kan se frem til?

- Vi er opmærksomme på, at forhandlernes situation på tværs af mærker er udfordret, og vi arbejde specifikt på at forbedre vilkårene for vores forhandlere, svarer Kurt Jensen. 

Indvendinger

Et andet kritikpunkt er, at K.W. Bruun ikke lytter til forslag og indvendinger. Det gælder eksempelvis ved udarbejdelsen af forhandlerkontrakter. 

Kan forhandlerne komme med indvendinger eller forslag til betingelser og krav i kontrakter fra K.W. Bruun?

- Ja, forhandlerne kan både komme med indvendinger og forslag til ændringer. Vi gennemgår altid kontrakterne med vores forhandlerforeninger og er lydhøre over for ændringer, såfremt disse er i overensstemmelse med både dansk lovgivning og fabrikkens krav. Vi har ved den seneste kontraktfornyelse i december 2023 haft en lang dialog med samtlige forhandlerforeninger samt disses juridiske bistand og det resulterede i væsentlige ændringer.

Indtjeningsfordeling

Flere af forhandlerne har også stillet sig kritisk over indtjeningsfordelingen mellem dem selv og importøren. Sidste år blev mange forhandlere udfordret hårdt på indtjeningen, samtidig sikrede K.W. Bruun & Co sit næstbedste regnskab nogensinde, hvor bundlinjen ramte 1,34 mia. kr. efter skat. 

Hvad mener K.W. Bruun om indtjeningsfordeling mellem selskabet og dets forhandlere?

- Det er og har været udfordrende tider i bilbranchen, hvilket har påvirket alle aktører. Årsregnskabet for K.W. Bruun er komplekst og indeholder flere markeder og aktiviteter og kan på ingen måde sammenlignes med forhandlernes indtjening.

Profitmaksimering

Michael Carlsen, adm. direktør og indehaver af Bilhuset Ronald Carlsen, som indtil udgangen af 2023 havde forhandlet Peugeot gennem 48 år, vurderer, at K.W. Bruun over de sidste ti år har sat profit over moral og etik. 

 Har K.W. Bruun ændret sit fokus og betingelser for at maksimere indtjeningen på bekostning af forhandlerne over de seneste par år?

- Som vi allerede har udtalt, er vi bevidste om, at forhandlernes situation er udfordret, og vi arbejder på en række initiativer for at løse dette.

Kurt Jensen har ikke konkretiseret de initiativer, som K.W. Bruun arbejder på.

Udover kritikken om indtjeningsmulighederne som K.W. Bruun-forhandler bliver importøren også kritiseret af brancheforeningerne for sin brug af bøder til kontrol af forhandlere. 

Forhandlere om K.W. Bruun: - Profit går over moral og etik

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078