23948sdkhjf

Skills blev et brag af en håndværksfest

52.000 gæstede Gigantium i Aalborg, hvor også vinderne i auto-fagene blev kåret lørdag.
KÅRING: Efter tre hæsblæsende konkurrencedage, hvor der blev dystet til den store guldmedalje, blev DM i Skills afsluttet lørdag. Her blev også vinderne i de tre auto konkurrencefag kåret på finaledagen i Gigantium, Aalborg. Undervisningsminister Merete Riisager uddelte diplomer og statuetter til vinderne i 40 håndværksfag og kunne glæde sig over, at hele 52.000 besøgende havde lagt vejen forbi, heraf mange unge folkeskolelever for inspiration til en håndværksuddannelse.

Det var i år første gang, at autolakering og karrosseriteknik var konkurrencefag sammen med mekanikerfaget, og det forløb til stor tilfredshed for alle.

* Blandt otte dystende personvognsmekanikere i finalen vandt Mathias Fristrup Krogshave TechCollege/PJ Auto i Vadum.

* Blandt tre autolakerere i finalen vandt Mads Pallisgaard Holm Teknisk Skole Silkeborg/3N Lakering - Lakeksperten Thisted.

* Blandt to karrosseriteknikere i finalen vandt Nichlas Rosenkilde Thomsen, Teknisk Skole Silkeborg/Volkswagen Herning.

- Det er helt vildt, det havde jeg slet ikke regnet med. Det er slet ikke gået op fra mig endnu, sagde en meget glad og lettet Nichlas Rosenkilde Thomsen lige efter kåringen. Efter tre dages konkurrence i karrosseriteknik, og mange måneders træning, kan han nu kalde sig Danmarksmester.

- Det er helt vildt det her, nu skal jeg til World Skills i Abu Dhabi, det er bare fedt, når det hele lykkes, sagde Mads Pallisgaard Holm, som lå i tæt konkurrence med to andre autolakerere,.

Mathias Fristrup Krogshave synes, det har været herligt at være i kamp med syv andre mekanikere.

- Jeg har jo været på hjemmebane her i Aalborg, at jeg så går hen og vinder, ja, det er helt vildt. Det er hårdt at være på, og man kan godt mærke presset, men det har været en fed oplevelse. Jeg har mødt en masse andre mekanikere, som vil det samme som jeg, og det har været super dejligt, siger Mathias Fristrup Krogshave
Når de tre autovindere er færdige med at fejre deres mesterskab, begynder det hårde arbejde med at træne til World Skills, som afholdes i Abu Dhabi 14.-19. oktober i år.

Skills i Herning 2018
Statsminister Lars Løkke Rasmussen åbnede Skills torsdag, og på finaledagen lørdag var det hans undervisningsminister, Merete Riisager, der overtog scenen i den festlige afslutningsceremoni.

- I ser super seje og har vist flid og evner, samt faglig stolthed, der kan inspirere andre unge og give blod på tanden til en håndværksmæssig uddannelse. Vi har brug for jeres talent, sagde Merete Riisager.

Jesper Juul Sørensen, formand for SkillsDenmark, istemte og tog hatten af for de dedikerede unge håndværkeres kampgejst og kunnen, inden han gav ordet til Ringkøbing-Skjerns borgmester, Iver Enevoldsen, idet syv kommuner, samlet i Business Region Midtvest, afholder Skills 2018 i MCH Herning.

- Danmarks virksomheder, hvor Midtvest er hjertet i ”produktionsdanmark”, har brug for vækstmuligheder, der kan give øget eksport. Og her bidrager Skills til at tiltrække flere gode håndværkere, som der er hårdt brug for. Så vi glæder os til at huse Skills næste år, sagde Iver Enevoldsen.

DM-opgaverne for mekanikere
Vinderen var reelt fundet fredag, så lørdag var dyst ”for sjov” i fejlfinding og udmåling foran publikum. DM-opgaverne, hvor kvalitetskriterier også gjaldt personlig sikkerhed, var:
* Fejlfinding: Citroën C1 2017 3-cylindret gik kun gå på to cylindre. Tændingsfejl på tændspole skulle bevises med tester og scop.
* Undervognsudmåling på VW Touran
* Service med fejlende ABS-enhed på Citroën C1
* Tandremskift på Kia motor med brug af hertzmåler.

DM-opgaverne for karrosseriteknikere
Foruden personlig sikkerhed blev deltagerne blandt andet bedømt på slibe- og svejsekvalitet, opmåling, forarbejdning og opretningsteknik – med føling for materialet, idet opretning kan blive for voldsom med efterfølgende skade på tilliggende dele:
* Skift af A-stolpe med fem skarringer på Toyota Prius
* Opretning af forvange på Toyota IQ, skarring af vangespids
* Plastrevne på 20 cm i kofanger, pålimning af monteringsøre
* Miglodning og nitning på panel fra Toyota Aygo, her især med fokus på lodningens kvalitet i gennemløbet på bagsiden for optimal styrke i reparationen.

DM-opgaverne for autolakerere
Deltagerne blev bedømt på, om emnerne var omhyggelig rengjort, slebet korrekt, havde fylde og glans i ensartet struktur i såvel fylder og lak, om lakken var i korrekt my og fri for helligdage og fnuller og uden huller og hakker. Samt om korrekt sikkerhed blev overholdt:
* Forskærm våd i våd-lakering trelags
* Dørlakering med slibefylder med fradrag for brug af ekstra polyester
* Reparation af skærm med polering
* Opretning og klargøring af skærm og pladedel ved UV-teknik
* Farvetilpasningsøvelse


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11