23948sdkhjf

Jubel over endnu et rekordår

Nye koncepter for køb, ejerskab og transport byder på et kvantespring - ændrede bilafgifter er et must.
DE DANSKE BILIMPORTØRER 2016 blev igen et rekordår for salget af nye biler i Danmark. Det er nu 7. år i træk, hvor bilsalget er større end året før, og på personbiler er der tale om et salg på omkring 220.000 biler, hvilket er det største antal biler nogensinde solgt i Danmark på et enkelt år. De senere års tendenser med at danskerne køber lidt større biler fortsætter, og i 2016 har særligt SUV’erne, de populære crossovers, gjort deres indtog. Men selvom vi ser en vækst for de list større biler, så kører danskerne stadig i markant mindre biler end i de lande, vi normalt sammenligner os med.

VI HAR I 2016 SET EN ændring i ejerskab af biler. I år er privatleasing for alvor slået igennem. Ud af det private marked udgør leasing nu over 27 procent, og der er kommet flere nye spændende tiltag med blandt andet abonnementsløsninger. Det er ikke kun ejerskab, hvor vi har set en ændring - men også på køb. Nu kan man købe sin bil hjemme fra stuen med få klik på nettet. Vi er spændte på, hvad 2017 bringer af nye spændende løsninger for køb og ejerskab, for en ting er sikkert - der vil være nye koncepter, der ser dagens lys.

MEN DET ER IKKE KUN køb og ejerskab, der vil komme til at ændre sig. Måden, vi transporteres på, vil også ændres. Nye teknologier gør det muligt at finde og dele biler, og mulighederne for de selvkørende biler vokser, og det vil betyde en ændring i den måde, vi kommer fra A til B på. De selvkørende biler kom også for alvor på dagsordenen herhjemme i 2016, og færdselsloven er nu blevet indrettet, så vi i Danmark kan starte testforsøg med selvkørende biler på vejene.

DET ER EN SPÆNDENDE TID at følge, da der virkelig sker kvantespring indenfor teknologien. Hvis Danmark skal med på vognen, så skal vi til at indrette vores bilbeskatning markant anderledes. Derfor satte De Danske Bilimportører, sammen med FDM og Bilbranchen i DI, i foråret dagsorden med et fælles udspil til nye bilafgifter - ’Bedre biler på de danske veje’. Det danske afgiftssystem er håbløst forældet, når det gælder teknologi i nye biler, og der er behov for en reform, der understøtter ny udvikling, både hvad angår miljø men også sikkerhed. Derfor slog vi et fælles slag for nye bilafgifter.

Vores forslag vil også være med til at løse hele problematikken omkring elbiler, og ikke mindst de mange plug-in hybridbiler, som kommer på markedet, men som kører uden om Danmark. Vores forslag vil begunstige alle miljøvenlige biler, da afgiften ikke skelner mellem teknologi, men vil beskatte efter påvirkning. Det blev desværre ikke en løsning, politikerne tog til sig i 2016, men der blev heldigvis gjort noget ved den høje bilbeskatning, og vi fik igen i år en afgiftslempelse. Det var ikke den store langsigtede løsning, som vi havde håbet på, men trods alt et skridt i den rigtige retning.

Vi håber og arbejder fortsat på, at vi i 2017 kan få en ny og langtidsholdbar bilbeskatning til gavn for samfundet, forbrugere og branchen.

Godt nytår.

Gunni Mikkelsen,

direktør i De Danske Bilimportører

Artiklen er en del af temaet NYTÅRSUDTALELSER.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14