23948sdkhjf

Kompleksitet behøver ikke koste

Logistik og lager kræver overblik og rettidig omhu, lyder rådet fra en af landets førende grossist-chefer.
VI HAR MODTAGET Et utal af virksomheder slider med deres såkaldte working capital. Ofte er der ikke nok dynamik i omsætningsaktiverne, og den kortfristede gæld er i ubalance (netop i forhold til omsætningsaktiverne).

I mine snart 40 år i autobranchen har jeg set alt for mange regnskabsbalancer med sygdomme. Lærdommen fra Mærsk om ”rettidig omhu” bør derfor udleves hver eneste dag. Er man hele tiden detaljeorienteret, fanger man nemlig tingene tids nok til at kunne revurdere, inden det er for sent.

Mange har ikke levetider og tidshorisonter på deres vareflow. Dette er en meget stor fejl. Måske grundet manglende viden om procestider? Her kan rådgivning hjælpe. Det er også vigtigt at udfordre sin logistik. Varen skal helst flyde med så korte gennemløbstider som muligt. Ofte er der for mange trin i logistikken, og til sidst dør varen ud på et lager. Få kompleksiteten ud af varestrømmene. Få sat noget dynamik ind. Definér tilladelige procestider og liggedage. Gøres dette rigtigt, frigøres enorme beløb fra balancen. Glem heller ikke varernes levetid, og disponér med ”in-time-attention”. Dyk også ned i skrot risici og afskrivninger.

Gør kompleksitet til et strategisk anliggende. Få dette med på ledermøderne, og lad det endog være en fast bestanddel af sådanne seancer - jeg ved, at det lønner sig.

Slutteligt - udnyt også de tilstedeværende kvadratmeter lager-faciliteter bedst muligt. Ting fylder forskelligt. To fyldige eksempler er udstødningssystemer og olietrommer - en udfordring i forhold til eksempelvis en pære eller en møtrik. Selvfølgelig er man nødt til at finde plads til det, man udbyder/sælger. Man skal bare huske at tænke rationelt økonomisk. Husk også handling/håndtering, administration, etc. Gør det enkelt – kompleksitet koster.


Jens Sørensen, Strategisk Rådgiver

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11