23948sdkhjf

Delebrintbil skal sætte fokus på brintfabrik

Mariagerfjord Kommune og tre parter har købt en brintbil for at skabe opmærksomhed omkring dansk brint og miljøvenlig transport.
MILJØBILER I 2017 skal Mariagerfjord Kommune mellem Aalborg og Randers være hjemsted for en af Europas største og mest avancerede brintfabrikker, der vil kunne forsyne 1000 brintbiler med brændstof. Derfor har kommunen nu købt en Toyota Mirai brintbil i samarbejde med tre andre aktører.

- Vi har i mange år haft en strategisk satsning på brint. Nu er brintbilen kommet på markedet, og så er det naturligt for os at få fat i sådan en. Når det kan ske i samarbejde med andre lokale kræfter, er det jo bare glædeligt, siger borgmester i Mariagerfjord Kommune, Mogens Jespersen. Kommunen vil bruge Mirai-brintbilen til repræsentative formål.

En af de andre partnere i delebilen er Hydrogen Valley/CEMTEC, som igennem de seneste 10 år har igangsat projekter inden for brint- og brændselscelleteknologi. Senest har organisationen været drivkraft i at få etableret projektet HyBalance, der via udenlandske investeringer i en brintfabrik i Hobro skal producere grøn brint på basis af vindenergi til anvendelse i blandt andet transportsektoren. Projektet er støttet af midler fra ForskEL og EU gennem Fuel Cells and Hydrogen Joint 2 Undertaking.

- Vi forventer, at produktionen af grøn brint i forbindelse med HyBalance-projektet vil kunne holde 1000 brintbiler på vejene i Danmark. Det er oplagt for os at få lidt personlig erfaring med brintbilen, som vi spår en lovende fremtid. Den er miljøvenlig, lige så hurtig at tanke op som en benzinbil og så har den en noget

længere rækkevidde end elbilen, siger direktør i Hydrogen Valley, Lars Udby.

Lokale Toyota-forhandlere

Toyota Mirai’en er leveret af Toyota Hobro og Toyota Hadsund i fællesskab til Hydrogen Valley og Mariagerfjord Kommune.

- Danmark er et af de få lande i verden, hvor Toyota først har præsenteret Miraien. Det skyldes, at vi – som det første og hidtil eneste land i verden – har et net af brinttankstationer, der dækker hele landet. Som lokale Toyota-forhandlere er vi glade for at kunne være med til at lancere denne nye teknologi og bane vejen for dens gennembrud på den lange bane, siger Ole Lihn, Toyota Hobro og Lars Hird, Toyota Hadsund.

Fakta om Toyota Mirai
Toyotas brintbil Mirai blev lanceret i 2015. Brinten lagres i to tanke. I en kemisk reaktion med ilt i en brænd-selscellestak produceres elektricitet, der driver elmotoren. Eneste restprodukt er vand ud af bilens udstød-ningsrør.
Toyota Mirai er netop blevet kåret til World Green Car of the Year på New York International Auto Show i USA af 73 internationale motorjournalister fra 23 lande blandt otte kandidater.
Tophastighed: 178 km/t
Acceleration: 0-100 km/t på 9,6 sek.
Rækkevidde: 550 km
Optankningstid: 3-5 minutter
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14