23948sdkhjf

Nu kan dansk biogas hældes i bilerne

Biogas opfylder nu biobrændstof-kravene til blanding i diesel og benzin og kan dermed fortrænge omdiskuteret palmeolie.
BÆREDYGTIGHED Danskproduceret biogas kan nu bruges som anden generations biobrændsel, idet gassen nu opfylder EU’s krav om iblanding af 5,75 procent biobrændstof i såvel gas til biler som i diesel og benzin. EU-kravet forventes øget til 10 procent i 2020.

For HMN Naturgas blev 2015 året, hvor certificeret biogas opfyldte iblandingskravet i den gas, som er solgt på selskabets 8 gastankstationer. Den certificerede gas er leveret af Horsens Bioenergi og forhandlet af DONG Energy. Men perspektivet for certificeret biogas er langt større, siger direktør i HMN Naturgas A/S Henrik Iversen:

- Vi har biogassen lige ved hånden, og med certificeringen, som indebærer at gassen er bæredygtig og sporbar i hele forsyningskæden, kan den erstatte palmeolie som biobrændstof i diesel og benzin.

Palmeolie udgør en meget stor del af det biobrændstof, som i dag iblandes diesel og benzin for at opfylde EU’s iblandingskrav. Produktion af palmeolie er kontroversiel, blandt andet fordi den er et førstegenerations biobrændstof – og dermed ikke baseret på affaldsprodukter som anden generations biobrændstoffer. Produktionen af palmeolie kritiseres især for at forårsage afbrænding af store regnskovsarealer.

- Vi kan på alle måder drage fordel af at få den certificerede biogas ind i transportsektoren. Den ene side er, at vi har et eksisterende dansk produkt, som med en simpel manøvre kan sende et importeret og kontroversielt produkt som palmeolien ud af vores transportsektor. Den anden side er, at der er bred politisk og faglig enighed om, at biogassen vil være godt anvendt i busser, renovations- og varevogne. Det er i realiteten to sider, som fremmer den samme sag, nemlig at få en grønnere transportsektor på en omkostningseffektiv måde, siger Henrik Iversen.

HMN Naturgas forventer i løbet af 2016 at have gennemført certificering af fem biogasanlæg, der allerede er tilsluttet gasnettet. Det betyder, at al gas på HMN Naturgas’ gastankstationer i fremtiden er bæredygtighedscertificeret biogas.


    Fakta om biogassen
  • I 2014 blev der i Danmark anvendt cirka 205.000 m3 biodiesel og cirka 90.000 m3 bioethanol til at opfylde iblandingskravet i transportbrændstof. Palmeolie udgjorde 36 % af råvarerne til produktion af biobrændstofferne.
  • REDcert-certificering betyder, at produktet er certificeret bæredygtigt og sporbart i hele forsyningskæden. Det tyske REDcert-certificeringssystem er anerkendt af EU-kommissionen, og biobrændstoffer med REDcert-certificering opfylder dermed bl.a. EU’s krav til iblanding af biobrændstof i diesel og benzin. Samtidig giver REDcert-certificering udvidede muligheder for national og international handel med de certificerede biobrændstoffer.
  • Her produceres REDcert-certificeret biogas i dag: Horsens Bioenergi og Combigas. Flere anlæg er på vej til at kunne levere certificeret biogas.
  • Kilde: EOF[/li]

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084