23948sdkhjf

Dansk Autogenbrug: 2015 blev forhåbningens år

Samarbejde om brugtdeles klassificering, med Miljøstyrelsen, søsterorganisationen i Danmark og udenlandske kolleger lover godt for 2016
DANSK AUTOGENBRUG Manglende politisk lydhørhed, rekordlave jernpriser, fortsat lave markedsandele for brugte reservedele og mange økonomisk trængte medlemsvirksomheder. Der er rigeligt at være trist over, når man ser tilbage på det nu svundne 2015.

Alligevel synes vi i Dansk Autogenbrug, at 2015 blev et forhåbningens år; et år, der giver os mod på årene, der kommer.

Øverst på positivlisten står et konstruktivt og spændende samarbejde med blandt andre BilGenbrug Danmark, AutoBranchen Danmark og forsikringsbranchen om et fælles sæt retningslinjer for, hvordan vi definerer kvaliteten af brugte dele. De nye guidelines er i trykken netop nu og vil være med til at gøre det både nemmere og sikrere at bruge brugte dele.

Jeg vil gerne benytte denne anledning til at takke alle for samarbejdet.

Andre lande ser med en smule misundelse på, hvordan vi har formået at opbygge et tilfredsstillende samarbejde med Miljøstyrelsen. Endnu har vi svært ved at få afklaret, hvornår det kræver særskilt tilladelse, henholdsvis optagelse i affaldsregistret, når det gælder transport af skrotbiler. Men under styrelsens overvejelser om et udkast til en skrotbekendtgørelse syntes vi at møde stor lydhørhed. I 2016 forestår indførelsen af den digitale skrotningsattest, hvilket vi ser frem til.

Samarbejdet med BilGenbrug Danmark bliver hele tiden tættere. Det vil med tiden betyde en desto større politisk og faglig gennemslagskraft til gavn for vore virksomheder og i sidste ende for værkstederne. Derfor har vi også i 2015 udtrykt vor udelte sympati med BGD’s stædige kamp for at benytte reglerne om forskelsmoms ved fakturering af brugte dele.

Men som antydet har 2015 også budt på skuffelser. Dansk Autogenbrug har rent politisk aldrig arbejdet så ihærdigt og målrettet for en sag som for fastholdelsen af den absurde reparationsgrænse, der koster tusindvis af gode biler livet. Det gælder selvsagt også den markedsforvridende regel om, at skader kun må gøres op med nye reservedele.

Det undrer, at det i et land, hvor klima, bæredygtighed og miljørigtig adfærd står så højt på dagsordenen, kan være så svært at skabe forståelse for, at genbrug betaler sig – både når det gælder miljø, beskæftigelse og lærepladser. Sammen med den øvrige branche vil vi selvfølgelig fortsætte kampen: Det må da lykkes!

Også internationalt har 2015 skabt forhåbninger. Samarbejdet i EGARA, vores internationale organisation, er effektivt og velfungerende. I et positivt samspil med EU-Kommissionen sparker vi fortsat ud efter det omfattende antal sortskrottere, hvis virksomhed både er konkurrenceforvridende og miljøbelastende for medlemsstaterne.

Vi ser 2016 positivt i møde – og ønsker samarbejdspartnere, medlemmer og værksteder et rigtig godt nytår!

Søren Lundfold,

formand for Dansk Autogenbrug


Artiklen er en del af temaet Nytårsudtalelser.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094