23948sdkhjf

Rekordernes år giver forhåbninger om yderligere fremgang

Politisk mod til intelligent bilbeskatning står øverst på bilimportørernes indsatsområde i et år, hvor vi vil se mere til deleøkonomi og selvkørende biler.
DE DANSKE BILIMPORTØRER For femte år i træk bliver bilsalget i Danmark rekord højt, og på personbilsområdet er der tale om et salg på over 200.000 biler, hvilket er det højeste antal nogensinde set. Danskerne er desuden begyndt at købe lidt større biler end hidtil. Men danskerne kører stadig i markant mindre biler end i de lande, vi normalt sammenligner os med.

Salget af varebiler har ligeledes været rigtig godt i 2015, omkring 32.000 og suverænt det højeste efter kriseårene.

Vi vil gerne kvittere for det mod, som det fra politisk side har krævet at gøre noget ved afgifterne. Når det er sagt, har vi stadig et brændende ønske om en ny og intelligent bilbeskatning. Statens måde at beskatte biler på har sin rod i grundtanken fra 1924, nemlig værdibeskatning. Tiden er for længst løbet fra værdibeskatningen, der er en hæmsko for udbredelsen af ny teknologi og innovation, som særligt vil gavne på trafiksikkerheden, klima og miljø. Den med til at skabe et uigennemsigtigt marked for forbrugerne, der har svært ved at overskue hvad og hvor meget af bilen, der er afgifter. Yderligere skaber den værdibaserede afgift en betydelig administrativ byrde for både staten, importører og forhandlere.

Bilbeskatningen bør baseres på objektive tekniske kriterier, f.eks. emission og vægt, og afgiften bør opkræves løbende over bilens levetid, ikke som en engangsafgift.

Vores klare nytårsforsæt for 2016 er derfor stadig at få en omlægning af bilafgifterne til gavn for hele samfundet. I mellemtiden ser vi frem til at hjælpe forbrugere, som vælger at skifte til en ny bil, som oftest er billigere i drift, sikrere at køre i og fremfor alt giver en helt anden køreoplevelse.

I 2015 har vi set mange nye og spændende initiativer. Deleøkonomien har også gjort sit indtog på bilområdet, og vi nærmer os en tid, hvor man ikke længere behøver at køre bilen selv for at komme fra A til B. Der er også spændende og visionære udviklinger i gang for så vidt angår ejerskab, anvendelse og kombinationen med andre transportformer i gang, hvor 2016 kommer til at give svar på nogle af de spørgsmål som vi havde i 2015.

Godt nytår!

Kristian Krapper,

formand for De Danske Bilimportører


Artiklen er en del af temaet Nytårsudtalelser.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094