23948sdkhjf

Flere og flere danskere kører i elbil: Hvad driver væksten?

Annonce fra Hyundai

Den eldrevne bølge har for alvor ramt bilverdenen, og det kan også i stigende grad ses ude på de danske veje. Flere og flere danskere har taget elbilerne til sig, og ifølge nye tal fra Danmarks Statistik kører der nu over 200.000 elbiler på landevejene herhjemme. Men hvad er det helt præcist, der ligger til grund for, at mange vælger at skifte benzinmotoren ud med en elektrisk motor? Det er der flere mulige årsager til, som du kan læse meget mere om herunder.

Den samfundsmæssige omstilling væk fra fossile brændstoffer

Miljømæssige bekymringer er en af de afgørende faktorer bag den voksende popularitet af elbiler. Et stigende antal danskere ønsker at minimere deres miljømæssige aftryk, og valget af køretøj er et af de steder, hvor man kan sætte ind. En af de klare fordele ved en elbil er, at den udleder betydeligt mindre C02 under kørsel sammenlignet med benzin- og dieselbiler. Dertil er elbiler tæt ganske støjsvage, hvilket kan være med til at reducere støjforurening.

Fra politisk side er der også lagt en klar strategi i forhold til den grønne omstilling indenfor vejtransport. Denne overgang understøttes af flere politiske tiltag, såsom en aftale om ikke ubetydelige afgiftrabatter på blandt andet elbiler samt oprettelse af en pulje til medfinansiering af ladestandere i boligforeninger.

Elbiler er nu blevet mere prisvenlige

Faldende priser har haft en stor indvirkning på efterspørgslen efter elbiler. For eksempel har nogle bilmærker flere gange på kort tid reduceret prisen gevaldigt på nogle af deres eldrevne-modeller for at få endnu flere danskere til at købe deres elbiler.

Teknologiske fremskridt, heriblandt nyere og billigere batterier, har til dels bidraget til, at mange elbiler nu er mere overkommelige at købe for mange. Samtidig har det stigende antal af alternativer på elbilmarkedet, og ikke mindst danskernes stadig generelt tilbageholdende købevillighed skaber yderligere priskonkurrence. Oven i hatten er der skattelettelser, afgiftsfritagelse, mulighed for refundering af elafgift ved opladning af elbiler samt få tilskud til ladestandere med til at gøre elbiler til en mere attraktiv løsning rent  .

Bedre og mere modne teknologier

De teknologiske fremskridt har ligeledes haft betydning for den øgede efterspørgsel efter elbiler. Især udviklingen i ​​batteriteknologien har spillet en rolle og har resulteret i forbedret rækkevidde og kortere opladningstid, hvilket har gjort elbiler mere praktiske og attraktive at vælge.

Mange myter og bekymringer omkring elbiler er også blevet afkræftet som følge heraf, og flere har i stedet fået øjnene op for de mange fordele. Denne stigende tillid til elbilteknologi har også ført til en større accept af elbiler som et levedygtigt alternativ til traditionelle benzin- og dieseldrevne køretøjer. Elbiler er uden tvivl kommet for at blive.

Hvad med sådan noget som benzinpriser vs. elpriser? Burde der ikke stå noget om det. Måske det skal have sit eget afsnit.

Sammenligning af benzinpriser vs. elpriser er en lidt kringlet størrelse, da der er en lang række variabler, som kan have betydning for, hvor billigt det ene alternativ er i forhold til det andet. Dertil har vi jo set, at der kan være store udsving i både benzin- og elpriser, hvorfor det kan være svært at skrive noget konkret om det, udover at den generelle brændstoføkonomi oftest vil være billigere ved elbiler.

Send til en kollega

0.031