23948sdkhjf

Skift din slidte kobling ud i tide

Der er mange funktioner, der skal klappe, for at bilen kommer nogen vegne, og der er ikke en funktion, der nødvendigvis er vigtigere end den anden.

I dette indlæg tager vi et kig på koblingen: Som bilist bruger du den hele tiden, når du skifter gear, hvis altså du har manuelt gear, og bevægelsen sidder sikkert godt forankret i kroppen. Ligesom med alle andre ting, kan koblingen dog også gå i stykker eller blive slidt, og så får du problemer med gearskiftet, når du kører.

Udskiftning af kobling

Heldigvis er det ikke nødvendigt at tage forbi automekanikeren for at få udskiftet en slidt kobling. Det er dog ikke en simpel procedure og er rimelig tidskrævende, så du bør ikke være uvant med at arbejde på biler, hvis du kaster dig ud i sådan et projekt. Er du ikke sikker på, at du kan gøre det ordentligt, bør du opsøge en professionel.

Hvornår er koblingen slidt?

Selvfølgelig er der ikke nogen grund til at skifte koblingen ud, hvis der ikke er nogen problemer med den. Det er bare spild af komponenter, tid og ikke mindst penge. På den anden side bør du heller ikke vente for længe med at skifte koblingen, for det kan ende med, at den går i stykker, og det bliver en dyrere omgang.

Der er dog nogle ting, du kan være opmærksom på, hvis du tror, at din kobling er ved at være slidt. Hvis du hører hvinen fra koblingen, når du træder på den, hvis du har svært ved at træde pedalen i bund eller hvis det lugter brændt, når du kører og bruger koblingen, kan det være tegn på, at koblingen er ved at være slidt.

En god metode til at bedømme, om din kobling er slidt, er dog at teste koblingspunktet, når du kører: Jo sværere du har ved at finde eller ramme koblingspunktet, jo større er sandsynligheden for, at koblingen er slidt.

Undgå at slide for meget på koblingen

Koblingen slides hurtigere, hvis man bruger mekanismen forkert. Det vil sige, hvis man for eksempel er for hurtigt eller for langsom med koblingspedalen, eller hvis man kører bilen med maksimal belastning på dårligt underlag.

For at få den længste levetid på bilens kobling, er der forskellige ting, du kan gøre, der ikke slider så meget på den. Det er blandt andet at have bilen i frigear, når den holder stille, også når du parkerer, idet systemet dermed ikke står spændt.

Desuden bør du skifte gear med omtanke og altid starte i laveste gear. Det bidrager alt sammen til en længere levetid på din bils kobling.

 Illustration fra autodeleshop.dk

Send til en kollega

0.064