23948sdkhjf

Førstegangsbilejer? Her kommer dine udgifter til at være

Tillykke med din nye bil – du vil få utallige glæder af mobiliteten og den frihed, som det giver, når man ikke skal med offentlig transport eller bede andre om lift.

Ny bil, om den så er brugt eller ej, er dog også lig med en række af udgifter, hvor nogle er mere åbenlyse end andre. Vi giver dig her overblikket over, hvad du egentlig kommer af med, når du vælger at købe en bil. Fordi det er meget mere end bare det indledende beløb til enten privat køber eller forhandler. 

Kører du langt? Så tænk på det månedlige benzinforbrug
Det er logik for burhøns, men vi tager den alligevel med på listen, fordi benzinbrug kan meget nemt overraske i udgiftsposten, når regnskabet skal gøres op. Kører du 10-20 kilometer om dagen, og kører du energivenligt, er det til at overkomme økonomisk – men kører du lange distancer hver dag, bør du overveje, om det overhovedet kan betale sig at køre bil, og om du i stedet skulle have valgt offentlig transport. 

Selvfølgelig er bilen til for køre langt, men benzin kan koste flere tusinde kroner om måneden, hvis du har langt til arbejde. Derudover opnår du hurtigere slid på din bil, hvis du bruger den meget, og det giver også et stort fald i værdi hurtigt samt hyppigere besøg på værkstedet. Så det er ikke kun benzin, du skal tænke på, hvis du kører langt. Det er også de langsigtede effekter af meget daglig kørsel. 

Husk de årlige dækskift
Bildæk er bestemt ikke en lige så stor post som benzin, men det er en af de her udgifter, som er meget nem at overse, når man er ude at købe bil. Derfor gør vi opmærksom på den her, fordi du skal hver sæson skifte dæk på din bil, så grippet i dækkene matcher vejens tilstand. Det dur ikke at have sommerdæk på om vinteren, og det kan være decideret farligt. 

Når man skal finde dæk hos fx Daeklaeder.dk, behøves man ikke tage de første og bedste. Tværtimod kan der faktisk være en del penge at spare, hvis man sammenligner priser på dæk og vælger det bedste herudfra. Du kan ligeledes finde helårsdæk, så du faktisk måske slet ikke skal ud og have nye dæk hvert halvår.

Glemmer du også de faste afgifter?
Så er du ikke den første og helt sikkert ikke den sidste. Alene det at eje en bil, uanset hvor meget man kører, koster penge af forskellige årsager. Der er forskellige faste statsbestemte afgifter, som du skal betale, og derudover er det lovpligtigt at have en forsikring, så du ikke kommer i problemer, hvis uheldet skulle være ude. 

Denne post løber også op i flere tusinde kroner om året, og hvis du føler, at du har skudt katten i sækken med en brugt bil til 10.000, så er de 10.000 ofte din mindste udgift det første år. 

Overvej, om leasing er noget for dig
Leasing svarer kort sagt til at låne en bil, og det kan i mange tilfælde være et sundt valg for førstegangskøbere, så de ved, hvad de går ind til som bilejer. Her betaler man typisk for en to års lejeperiode, hvorefter man skal dække bilens værditab i den periode, man har lejet bilen i. 

Og bare rolig. Det udregnes på forhånd, hvad du nogenlunde kommer af med, og der vil derfor sjældent være grumme overraskelser i vente.

Send til en kollega

0.031