23948sdkhjf

Energikrisen presser lakerere til flere fyringer

Tæt på hver tredje lakereri planlægger fyringer i den nærmeste fremtid. Hvert femte har allerede måtte afskedige medarbejdere på grund af tårnhøje energipriser, viser ny undersøgelse blandt AutoBranchen Danmarks medlemmer

Siden energipriserne for alvor begyndte at stige, har AutoBranchen Danmark løbende undersøgt konsekvenserne for landets autolakerere, der er særligt udsatte på grund af stort energiforbrug i kabinerne.

En ny undersøgelse blandt autolakererne viser, at krisen er taget yderligere til i styrke i forhold til tidligere undersøgelser blandt AutoBranchen Danmarks lakerer-medlemmer.

Hver femte har allerede måtte fyre medarbejdere, viser undersøgelsen, hvilket er en markant stigning i forhold til tidligere undersøgelser. I undersøgelsen i foråret var hver ottende, der svarede, at de havde måtte fyre. I december i fjor var det kun en ud af tyve, der svarede, at de havde måtte fyre medarbejdere.

Hver tredje svarer dertil i den nye undersøgelse, at de planlægger at afskedige medarbejdere i den nærmeste fremtid.

Det fremgår ikke af undersøgelsen, hvor mange medarbejdere der er blevet afskediget.

Drønalvorlig situation

- Landets autolakerere står desværre i en drønalvorlig situation og er hårdt ramt af de høje energipriser. Vi har heldigvis set, at gaspriserne er faldet lidt på det seneste, men priserne er stadig høje og lakererne er presset i bund efter et hårdt år, fastslår Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark.

Samtidig svarer autolakererne i meget høj grad, at overskuddet er faldende eller ligefrem blevet til underskud eller at underskuddet er blevet større på grund af energikrisen og de høje priser.

Over hver tredje lakerer svarer til sammen, at deres udgifter til energi i løbet af de seneste år enten er steget med over 100 procent eller med over 200 procent i forhold til året før. Det er også markant højere tal end i de tidligere undersøgelser.

Frygter konkurser

Og de høje udgifter betyder ifølge undersøgelsen også, at flere og flere lakerere frygter konkurs eller overvejer at sælge deres virksomhed. I sidste undersøgelse svarede 8,5 procent, at de frygtede konkurs, men i den nye undersøgelse er den andel næsten fordoblet til 15 procent. Hver femte forudser, at de høje energipriser vil betyde salg af deres virksomhed.

- Jeg møder lakerere hver eneste dag, så vi ved selvfølgelig godt, at situationen er alvorlig, men det er chokerende at se, at så mange frygter konkurs eller overvejer at opgive ævred. Lakererne er i mange år blevet underbetalt, men den nuværende situation er mere alvorlig, end noget jeg kan mindes. Det kalder på både politisk hjælp og ikke mindst bedre afregning fra forsikringsselskaberne, siger Nicky Bobak, eftermarkedschef i AutoBranchen Danmark.

Lakererne er i mange år blevet underbetalt, men den nuværende situation er mere alvorlig, end noget jeg kan mindes. Nicky Bobak, eftermarkedschef i AutoBranchen Danmark

Få vil udskyde regningen

Et flertal af Folketingets partier har vedtaget, at landes virksomheder og herunder også autolakererne kan udskyde dele af deres energiregninger for at hjælpe dem bedre igennem den kommende vinter. Kun seks procent af lakererne svarer dog i undersøgelsen, at de regner med at benytte sig af ordningen, mens syv ud af ti fastslår, at ordningen ikke er attraktiv for dem. Det kan blandt andet skyldes de relativt høje renter, som man vil skulle betale ved udskydelse af regningerne.

AutoBranchen Danmark vil på baggrund af den nye undersøgelse intensivere sit arbejde med at sikre bedre betaling til landets autolakerere.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11