23948sdkhjf

Ford genopliver verdens vildeste varevogn

En Ford varevogn med en motor fra Le Mans-bilen Ford GT40 lagde verden ned i 1971. I dag skal der anderledes power til – nu en Ford varevogn med fire elmotorer.

SuperVan blev den døbt – den opsigtsvækkende håndbyggede specialudgave af Fords Transit varevogn. En forhandler i London fik ideen at montere en Transit med en motor fra den 4-dobbelte Le Mans-vinder, Ford GT40 og montere hjul på størrelse med olietønder. Det var i 1971 – SuperVan var født. SuperVan blev en legende.

Nu genopliver Ford SuperVan – og denne gang med elmotor, selvfølgelig. Eller rettere elmotorer. Der er fire i alt. Og den samlede effekt er lige 2.000 hk skulle vi hilse og sige.

Den nye SuperVan – med den officielle betegnelse, Ford Pro Electric SuperVan – tager sit afsæt i den nye elektriske Ford-kassevogn, E-Transit Custom.

Den helt overordnede form minder da også om den kommende E-Transit Custom. Og både gade-versionen og specialversionen har hver især elmotor. Men så holder ligheden op.

SuperVans i alt fire elektriske motorer og 50 kWh-batteri producerer tilsammen omkring 2.000 hk. Og det tager da også mindre end to sekunder lige at springe fra stilstand til 100 km/t på under to sekunder.

SuperVans i alt fire elektriske motorer og 50 kWh-batteri producerer tilsammen omkring 2.000 hk.

Den oprindelige SuperVan – den med V8-motor fra GT40 – fik premiere på den klassiske engelske racerbane Brands Hatch nær London.

I dag er ét sted måske lige så klassisk, nemlig Goodwood i Sydengland. Så det var selvfølgelig her, SuperVan electric blev vist frem for første gang. Det skete til dette års Festival of Speed.

Et lille bakkeløb slet og ret – så hurtigt som muligt op forbi Goodwood-slottet og så i mål. Og ja, den elektrisk SuperVan var hurtig – nærmest naturstridig hurtig. Med en tid på godt og vel 46 sekunder var den elektriske varevogn hurtige oppe for enden af bakken end fx racerbilerne Porsche 911 GT3 Cup og en Ferrari 488 Challenge.

Langt de fleste af bilerne, der forsøgte sig mod stopuret op ad bakken, var SuperVan 6. hurtigst af alle. Blandt bilerne foran var en Jaguar Le Mans-racerbil og en historisk BMW Formel 2.

Fra resultatlisten

4) Jaguar XJR 12D Le Mans-bil
6) Ford SuperVan electric
7) Porsche 911 GT3 Cup
10) Ferrari 488 Challenge

Goodwood Festival of Speed 2022

Til eftertanke: Elekriske SuperVan har altså en effekt på 2.000 hk. Den oprindelige, den med V8-motor, havde 400 hk.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.408