23948sdkhjf

Danske ingeniører skal styre selvkørende etik på plads

IT-virksomheden Capgemini samarbejder med forskere på Oxford universitetet om sikkerhed og etik ved autonome køretøjer.

Vi har set selvkørende biler nedlægge cyklister og køre ind i vejtræer og andre biler. Nu skal et forskningsprojekt belyse sikkerhed og etiske sider af blandt andet disse såkaldte autonome køretøjer.

Den næste milepæl i videreudviklingen af fremtidens autonome teknologier, som førerløse biler og fly, er hvordan vi sætter tryghed, sikkerhed og etik for mennesker foran teknologien. Det spørgsmål vil Oxford Universitet og IT-konsulentvirksomheden Capgemini afdække i nyt forskningssamarbejde.

Tillid til systemer

Baggrunden er, at begejstring over hvordan intelligente og autonome teknologier kan forandre vores samfund, risikerer at overskygge de menneskelige konsekvenser, der også følger med, når f.eks. kunstig intelligens og førerløse biler rykker ind.

Næste fase i udvikling og implementering af autonome teknologier er at undersøge, hvordan teknologiudviklingen kan ske med et klart fokus på menneskers behov, sikkerhed og med etiske hensyn for øje. Det danner basis for forskningssamarbejdet.

- Uanset, om det er offentlige myndigheder, der anvender et stykke intelligent standardsoftware, eller en virksomhed, der udvikler en selvkørende bil, så kan mangel på etik og ansvarlighed i teknologiudviklingen udgøre en stor risiko for at miste kundernes eller borgernes tillid. Projektet her er en gylden mulighed for at få afdækket, hvordan vi sætter menneskers behov, sikkerhed og etik forrest i udviklingen af fremtidens autonome og intelligente teknologier, siger Marina Jirotka, Professor for Human Centred Computing og chef for Responsible Research and Innovation på Oxfords Universitet.

Klistermærke ændrer skilt

Forskningssamarbejdet, der har titlen ’Being safe, feeling safe’, skal vurdere de teknologier, der er hastigt på vej til at forandre livet for millioner af mennesker, men også byder på komplekse etiske og sikkerhedsmæssige problematikker.

En stor udbredelse af autonome teknologier i industrien og i førerløse biler og fly kræver grundlæggende, at vi mennesker har tillid til teknologierne Carsten Berg Kjeldsen, Capgemini Engineering Danmark

- En stor udbredelse af autonome teknologier i industrien og i førerløse biler og fly kræver grundlæggende, at vi mennesker har tillid til teknologierne, og at de konstant forbedres. Hvis en selvkørerende bil for eksempel overser et stopskilt, fordi der sidder et klistermærke på skiltet, så er det afgørende viden også for andre producenter, siger Carsten Berg Kjeldsen, chef for Capgemini Engineering i Danmark.

- Her er åbenhed omkring data og samarbejde afgørende for, at vi udvikler etiske, sikre og trygge autonome teknologier. Derfor kan det blive epokegørende, at vi sammen med Oxford Universitet nu får mulighed for at arbejde mere dybdegående med, hvordan vi sætter mennesket foran i teknologiudviklingen, tilføjer han.

Forskningssamarbejdet med Oxford Universitet vil også få betydning i Capgeminis strategiske forskning inden for bl.a. intelligent industry.

Om Capgemini Gruppen

Capgemini er en førende, global teknologi- og rådgivningspartner. I Danmark har Capgemini mere end 380 medarbejdere, der hjælper kunderne med rådgivning, strategi- og teknologiudvikling samt effektiv IT-drift. Globalt beskæftiger Capgemini Gruppen 340.000 medarbejdere i mere end 50 lande. Med 55 års erfaring og en dyb ekspertise i industri er Capgemini en betroet partner for kunder, der ønsker hjælp til digital teknologi, software, cloud, data science og AI. Capgemini Gruppen omsatte i 2021 for 18 mia. Euro.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078