23948sdkhjf

Stadigt flere kører på helårsdæk

Status på skiftet fra vinter- til sommerdæk foråret 2022: Både auto- og dækværksteder er nået langt med forårets skift af dæk. Vinterferiebilisterne venter.

HELÅRSDÆK Vi er tæt på påske – traditionelt er det for mange tidspunktet af skifte fra vinter- til sommerdæk. Eller beholde helårsdækkene på.

Status 2022, nu få dage inden påske er, at der generelt er fart på derude - travlt på autoværkstederne og meget travlt på dækværkstederne,

Sådan vurderer Georg Nielsen, adm. direktør for Continental Dæk Danmark. Georg Nielsen opsummerer status ude på værkstederne:

- Vi hører, at der er godt gang i skiftet fra vinter- til sommerdæk ude på dækværkstederne; det er den melding jeg har fået fra en række dækværksteder, blandt dem fx Super Dæk Service.

- Og videre vil jeg bruge formuleringen ”fornuftig gang” i skiftene hos autoværkstederne. Min vurdering af status gælder både bookning af skifte plus skift fra vinter til sommer, der rent faktisk er gennemført.

- Det passer jo med, at det snart er påske; og det er så nu, det for mange er helt naturligt at skifte.

- Men, og der jo jo vitterligt et men; der har de seneste dage jo været ”sen vinter” med sne og slud og mange steder glatte veje – og det har jo gjort skiftet særligt i år.

På vinterferie

- Den sene vinter kunne jo betyde for mange, at de måske alligevel er glade for, at de ikke har fået skiftet til sommerhalvårets korrekte dæk, smågriner Georg Nielsen og tilføjer:

- Men der er jo en særlig gruppe af kunder, der endnu ikke har fået skiftet med vilje så at sige. Det er de mange, der skal på skiferie her i påsken. Det kører måske sydpå eller til Norge eller Sverige – og de har jo grund til at vente til efter påske med at skifte hjul.

Men der er jo en særlig gruppe af kunder, der endnu ikke har fået skiftet med vilje så at sige. Det er de mange, der skal på skiferie her i påsken. Georg Nielsen, adm. direktør, Continental Dæk Danmark

Flere og flere helårsdæk

Et alternativ til at skifte fra vinter- til sommerhjul er jo at køre på helårsdæk. Hvordan er udviklingen her?

Continental-direktøren konstaterer, at antallet af bilister på helårsdæk er stigende. Han forklarer:

- Vi kan jo følge udviklingen i antallet af biler på helårsdæk i den traditionelle optælling af dæk, der siden 2019 har foregået hver januar måned. Og tallene er klare.

- Da vi første gang talte op, det var altså i 2019, kørte i alt fem procent af de optalte biler på helårsdæk. Året efter var andelen steget til seks procent. Og i år, altså 2022, kørte i alt otte procent på helårsdæk.

Er det en tilfredsstillende udvikling for dækbranchen?

- Flere helårsdæk er jo godt for forbrugerne. Helårsdæk er jo noget, som en række forbrugere med et særligt kørselsbehov har valgt og dermed har glæde af.

- Og når vi tæller op, kategoriserer vi da også helårsdæk som ”korrekt dækvalg.” så om vinteren er korrekt dækvalg både vinterdæk og helårsdæk.

- Og tilsvarende. I det varme halvår er korrekt dækvalg både sommerdæk og helårsdæk, siger Georg Nielsen.

- Men lad mig tilføje en ikke uvæsentlig pointe her: Ved sidste optælling kørte 80 procent af bilerne på vinterdæk og otte procent på helårsdæk. Det er jo godt. Men – og her kommer det store men – det efterlader jo 12 procent på sommerdæk; 12 procent svarene til i runde tal 370.000 biler.

Også til el og hybrid

Georg Nielsen tilføjer, at der i takt med at flere og flere vælger helårsdæk også kommer et stadigt stigende udvalg. Der kommer flere og flere mærker og der kommer flere og flere størrelser.

Samtidig udvides udbuddet af helårsdæk til elbiler og hybridbiler, oplyser direktøren.

Udviklingen i antal helårsdæk

Antallet af dæk monteret med helårsdæk, januar måned

  • 2019: 5 procent
  • 2020: 6 procent
  • 2021: 7 procent
  • 2022: 8 procent

*) Andel af optalte dæk med helårsdæk.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078