23948sdkhjf

UGENS LEDER: Ukraine-krigen rammer alle i autobranchen

Der er udsigt til mindre bilsalg og der er udsigt til færre biler på værkstederne, siger Motor-magasinets chefredaktør Flemming Haslund i ugens leder. Årsagen er Ruslands krig mod Ukraine.

LEDER

DE MENNESKELIGE TAB som følge af krigen mod Ukraine overskygger alt. Så først derefter kan vi begynde at vurdere krigens konsekvenser for den danske autobranche. I sidste uge så det ud til, at følgevirkningerne ville være få – men dag for dag dukker der flere og flere op.

DANSKE FIRMAER I autobranchen, der på forskellige måder arbejder sammen med russerne, som fx JP Group og au2parts, har med det samme måtte tage beslutninger om deres videre samarbejde med russiske firmaer.

MEN UD OVER her og nu-konsekvenser for enkelte firmaer er der andre, der kan få langt større betydning for den samlede danske autobranche. Der er allerede mangel på dele fra underleverandører, der kan bremse produktionen af nye biler yderligere op. Dette skal så kombineres med, at krig i Europa skaber en usikkerhed, der får mange til at holde igen - også med større investeringer som en bil.

OLIEPRISEN STIGER VOLDSOMT, hvilket ifølge opgørelser allerede har resulteret i, at mange kører mindre. Og dét ved vi har en direkte, negativ indflydelse på omsætningen ude på værkstederne. I modsat retning kan trække, at et mindre salg af nye biler kan følges af et større salg af brugte og dermed billigere biler, der alt anden lige skal serviceres mere.

DERTIL KOMMER SÅ, at prisen på naturgas kan stige mere endnu. De økonomiske konsekvenser for de enkelte familier kan blive store og dermed deres lyst og evne til at købe ny bil og/eller få den eksisterende serviceret. Dertil er der en direkte konsekvens for alle firmaer i autobranchen, der bruger naturgas til opvarmning – herunder især dramatiske konsekvenser for autolakererne. Her bruges ordet fyring stadigt oftere.

NU VAR VI lige kommet forbi to år med corona og en samlet autobranche kiggede med optimisme ind i 2022. Det fik Putin sat en stopper for.

Artiklen er en del af temaet Krig i Ukraine.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143