23948sdkhjf

DEBAT: Afgiftsrabat til pluginhybridbiler står fast for nu

Gitte Seeberg, adm. direktør i AutoBranchen Danmark, understreger i dette debatindlæg, at skatteminister Jeppe Bruus på torsdagens samråd kun lovede støttepartierne at drøfte resultaterne af undersøgelsen..

Gennem en længere periode har SF og Enhedslisten ønsket at ændre på de afgiftsfordele til pluginhybridbiler, partierne selv har været med til aftale i december 2020. Indtil for nyligt bakkede Radikale Venstre stadig op om aftalen, men i kølvandet på en rapport lavet af COWI for Vejdirektoratet om pluginhybridbiler, ønsker de Radikale nu at genåbne aftalen om bilafgifter.

I dag var den nyudnævnte skatteminister Jeppe Bruus i samråd i Folketingets skatteudvalg om netop afgifterne for pluginhybridbilerne. Samrådet var indkaldt, fordi den forhenværende skatteminister Morten Bødskov blev beskyldt for ikke at orientere Folketinget om rapporten fra COWI.

På samrådet ønskede støttepartierne at genåbne forhandlingerne om bilafgifterne, men det afviste Jeppe Bruus for nu. Han meddelte i stedet, at Danmarks Statistik er ved at lave en større undersøgelse om pluginhybridejere, som han vil afvente resultaterne af. Når konklusionerne foreligger i løbet af foråret, vil han drøfte resultaterne med støttepartierne.

Man må rose den nyudnævnte skatteminister for, at han står imod det store pres, som alle hans støttepartier lægger på ham, for at få ændret i afgifterne for pluginhybridbiler. Hvis der skal ændres i afgifterne, skal det ske på et fornuftigt grundlag og det findes ikke i dag. Derfor er ministerens tilgang fornuftig.

Selvom støttepartierne taler om, at de forventer, at aftalen bliver genåbnet, så vil jeg lige pointere, at ministeren på samrådet kun lovede støttepartierne at drøfte resultaterne af undersøgelsen. Han har altså ikke lovet at genforhandle aftalen, selvom han blev spurgt til det gentagne gange. Samtidig anerkendte han på linje med sin forgænger, at pluginhybridbilerne har en vigtig rolle at udfylde i overgangsfasen til den grønne omstilling.

AutoBranchen Danmark er i løbende dialog med de centrale partier for at sikre ro om bilafgifterne. Det er en prioritet for os, at eventuelle omlægninger af bilafgifterne sker på et ordentligt fagligt grundlag samt, at der laves fornuftige overgangsordninger for branchen og forbrugere.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125