23948sdkhjf

UGENS LEDER Afgift på kørsel er på vej - bare vent

Vismændenes forslag om den totale omlægning af afgifterne har mødt lodret modstand fra alle sider. Men - like it or not - grundtanken, fra afgift på bil til afgift på kørsel, skal nok blive gennemført, siger redaktør Flemming Haslund

LEDER

VISMÆNDENES FORSLAG OM omlægning af afgifterne på biler. Lad os et øjeblik se bort fra den besynderlige timing. Lad os fokusere på substansen af forslaget: Nemlig ideen om at omlægge afgifterne fra registreringsafgift på bilen til en kørselsafgift.

DET ER DET virkelige indhold i forslaget. Bli’r det til noget?

MANGE STEDER I bildanmark er man faktisk glad for selve ideen: FDM har i forlængelse af Vismændenes forslag udtalt sig positivt om grundideen. Det samme har Bilbranchen DI. Og flere endnu. Så afgift på kørsel i stedet for afgift på bilen har sin gang på jorden.

DET ÆNDRER DOG ikke på, at der her og nu råbes stop fra alle sider i branchen. For hvis der er noget, den samlede branche har brug for, er det ro på afgiftsområdet. Frygten er selvfølgelig, at furore om afgiftene kan få bilsalget til at gå i stå - tænk hvis der kommer en ny afgift, der gør min planlagte bil billigere...

POLITIKERNE, MED SKATTEMINISTER Morten Bødskov i spidsen, afviser dog Vismændenes forslag - vi har jo lige ændret afgiften for et år siden; vi griber ikke ind igen.

DERTIL KOMMER SÅ lodrette problemer for først og fremmest brugtvognsbranchen. Tænk, hvad der måtte ske med varelagerets værdi, hvis det blev besluttet hen over natten af fjerne afgifter på nye biler.

YDERLIGERE ER DER tekniske problemer; det planlagte GPS-system, der skal følge bilerne for at opgøre afgiften, er ikke færdigudviklet noget sted på Kloden. Og der er moralske problemer af dimensioner; skal myndighederne have lov til at overvåge, hvor jeg kører?

SÅ HER OG nu er der ikke udsigt til, at vi går fra afgift på bil til afgift på kørsel. Men det er jo i 2025, der er pitstop på den nuværende lov, for lige at nævne det.

SÅ HVIS DU spørger mig, siger jeg: Ja, det bli’r til noget. Måske ikke i 2025, men så senere.

Kommenter artiklen (2)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125