23948sdkhjf

UGENS LEDER Er det slut med forhandlere?

Kan vi virkelig forestille os en bilbranche uden forhandlere? Nok ikke. Men det ændrer ikke på, at branchens brændende emne lige nu er, at agenter sælger bilerne i stedet for forhandlerne, konkluderer Motor-magasinets redaktør, Flemming Haslund.

LEDER

AGENTERNE ER HER. Så nu er spørgsmålene: Hvem vil og hvem kan fortsætte som forhandlere? Vil firmaer fra andre brancher begynde at sælge biler? Og hvornår tager det hele fart for alvor?

AFSÆTTET FOR ØJEBLIKKETS udvikling mod agenter er, at de kinesiske elbiler Aiways nu er i Danmark netop med salg via 11 agenter - agenter til forskel fra traditionelle forhandlere. Dernæst har hele udviklingen accelereret, fordi Stellantis har opsagt alle sine europæiske forhandlere inkl. sine 222 danske forhandlere. Vil de blive tilbudt en agent-kontrakt i stedet?

STELLANTIS VIL HVERKEN be- eller afkræfte. Så agenterne er lige ankommet hertil, mens de allerede er etablerede i landene omkring os.

SVERIGE: RENT FAKTISK har salget af alle Mercedes-Benz biler siden 2019 kørt efter agent-modellen.

TYSKLAND: I NABOLANDET mod syd sælger Aiways deres biler online fra varehuskæden Euronics, der minder om Elgiganten.

NORGE: HER ER der en aftale mellem Mekonomen Groups MECA-kæde om service af de kinesiske elbiler Xpeng. Og ad samme spor: Mekonomen Groups danske FTZ har netop indgået aftale om at servicere Henrik Fiskers nye elbil. Og FTZ afviser da heller ikke, at man da godt kan forestille sig, at en Fisker-kunde kan se og prøvekøre en Fisker elbil i et af FTZ-kædernes showrooms.

EN KRUMTAP HER er elbiler. Så hvad med andre mærker? Hvad med elbiler, Hyundai f.eks., der har adskillige elbiler, og Toyota der snart får det?

HER SVARER IMPORTØRERNE som med én stemme, at de holder fast ved forhandlere. Men videre tilføjes det - nogle gange mellem linjerne, andre gange lige ud - at "verden forandrer sig jo, og man skal aldrig sige aldrig."

LIKE IT OR not. Forhandlere eller agenter. Det er lige nu, det sker - det er lige nu, de nye muligheder er der.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109