23948sdkhjf

UGENS LEDER: Der sov bilfabrikkerne i timen

Der er mangel på mikrochips i mange industrier lige nu. Meget tyder på, at det rammer bilindustrien særligt hårdt, hvilket ser ud til at ramme danske bilforhandlere, vurderer Motor-magasinets redaktør, Flemming Haslund

LEDER

HVEM KAN FÅ øje på sammenhængen mellem en snestorm i Texas og en brand i Japan på den ene side og salget af nye og brugte biler i Danmark på den anden? Nej vel - ikke oplagt.

MEN FORHANDLERE AF både nye og brugte biler her i landet vil snart opdage, at der på en måde ikke er langt fra Amerika og Japan til Danmark. For en snestorm har forsinket produktionen af mikrochips i Texas, der er et af de områder på kloden, der har en afgørende produktion af denne afgørende del til nye biler. Og en brand i et fabriksanlæg i Japan har sat produktionen tilbage dér.

EN MELLEMREGNING ER så, at mange bilfabrikker under corona skruede alt for meget ned for bestillingen af chips - selvfølglig i forventning til et salg, der slet ikke faldt så meget endda. Så her ramte mange bilfabrikker langt forbi skiven.

ALT DETTE SAMLET i én sætning: Der er dansk mangel på nye biler på vej. Og endnu større dansk mangel på brugte biler. Sne og brand er vanskelig at styre. Det burde vurdering af behovet for chips imidlertid ikke være.

FOR BÅDE FORHANDLERE af nye og brugte biler handler det nu om at få lagrene fyldt op; måske især for brugtvognsforhandlerne, der i forvejen er ramt af mangel på brugte biler. "Ja, jeg må jo gi’ alt for meget for den brugte BMW 1’er," som en forhandler i Jylland fortalte mig for et par uger siden. "Men det er jo den eneste mulighed."

 

”Der er fortsat et marked for sort brændstof derude; men lige nu er der mange argumenter for at betale en lav pris for en brugt Mercedes, BMW eller Passat med et ”d” på bagsmækken.

EN ANDEN VEJ kunne være at hente biler fra andre steder end de sædvanlige; Sverige, Spanien, Tyrkiet. Bilerne er derude - og hvis salget ikke skal gå i dvale senere på året, er det nu, der må handles.

MEN ÉN TYPE bil er måske til at købe ind til en ikke for høj pris, nemlig dieselbiler. Der er fortsat et marked for sort brændstof derude; men lige nu er der mange argumenter for at betale en lav pris for en brugt Mercedes, BMW eller Passat med et "d" på bagsmækken. Og efterspørgslen blandt kunderne er stadig ganske høj i de dele af landet, hvor der skal køres langt

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094