23948sdkhjf

Stemmestyrede hjullåsemøtrikker i 3D-print stopper tyven

Ford har udviklet personlige låsebolte til dyre aluminiumfælge, der ikke kan aflures med voks-kopiering.

TEKNOLOGI Teknologien mod langfingrede tyveknægte bliver mere og mere sindrig. Mange bilejere har oplevet at finde deres bil klodset op - og de dyre alufælge afmonteret og væk. Men nu har ingeniører hos Ford udviklet unikke låsehjulmøtrikker ved hjælp af 3D-udskrivningsteknologi, hvor bilejerens stemme definerer møtrikkens form.

Som en iris-scanning eller et fingeraftryk kan en persons stemme bruges som en unik biometrisk identifikation. Systemet optager bilejerens stemme i mindst et sekund, hvor man kan siger noget i retning af "Jeg kører en Ford Mustang", og bruger software til at konvertere den enestående lydbølge til et fysisk, udskrivbart mønster. Dette mønster omdannes derefter til en cirkel og bruges som design til låsemøtrikkens indryk og nøgle.Med geometrien på plads er møtrikken og nøglen designet i ét stykke og kan 3D-printes med syre- og korrosionsbestandigt rustfrit stål. Efter print adskilles møtrikken og nøglen med en lille smult slibning for at gøre det unikke sæt klar til brug.

Designet forhindrer, at møtrikken klones eller kopieres, for de ujævnt fordelt ribber inde i møtrikken og indryk forhindrer en tyv i at fremstille et voksaftryk af mønsteret, da vokset går i stykker, når det trækkes fra møtrikken.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141