23948sdkhjf

Stort vinddrevet bilskib søsættes i 2024

Om fire år skal et vindrevet skib med kapacitet til 7000 biler være klar til levering. 

Sådan lyder det fra den svenske rederigigant Wallenius Marine, der netop har lanceret tredje generation af den prototype, som skal danne grundlag for det færdige skib. Det skriver branchemediet Søfart.

Wallenius, for hvem bilskibe på ingen måde er et fremmed gebet, forventer at kunne krydse det nordlige Atlanterhav på 12 dage, hvor samme tur i dag foregår på syv-otte dage med konventionelle bilskibe. 

Projektet går under navnet 'Oceanbird'. Hvor flyvinger er asymmetriske for at skabe opdrift, er vingerne på 'Oceanbird' symmetriske, så de kan skabe fremdrift uanset, om vinden kommer fra styrbord eller bagbord. Det rigtige skib bliver 200 meter langt og 40 meter bredt.

De fire vinger bliver op til 80 meter høje, og den totale højde på skibet bliver derfor op til 105 meter. Vingerne kan dog i kraft af en teleskoplignende konstruktion justeres, så skibets totale højde kan være ned til ca. 45 meter. Vingerne kan desuden roteres 360 grader for at høste fremdrift uanset vindretningen.

Wallenius Marine lægger ikke skjul på, at 'Oceanbird' bliver "lidt" dyrere i forhold til almindelige skibe, men til gengæld hævder selskabet, at det vil være muligt at spare 90 pct. på bunkerregningen.

Det svenske Trafikverket har støttet udviklingen af det nye bilskib med 27 mio. svenske kr.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094