23948sdkhjf

Blue World henter en investor om ugen trods corona

DRIVMIDLER Brændselscelleproducenten Blue World Technologies (Blue World) har siden opstarten i 2018 været rigtig dygtig til at hente millioner af kroner hjem i investeringsrunder og via private investorer – store som små.

I foråret 2019 gennemførte virksomheden en succesfuld seed-runde investeringsproces på cirka 50 millioner danske kroner. Samtidig blev der i efteråret 2019 sat gang i en A-runde investeringsproces, hvor virksomheden forventede at kunne hente 150-200 millioner kroner.

Dog er A-runden blevet udskudt på grund af corona, samtidig er der også droslet ned i investortilgangen.

- Vi har måttet afvise besøg fra potentielle investorer på grund af de rejserestriktioner, corona har medført. A-runden blev udskudt allerede i oktober, og målet var at gennemføre i januar og februar, men så lukkede alt ned, siger Anders Korsgaard.

Når runden ikke kunne gennemføres i januar og februar, skyldes det, at Blue World blev påvirket af Covid-19 langt tidligere end mange andre virksomheder, da virksomheden har en stor del af sine aktiviteter, samarbejdspartnere og kunder i Kina.

Blue Invest redder dagen
Verden gik altså i stå, men Anders Korsgaard havde forberedt sig på, at A-runden ville blive yderligere forsinket - og i den forbindelse udvist rettidig omhu.

- Vi har samlet vores små investorer i Blue Invest, og derigennem har vi fra oktober til maj samlet 1,4 millioner euro. Vi har i gennemsnit hentet en ny investor om ugen med en minimumsinvestering på 100.000 kr., siger Anders Korsgaard.

Det er selvfølgelig glædeligt, at der er tikket penge ind på kontoen, men det løser desværre ikke de store problemer, siger Anders Korsgaard.

- Rejseforbuddet og corona har gjort, at markedet for kapital har ændret sig. Det er ikke nye investeringer, der står først for, siger han.

Det til trods er Anders Korsgaards forventninger til A-rundens udfald uændrede.

- Vi har stadig de samme forventninger som før krisen. Vi går en bedring i møde, siger han.

Styrer uden om krisen
Stifterne af Blue World har prøvet det hele før. Både at stifte en virksomhed, men også at styre gennem en krise. I slutningen af nullerne stiftede Mads Bang og Anders Korsgaard virksomheden Serenergy, der også producerede brændselsceller – og 18 måneder efter kom finanskrisen.

I 2018 stiftede de, sammen med Mads Friis Jensen, Blue World, og cirka 18 måneder senere holdt coronaen sit indtog.

Det kræver evnen at krisestyre og en vis grad af fleksibilitet i den strategi, der er udstukket for virksomheden.

- Hvordan du håndterer en krise definerer virksomhedens DNA. Hvis man er bange for at træffe hurtige beslutninger, ender man med ryggen mod muren. Man skal være klar til at handle, siger han og uddyber:

- I særdeleshed som start-up. Hvis du tror, det hele vil falde som perler på en snor, så fejler du. Der skal være en plan a, b og c, siger Anders Korsgaard, der altså har prøvet det hele før og derfor ikke er bange for udstikke nye retninger, når det ikke lige går, som præsten eller han selv har prædiket.

På sporet af en børsnotering
Da Mads Bang og Anders Korsgaard i sin tid startede Serenergy op, var det aldrig med den hensigt at sælge, men så kom der et bud fra et tysk selskab, som de ikke kunne afslå. Men med Blue World er det en helt anden sag.

- Vi har ikke til hensigt at sælge, siger Anders Korsgaard med en tyk streg under ikke.

- Det er ikke vores strategi. Vi ville aldrig investere så massivt i noget for at sælge. Og vi sætter en stor ære i at skabe en stor, blivende, dansk virksomhed, siger han.

Blue World bliver altså på stifternes hænder, og sammen styrer de mod det mål, de hele tiden har haft – uagtet at corona og jordbundsundersøgelser er kommet i vejen.

- De store spor er ikke stoppet. De er bare udskudt. Vi går stadig efter en børsnotering, men midt i en finanskrise kan man ikke gøre det. I det overordnede objective går vi stadig efter det i 2023-2025, siger han.

Is i maven
Når man som Anders Korsgaard og hans kompagnoner sådan hiver millioner af kroner hjem fra investorer verden over, til et produkt, der ikke er færdigudviklet endnu, og en fabrik, der langt fra er oppe at køre, så skulle man jo tro, at der indimellem ville komme lidt sved på panden ved tanken om ’tænk nu, hvis det ikke går’.

Men ikke hos Anders – Han har is i maven.

- Vi har et kæmpeansvar og gør rigtig meget ud af kommunikationen med vores investorer. Vi kommer til at slå nogle kolbøtter. Det er en del af gamet, men vi har gang i noget stort og godt, siger Anders Korsgaard.

Der har været stor opbakning, hvor end han har kigget hen, og selvom Anders Korsgaard styrer skuden og de mange millioninvesteringer med sikker hånd, er der en enkelt situation, hvor han ryster lidt på hånden.

- Det er ikke så meget ved de store professionelle investorer, men når der står en, som vil investere sin pension, kan jeg da godt mærke et vist pres, men jeg tror på, at vi gør det rigtige. Vi vil aldrig forsøge at sælge noget, der ikke er sandt. Vi skal kunne se os selv i øjnene, siger han.

Fokus på transportsektoren

Blue World Technologies udvikler og producerer methanol-brændselscellesystemer.

Blue World Technologies’ methanol-brændselscellesystem kan anvendes i forskellige industrier, men har et primært fokus på transportsektoren.

Det eneste brændstof, Blue World Technologies bruger til sine brændselscellesystemer, er methanol, et brændstof, der er CO2-neutralt, når det produceres fra vedvarende kilder.

Da methanol er et flydende brændstof, kan det let opbevares samt transporteres rundt i verden ved hjælp af den allerede eksisterende infrastruktur, med kun mindre justeringer og lave investeringsomkostninger til følge.

Methanol-brændselscellesystemet har ingen skadelige emissioner og er derfor en stærk løsning på de enorme problemer med luftforurening, som byer over hele verden i øjeblikket står over for.

 Kilde: Blue World Technologies

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093