23948sdkhjf

80-årige Ole arbejder 70 timer om ugen

Ole Frederiksen har været selvstændig i 50 år og tjener mere alene end da han beskæftigede fem mand. Han har nu specialiseret sig i lakering af veteranbiler og motorcykler.

ARBEJDSGLÆDE Der bliver puslet om veteranbilerne med slibning og lakering hos Havrebjerg Autolakering ved Slagelse af Ole Frederiksen, der må siges selv at være lidt af en veteran: Den 5. juni fyldte han 80 år, og han arbejder stadig 70-80 timer om ugen i sin virksomhed.

- Jeg er vant til at stå op og tage fat, og jeg gider ikke se fjernsyn, så jeg fortsætter, så længe jeg kan, siger Ole Frederiksen. Han har ikke hørt om andre, der har været selvstændige så længe i branchen. Tilbage i 1970 - altså for 50 år siden - startede han virksomheden som mekaniker og autolakerer på Havrebjerg Stationsvej 9 i Slagelse efter otte år som mekaniker hos Volvo i fødebyen Ringsted.

To lakleverandører

Det er en del år siden, Ole Frederiksen stoppede med at servicere biler i sin virksomhed, da det begyndte at stille store krav til udstyr og efteruddannelse. Han reparerer dog stadig veteranbiler, foruden lakeringsarbejdet, hvor han også har fået en ganske god forretning ud af at slibe og lakere køkkenlåger og møbler. Samtidig driver virksomheden, der også tæller hustruen Kaja, festudlejning af telte og alt festtilbehør.

På et tidspunkt beskæftigede Ole Frederiksen fem ansatte, i dag er han kun sig selv til at betjene lifte, værktøj, Sata-sprøjtepistolerne og de to malerkabiner - en stor og en mindre til både varebiler og personbiler. Lakken bliver leveret af både Baden-Jensen og Lakgruppen.

- Jeg tjener flere penge i dag, end da jeg beskæftigede fem ansatte. Og så er jeg glad for at have to leverandører, hvis man skulle løbe tør for tonefarve. De bringer dog ud med kort varsel, så jeg har kun lak på lager til ganske lidt, for eksempel en skærm. Jeg kan godt lide at arbejde med veteranbiler, for ellers ser man ikke mange heloplakeringer mere - leasing har taget en stor del af skadesarbejdet, og jeg forudser mindre lakering fremadrettet i branchen, siger Ole Henriksen.

På sin hjemmeside autolak-festudlejning.dk tilbyder Havrebjerg Autolakering blandt andet lakering af selvsliberbiler fra 4.500 kroner inklusive lak - altså hvor kunderne leverer en fuldstændig lakeringklar bil.

Ole Frederiksen har også specialiseret sig i lakering af motorcykler, især Honda Goldwing. Han og fruen er selv indehavere af en 1500 kubikker med sidevogn, som de gerne kører ture på.

Først med vandmaling

Ole Frederiksen mindes med gru den lak, branchen anvendte, da han i sin tid var i lære. Han fortæller, at han var foregangsmand i landet med vandbaseret maling tilbage i maj 1995, hvor tv kom på besøg for en reportage sammen med folk fra Miljøministeriet. Daværende miljøminister Svend Auken måtte desværre melde afbud på grund af sygdom.

Det er længe siden, svendebrevet kom i hus i 1958. Ole Frederiksens to sønner er udlært i virksomheden som henholdsvis autolakerer og mekaniker, men han tror ikke på et generationsskifte af virksomheden til sønnerne.

- De har begge ikke langt til efterløn i dag. Vores søn på 56 år har et godt job hos Centrum Autolak i Ringsted, og vores anden søn er ikke længere mekaniker, men er ansat ved militæret med udstationeringer til Grønland, siger Ole Frederiksen og gør klar til slibning på Ford T’en, der snart skal i malerkabinen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095