23948sdkhjf
>

Sådan undgår du at betale for meget i afgift

JURA: Brugte biler er blevet mindre værd under coronakrisen er blevet. Få råd til hvordan du kan få en lavere værdifastsættelse af bilerne.

VÆRDIFASTSÆTTELSE COVID-19 har resulteret i negative udsving i bilers værdi.

Lavere efterspørgsel fra kunder har ført til færre solgte biler, længere liggetider og flere negative prisrettelser på både nye og brugte biler.Tal fra Bilbasen viser, at der er sket et fald i salget af brugte biler på 6,2 % fra januar-april måned i år. Fra januar-april har den gennemsnitlige liggetid været 70 dage for brugte biler, hvilket er en stigning på 12 % fra før januar. Under Covid-19 er der set prisrettelser på 45% af alle brugte biler i løbet af deres salgsperiode. Den gennemsnitlige prisrettelse under Covid-19 har været på 9.250 kr. efter Bilbasens oplysninger. Jo, ældre bilen er, desto større prisrettelser.

Der har desuden kunne måles større prisrettelser på dieselbiler end benzinbiler, især på ældre dieselbiler.

Der er også kommet et større udbud af brugte biler på markedet over perioden januar-april. 71.000 biler var til salg, hvilket er en stigning på 15,9 %.

Værdifastsættelse kan ændres som følge af Covid-19

Læs også: Fyret medarbejder bortvist


Samme tendens i Tyskland
Det tyske marked oplever samme tendenser, hvor der har været 20% flere biler til salg over perioden. Priserne på brugte biler under seks år er faldet med 13 %.

Mange brugte biler, der skal værdifastsættes, bliver importeret fra Tyskland, og det betyder i praksis, at man bør overveje at justere den værdifastsættelse, der skal betales registreringsafgift af til Motorstyrelsen.

Når en bil skal værdifastsættes i Danmark, sammenligner man med priser på andre sammenlignelige køretøjer til salg i Danmark, og medsender de fundne annoncer som dokumentation, der ligger til grund for ens værdifastsættelse til styrelsen.

Normalt skal de billigste og de dyrest udbudte biler og dem med over 90 dages liggetid trækkes fra, mens egne køretøjer må ikke indgå. Herefter foretages diverse fradrag/reguleringer (annoncefradrag, stand, udstyr, kilometer og særlig anvendelse) i køretøjets handelspris. Herefter har du køretøjets værdifastsættelse.

Læs også: Det betyder Motorstyrelsens stramninger for importbiler


Fremgangsmåden til værdifastsættelse er uændret under Covid-19, selvom vi har set flere prisfald og længere liggetider. Motorstyrelsen har meddelt, at der ikke er nogen ændringer i praksis for værdifastsættelse.

Men bilmarkedet reagerer med forsinkelse, og udvælgelse af køretøjer er afgørende for handelsprisen. Derfor skal du fokusere på udvælgelsen af annoncer og annoncefradraget for at opnå en lavere værdifastsættelse, men det kræver, at du har argumenter og dokumentation i orden for, hvorfor du laver en lavere værdifastsættelse af køretøjet.

Justering i værdifastsættelsen
De parametre, man kan ændre på i værdifastsættelsen, er at forhøje annoncefradraget på 5 % samt at udvælge bilannoncer fra den billige ende. Derudover kan du udvælge køretøjer, der blev sat til salg efter 11. marts 2020, hvor Danmark blev lukket ned. Det kræver som sagt, at man argumenterer for sin værdifastsættelse, så vær ekstra opmærksom på din skriftlige begrundelse og dokumentation.

Som bilforhandler har du viden og ekspertisen på jeres køretøjer, og det skal fremgå klart af dokumentationen. Dokumentation, mellemregninger og forklaringer er alfa og omega for, om Motorstyrelsen vil godkende en lavere værdifastsættelse med ovenstående begrundelser, men det kan lade sig gøre, hvis man er omhyggelig.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.143