23948sdkhjf

Anders ringede sin læreplads hjem fra Læsø

- og mester Ole Mortensen fra Byrum Auto har aldrig fortrudt, han sagde ja tak.

21-årige Anders Stougaard ringede i 2015 til Ole Mortensen hos Byrum Auto og spurgte, som ikke der mon var en plads som mekanikerlærling til ham, når han afsluttede sit efterskoleophold på Thorsgaard Efterskole, og efter et par dages betænkningstid blev det til et ja fra Ole, og det har ingen af partnerne fortrudt.

Anders har nu ikke altid vidst, at han ville være mekaniker, selv om han altid har været glad for at skrue på knallerter. Han kom til Læsø som helt lille og gik så på Læsø Skole frem til 8. klasse, hvor der så skulle ske noget andet.

Skoletræt er måske et lidt for stort ord, men Anders trængte til lidt luftforandring og måske en anden form for undervisning end den traditionelle skoleform. Thorsgaard Efterskole ved Hobro er en mindre efterskole, hvor man kan tage både 9. klasse og ikke mindst en mere praktisk orienteret 10. klasse, hvor der er fokus på værkstedsarbejde, outdoor og projektarbejde.

Og det var fra efterskolen, at Anders ringede til Ole og spurgte om læreplads. Han fik som sagt ja og indledte læretiden med et halvt års skoleophold på grundforløb 2 i Hjørring, og boede på det tilknyttede skolehjem, hvilket var en rigtigt god oplevelse for Anders:

- Der var et rigtigt fint fællesskab på skolehjemmet, og takket være min 10. klasse med værkstedsarbejde kunne jeg gå direkte til grundforløb 2, som er for dem, der allerede har valgt videre linje. Og for mig var det rigtigt godt, at undervisningen fra dag 1 var interessant. Jeg var også glad for, at de almindelige skolefag var integreret i vores projekter, så det føltes knapt så bogligt.

Lagde ud med sygemelding
Så med grundforløbet i bagagen kunne Anders tage fat på læretiden på 3,5 år hos Ole Mortensen, og han lagde hårdt ud med en tre-måneders sygemelding:

- Jeg var så uheldigt at skære en sene over i pegefingeren allerede på tredjedagen, hvor jeg så måtte ringe til Ole og sygemelde mig. Men Ole er heldigvis både rar og dygtig, så jeg fik bare et ønske om god bedring og besked på at møde op, når jeg var klar.

Ros til mester
Generelt er der god ros til læretidens form fra Anders:

- Ole er god på den måde, at jeg - og sådan set også de andre lærlinge før mig - har fået alle mulige slags opgaver. Flere af mine studiekammerater lavede service i evigheder, og dér har jeg fra dag ét fået meget varierede udfordringer. Og så fandt jeg jo ud af, at det ikke hjalp bare at fortælle, at man ikke kunne finde ud af det. "Så må du jo prøve igen", lød svaret næsten hver gang, så ret hurtigt fandt jeg ud af, at det bare var at klø på igen.

Opgaverne på et ø-værksted har også været med alt lige fra biler over lastbiler, busser, traktorer, knallerter og landbrugsmaskiner, så Anders vurderer, at han har prøvet mere end de fleste andre lærlinge, men også, at der på værkstedet har været stor gensidig respekt og hjælpsomhed.

Artiklen er en del af temaet Min Fremtid 2019.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.188