23948sdkhjf

Udvalgte unge bejler til Bosch

14 unge startede i efteråret på Skjern Tekniske Skole. De har taget hul på verdens første Bosch mekaniker/lærlinge-uddannelse med indbygget systemtekniker-del. Det nye system er danskudviklet.

Første skoledag er altid lidt speciel. Også på teknisk skole. Men for 14 unge danske mænd viste første dag på hovedforløbet på Skjern Tekniske Skole sig at være ekstra speciel. For under introduktionen gik det op for de fremmødte unge, at de faktisk er det absolut første Bosch-lærlingehold i verden, der får en helt speciel grunduddannelse, strikket sammen af Bosch Danmark i samarbejde med Skjern Tekniske Skole.

Uddannelsen, der indeholder fire moduler af Bosch’ systemtekniker-uddannelse, som normalt er forbeholdt efteruddannelse, skal præsenteres for Europa og muligvis resten af verden.

  • 16.000 Bosch Car Service værksteder i verden 
  • 500 BCS-værksteder i Norden og 100 i Danmark 
  • 180.000 BCS-ansatte 
  • 420.000 biler repareres dagligt 
  • Bosch udvikler systemer og dele OE for bilfabrikker og til eftermarkedet 
  • 410.000 ansatte hos Bosch totalt 
  • 69.500 ansat i udviklingsafdelinger 
  • 129 fabrikker i 30 lande 
  • 78 milliarder euro i årlig omsætning 

Der blev lyttet intenst, da først salgschef hos Bosch, Hans Godske, og derefter teknisk chef Henry Petersen fortalte om mægtige Bosch worldwide - med 410.000 ansatte og næsten 70.000 i udviklingsafdelingerne. De unges øjne gnistrede mere og mere under de mange powerpoint-slides og videoer om den fagre nye teknik med opkoblede biler og Augmented Reality-mekanikerarbejde, og der blev nikket interesseret med. De unge følte sig udvalgt til noget helt specielt.

Alle hænder i vejret
På Motor-magasinets spørgsmål til sidst om, hvor mange der kunne tænke sig at blive systemtekniker hos Bosch - altså med den fulde overbygning på fire år med 14 teknikmoduler over 40 dage - røg alle hænder i vejret.

Denne motivation er netop hele pointen med dedikerede Bosch-hold, der bærer Boschtøj på skolen og får udleveret egen personlig KTS-tester og pc.

- Vi ønsker med uddannelsen at gøre alle disse specielle Bosch-lærlinge så glade for Bosch, at de i princippet vil ønske selv at åbne Bosch Car Service-værksteder og blive systemteknikere. For vi kan se, at hele 80 procent af de Bosch-uddannede systemteknikere faktisk bliver i Bosch Car Service regi, og enkelte kommer til Bosch hovedkontoret i Ballerup, forklarede Hans Godske efter introduktionen.

I Danmark er der allerede tilmeldte lærlinge til næste hold, der muligvis begynder før den tiltænkte start i sommeren 2020.

Markedsføres i folkeskoler
Skjern Tekniske Skole er udvalgt specifikt af Bosch som samarbejdspartner til Bosch-lærlingeuddannelsen. Det skyldes ifølge Hans Godske og Henry Petersen, at skolen har et højt "drive" blandt de ansatte af faglighed og personlig tilgang til elever og læring.

Her er desuden et skolehjem med 100 elever, som 12 af Bosch-holdets 14 elever bor på. Og der er masser af aktiviteter efter endt skoledag. Det giver også holdets elever et landsdækkende netværk af kammerater både under og efter lærlingetiden.

Uddannelsesleder Allan Kristiansen fortæller, at lærerne allerede fra start kan mærke, at Bosch-lærlingene er meget motiverede og gerne spørger ind til elementer, de vil have uddybet.

- Vores elever på Bosch-holdet kan se, at de vil kunne meget omkring teknik, når de bliver uddannet som svende. Og at de har mulighed for at uddanne sig videre - mester får jo sådan set fire systemtekniker-moduler foræret af Bosch. Branchen har brug for den kapacitet til de teknisk krævende køretøjer. Men branchen har naturligvis også brug for de "almindelige" lærlinge udenfor Bosch-regi, der kan skrue solen sort som svende, siger Allan Kristiansen.

Bosch vil bruge det nye Bosch-lærlingehold til markedsføring på folkeskoler via foldere, sociale medier og uddannelsesmesser, hvor især pc-elementet med KTS-tester og Augmented Reality skal vise unge, at mekanikerfaget i dag er dybt teknisk og spændende.

Artiklen er en del af temaet Min Fremtid 2019.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.125