23948sdkhjf

EUX-lærlinge er en gave til de små værksteder

Hos Johansen Biler i Odense er EUX-lærlinge en del af virksomhedens fremtid

Indehaver af Johansen Biler, Palle Søderholm har altid lærlinge, og lærlinge med EUX er meget velkomne: - På det autofaglige er lærlinge med og uden EUX på samme niveau. Men vores EUX-lærling Christian Noach er mere komplet i det, han laver.

Lærlinge med EUX er længe på skole, og det kan være svært for et lille værksted at undvære lærlingen i længere perioder. Det har Palle Søderholm dog en løsning på:

- Små værksteder skal have to EUX’er ad gangen, så der er en lærling på værkstedet hele tiden. Det vil vi gøre fremadrettet.

Så EUX-lærlingene kan godt finde læreplads, også i de små virksomheder.

EUX-lærlingen VIL noget mere
Palle Søderholm oplever Christian Noach som mere videbegærlig. Han har et højere ambitionsniveau og kommer til at få lidt anderledes opgaver, "når han ikke er så grøn længere," som Palle Søderholm udtrykker det.

De anderledes opgaver kommer til, fordi Christian har et højere niveau på skrivefærdigheder, IT-kendskab, tilgang til driften af virksomheden - og i kontakten med værk-stedets kunder.

- Christian er god til at tale med kunderne. Det kan de andre lærlinge også, men Christian gør det med stor selvtillid, fordi han ved, at han kan svare på kundernes spørgsmål, fortæller Palle Søderholm. Og det er i dé små ting, forskellen på lærling med og uden EUX bliver tydelig.

EUX-lærlingen er topgod
Det mest positive er, at Christian kan så mange ting ud over det autotekniske, som handler om service og omtanke:

- Det er en fornøjelse, at han husker alt på en reparation, at bilen er bakket ind og at fedtfingre er tørret af - alt er husket.

Det får også Palle Søderholm til at se fremtidsperspektiver for EUX-lærlingene:

- Mange af EUX-lærlingene er skræddersyede til at træde ind direkte som værkfører - det er de klart klædt bedre på til.

I den korte praktik før lærepladsen var der god kemi, og det var startskuddet for Johansen Biler til at prøve en EUX-lærling.

- Vi vælger altid lærlinge ud fra den person, vi møder, og sådan var det også med Christian. Og så måtte vi jo bare prøve EUX, siger Palle Søderholm.

Johansen Biler ansætter typisk lærlinge efter grundforløbet:

- Der kommer løbende unge mennesker og spørger efter en læreplads. De bliver bedt om at kigge ind, når de er ved at være færdige med grundforløbet, og så tager vi en kort praktik, hvor vi ser hinanden an.

Intet problem her
Mange virksomheder er bekymrede for, at EUX-lærlingen læser videre og dermed er tabt for virksomheden som svend. Men dét betyder ikke noget hos Johansen Biler.

- Alle lærlingene kan læse videre, så der er ingen forskel der. Vi kan mærke det højere ambitionsniveau, og læretiden bliver også sjovere, når lærlingen kan noget mere selv," siger Palle Søderholm.

Artiklerne er bragt i samarbejde med SMV Danmark.

Artiklen er en del af temaet Min Fremtid 2019.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141