23948sdkhjf

Københavnske unge kan tage 10. klasse med mekanik

En 10. klasse, der retter sig særligt mod en fremtid som mekaniker. Det kan nemt lyde som enhver værkstedsejers drøm om fremtidig arbejdskraft. Og det er faktisk virkelighed på TEC i Hvidovre.

Skolen har skabt "10. klasse Mekanik". Den hedder også "10. klasse 20/20". Det dækker over, at den er en kombineret 10. klasse og Grundforløb 1 på erhvervsuddannelsen - ret beset 20 ugers 10. klasse og 20 ugers erhvervsuddannelse med Grundforløb 1.

Den kombination har vist sig at være en god investering for eleverne. De får et endnu bedre begreb om mekanik inden de begynder på en erhvervsuddannelse. De bliver introduceret til flere fagretninger i branchen, og de kan springe Grundforløb 1 over.

- Man kan sige, at det er et tilbud til nogle af dem, der ellers ville vælge efterskole. Her kan de komme og skrue på lidt af hvert. Vi ligger i Københavnsområdet og mange af eleverne har måske ikke en garage eller andet derhjemme, hvor de kan rode med deres egne ting. Det kan de her, og vi oplever, at de tit bliver her efter, at skolen er slut, siger Troels Jacobsen, der er leder af 10. klasses-linjen på TEC.

Da skolen begyndte i 2019 august, var 21 elever klar. Hovedparten kommer fra Københavns Kommune, som skolen har aftale med, men da kommunen ikke optager alle pladser, kan elever fra andre kommuner også komme til fadet.

Troels Jacobsen nævner også andre fordele for 10. klasseseleverne. De bliver nemlig et halvt år ældre, og det kan have betydning, når man er 16-17 år. Ydermere skal de søge praktikplads i virksomhederne forskudt fra den store gruppe af elever.

- Der kan være 110 elever, som skal lede efter praktikplads på samme tid, og et halvt år senere kommer disse 21 elever så. Alt andet lige er der mindre kamp om praktikpladserne, siger han.

På TEC oplever man, at de elever, som kommer, generelt alle vil være personvognsmekanikere og har en meget begrænset viden om uddannelsen til karrosseritekniker. Med 10. klasse på skolen, får eleverne mere viden om de forskellige uddannelsesmuligheder, og det kan måske lede flere i retning af karrosseriteknikere.

- Når man ude i virksomhederne er i kontakt med et ungt menneske, må de gerne gøre dem opmærksomme på 10. klasse Mekanik her i Hvidovre. Bor man i nærheden, kan det nemlig være yderst relevant, siger Troels Jacobsen.

Autobranchen står midt i en rivende udvikling - måske den største udvikling siden bilen blev opfundet - med elbiler, delebiler, onlinesalg og meget andet i de kommende år.

Derfor har branchen brug for masser af engagerede unge, der kan være med til udviklingen. AutoBranchen Danmark, der er brancheorganisation for 1.200 forhandlere, værksteder og autolakerere, arbejder for at flere unge - både drenge og piger vælger en karriere i autobranchen.

Artiklen er bragt i samarbejde med Autobranchen Danmark.

Artiklen er en del af temaet Min Fremtid 2019.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093