23948sdkhjf

Det her gavner kun svindlere

Der findes et register over bilers skader. Dette register skal i sikkerhedens og anstændighedens navne åbnes hurtigst muligt, siger chefredaktør Flemming Haslund i ugens leder.

LEDER STOF TIL EFTERTANKE: En Tesla Model X kører galt hjemme i USA. Totalskades. Erklæres uegnet til genopbygning. Det bliver den imidlertid alligevel, og ad omveje havner den så i Danmark - uden at den nye, danske ejer kender bilens historie.

EKSEMPLET TESLA X viser i hvor høj grad, der er brug for, at registre over bilers skader åbnes. Der findes rent faktisk et register over bilers skadeshistorie, Forsi hedder systemet. Informationerne samles og registreres i en database, som forsikringsselskaberne styrer. Men der er ikke offentlig adgang. Kun forsikringsselskaberne kan hente oplysninger i Forsi - og kun det enkelte forsikringsselskab. Oplysningerne følger ikke med, når bilen skifter forsikringsselskab.

FORSIKRINGSSELSKABERNE FORKLARER, at det er GDPR-reglerne, der forhindrer dem i at dele oplysningerne med andre.

DET ER IMIDLERTID en tolkning af reglerne om persondata, der i sikkerhedens og anstændighedens navn bør ændres med det samme. At holde denne type informationer skjult kan kun gavne svindlerne. Derfor: Registrene over bilers skade skal åbnes med det samme.

AT ET SÅDANT offentligt register kan fungere ser vi i USA. Her er allerede et åbent register, hvor alle formedelst 10 dollar kan undersøge, om den bil, de er ved at købe, har været skadet. Det er en åbenlys fordel for slutkøberen, men også for forhandler eller værksted, der vil købe bilen op med henblik på at sælge videre.

FOR EN SKADE HAR afgørende betydning for bilens virkemåde og værdi - men ikke mindst dens sikkerhed. Eksemplet Tesla X fortæller det hele. 

Gas geben!

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.0