23948sdkhjf

Industrien vil komme til at printe i metal

Firmaet Protech har taget flere typer metalprintere ind i programmet, som især fly- og bilindustrien kan bruge.

UDVIKLING De hårdtarbejdende beslutningstagere på de danske maskinfabrikker begynder nu for alvor at rette øjnene mod mulighederne i metalprint, og de begynder at se, metalprinteren som et ekstra stykke værktøj i værktøjskassen.

Det vurderer landechef Thomas Tønnesen fra teknologi- og maskinleverandøren Protech, der lige ny fyrer op under salget af mindre metalprintere målrettet den danske metalindustri.

Det sker med salget af printere fra Xact og fra Desktop Metal.

- Metalprint er et supplement, det er et værktøj mere i værktøjskassen for maskinfabrikkerne, som begynder at rykke på det her nu, det er vores fornemmelse, siger Thomas Tønnesen.

Stadig tilbageholdenhed
Selvom Protech har de første metalprintere på vej ud i industrien i løbet af efteråret, så er salget på ingen måde gået amok. Der er nemlig stadig tilbageholdenhed, når det handler om at sætte den endelige underskrift på købskontrakterne til metalprinterne.

Men de små modeller med en pris i omegnen af 1 mio. kr. har en helt anden tiltrækningskraft i forhold til de helt store løsninger, der kan koste op mod 10 mio. kr.

- Der er jo generelt ikke voldsomt mange metalprintere i Danmark, men vi har heller ikke de industrier, der traditionelt har aftaget flest af de her high end-printere. Det er primært fly- og bilindustrien, der tager flest af de her high end-printere, vurderer Protechs landechef, der med high end henviser til de store, dyre maskiner med store printkamre og et enormt pulverbehov.

Derfor tror Thomas Tønnesen også meget mere på salget af de mindre printere med begrænset kammerstørrelse og pulverkrav.

- Med de mindre maskiner bliver det muligt for flere virksomheder at komme med, og jeg tror egentlig, at metalprint rammer alle, der bearbejder i metal, uanset om de laver prototyper eller mindre serier, siger Thomas Tønnesen.

Nem vej til efterbearbejdning
Når Thomas Tønnesen tror på en snarlig udbredelse af 3D-print i metalindustrien, så skyldes det også, at de fleste maskin- og værktøjsfabrikker allerede i forvejen har det udstyr, der i rigtig mange tilfælde skal bruges til efterbearbejdning af de printede emner.

- Vi mærker, at der er nogen, der vågner op nu, hvor prisen er så langt nede. Metalprint har tidligere været rigtigt dyrt at gå i gang med, for printerne har været meget dyre, og der er også en hel del indretning og udstyr, der skal være omkring pulverhåndteringen, siger Thomas Tønnesen.

Muligheder frem for barrierer
Thomas Tønnesen vurderer, at både værktøjsfabrikker og maskinfabrikker lige nu begynder at skifte barrierer ud med muligheder, når det handler om metalprint.

- Kunder har fået øjnene op for det her, og nu skal de tage en beslutning. I Protech er vi positive og optimister omkring salget, og vi tror på, at de her printere vil blive udbredt i industrien, siger Protech-chefen, som ikke vil sætte præcise tal på forventningerne til salget.

- Xact er helt nyt for os, og på Desktop Metal er vi begyndt at tage de første ordrer, og vi regner med at levere de første maskiner i løbet af efteråret, siger Thomas Tønnesen.

Udover salg af printere, så tilbyder Protech også test af kundernes emner, og så satses der ligeledes på salg af metalpulver og kassetter med metalpulver.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095