23948sdkhjf

Portaler som strategisk værktøj

| Af Jacob Eggert Kabel | Tip redaktionen om en historie

Virksomhederne bag portalerne tilbyder så omfattende markedsføringsværktøjer, at selve portalerne i stigende grad kan karakteriseres som salgsinstrument.

MARKEDSFØRING Med nyheden om, at Biltorvet skifter navn til Auto IT for at signalere, at man er mere end bare en bilportal, er det tid at gøre status over, hvad mulighederne egentlig er, når man vil sælge en brugt bil online.

Dertil kommer også, at den nye spiller på markedet, bilhandel.dk, på to år har gjort sig gældende ved blandt andet at tilbyde billigere salgsannoncer end konkurrenterne.- Den traditionelle måde at markedsføre brugte biler på, hvor man indrykker annoncer nærmest ligesom i aviser, er udfordret, siger Claus Walsted Nyboe, adm. direktør hos Auto IT.

Salgsprogrammer og moduler
Biltorvet.dk er stadig en portal med bilannoncer, men det er blot et hjørne af det, Auto IT kan tilbyde. Og det er egentlig et meget godt billede på den generelle udvikling.

Auto IT baserer meget af sit tilbud om markedsføring på salgsprogrammet AutoDesktop, der rummer en række muligheder.

Et nyt tiltag heri er, at man kan lægge hele sin salgsliste af biler fra AutoDesktop til Facebook, hvorfra man kan arbejde videre med den i annonceringsøjemed. Netop Facebook rummer en enorm mængde data om hver enkelt bruger, hvilket giver mulighed for særdeles målrettet annoncering.

Kataloget af salgsbiler sorteres efter geografi, biltyper og meget andet og køres ud som annoncer til Facebook-brugere, der matcher kriterierne. Men også data hentet fra biltorvet.dk bruges.

- Har en bruger kigget på to Citroëner på Biltorvet.dk, er det nok sandsynligt, at han er ude efter en Citroën, og dermed får han vist annoncer for Citroëner fra bilforhandleren, forklarer Kasper Kronborg, afdelingsleder for Web hos Auto IT, i en pressemeddelelse.

Populært kaldes det for re-marketing eller re-targeting.

Biltorvet blev i sin tid startet som et resultat af stigende annonceringspriser, der skyldtes Bilbasens monopollignende position. Dengang var Kenneth Andersen, der nu står i spidsen for bilhandel.dk, direktør i Bilbasen.

Bruddet med monopolet til trods, så er Bilbasen stadig den største spiller herhjemme. Det skyldes ikke mindst portalens bagvedliggende program, Bilinfo, der er en pendant til Biltorvets AutoDesktop.

Gennem Bilinfo har forhandlere lignende muligheder for annoncering via Facebook, re-marketing, integration af finansierings- og forsikringsselskaber og meget mere. I det hele taget rummer de to systemer en række mere eller mindre ens features, ligesom begge indeholder en lang række oplysninger om de biler, der er til salg.

Og det er herfra, at den nyeste toneangivende spiller, bilhandel.dk, trækker sine data.

Kontrol over Facebook
Hos Bilhandel koster selve annonceringen mindre end hos de to andre, og adm. direktør Kenneth Andersen forklarer, at det er et et bevidst forsøg på at disrupte markedet for bilportaler.

Han forklarer, at man sigter mod at tjene sine penge andetsteds. Det kan også sagtens være gennem markedsføring af de biler, forhandlerne lægger op på portalen, men det sker ikke via et system so Bilinfo eller AutoDesktop.

Derimod er der tale om hjælp til at komme til tops i Google-søgninger (SEO) og lignende.

Derudover ligger det som en inkluderet ydelse i annonceringen gennem Bilhandel, at en forhandler kan få hjælp til at drive sin egen Facebook-side.

Det sker via en algoritme, der nøje udvælger de rette tidspunkter at poste bilannoncer på. Det er 100 procent automatiseret, men altså ikke noget, Bilhandel tjener yderligere på.

Det forsøger man til gengæld at gøre via bannerannoncer, og her har Heymate, der er virksomheden bag bilhandel.dk, flere portaler at spille på, for eksempel bilgalleri.dk, tjekbil.dk og så videre.

Om portalerne og ejerskaberne bag

BILBASEN Bilbasen blev startet i 2000 af Bilinfo og Bilmarkedet, der hver havde 50 pct. ejerskab. Bilinfo havde eksisteret siden 1989, og var stiftet og ejet af de to brøde, Flemming og Preben Foldager. Bilmarkedet var ejet af henholdsvis Forlaget Benjamin og Den Blå Avis. I 2007 besluttede Brødrene Foldager at sælge sin andel af Bilinfo til Bilmarkedet, som havde Johnny Laursen - manden bag Bilmagasinet - som storaktionær. Senere overtog Bilmarkedet hele Bilinfo A/S. Johnny Laursen valgte i 2008 at sælge sin andel af Bilmarkedet, Bilinfo og Bilbasen til Den Blå Avis, der et halvt år senere solgte det hele videre til eBay Classifieds Group for 2,1 mia. kroner.  
BILTORVET Dansk Automobilforhandler Forening (DAF) lancerede den første udgave af biltorvet.dk i 2001. Portalen bragede ind på markedet, men tabte også hurtigt pusten igen og blev overhalet af konkurrenterne. Sideløbende begyndte man at udvikle forskellige IT-ydelser. Disse aktiviteter blev i 2006 udskilt i sit eget aktieselskab, Auto IT, der var 100 pct. ejet af DAF. I 2011 havde bilforhandlerne oplevet en stor prisstigning på annoncering, og en konkurrent til det monopollignende Bilbasen var en nødvendighed. Derfor startede man biltorvet.dk op (igen) den 1. januar 2013. Året efter fusionerede DAF og Foreningen af Auto- og Industrilakerere og blev til det, vi i dag kender som Autobranchen Danmark, som ejer 25 procent af Biltorvet. Den resterende del ejes af omkring 400 bilforhandlere.
BILHANDEL Bilhandel har nu to år på bagen og er stiftet, ejet og drevet af det århusianske mediehus Heymate. Heymate ejes og drives af Kenneth Andersen og Christoffer Hübertz. Førstnævnte har en fortid som blandt andet adm. direktør hos Bilbasen. Mediehuset har desuden blandt andet en række andre online markedspladser og prissammenligningssider, og så bør det nævnes, at man overtog Bilzonen, da JP/Politikens hus, Berlingske og TV2 i slutningen af 2017 valgte at afhænde det.
(Kilder: bilinfo.dk, biltorvet.dk, heymate.dk) 
Hold dig opdateret med Motor-magasinet

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Her købes flest og færrest elbiler

Plus

Elbil-markedet hæmmet af dyr ladestrøm på farten

Danske elbilister i foreningen FDEL har klaget til Forbruger- og Konkurrencestyrelsen over, hvad de kalder en jungle af hæmmende prisstrukturer, som kan hindre salget af elbiler.

Vettel: Ferrari tilbød mig aldrig en ny kontrakt

Bilsalget på vej ud af corona-krisen

Efter et par hårde måneder, giver salgstallene for juni måned grund til optimisme. Den forgangne måneds bilsalg var kun beskedent lavere end i juni 2019, viser tallene fra De Danske Bilimportører.

Plus

Byens Bilpleje ind i Sverige via opkøb

Vækst uden for Danmarks grænser er målet, og Tyskland, Norge og Finland er også i pipelinen.

Sådan bliver bilsælgeren digital

Mommark, Auto-IT og Bilbranchen står bag ny digital uddannelse i bilbranchen med fokus på kundens digitale rejse.

Nyhedsbrev

8.402 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Plus

En uforudsigelig F1-sæson i vente

Vinder Hamilton sit syvende verdensmesterskab? Hvordan vil en "fyret" Vettel gebærde sig? Og kan Kevin blive best of the rest? I weekenden flages F1 2020 i gang igen.

Online Avis Arkiv
Plus

Formel 1 for begyndere

Har du aldrig tilbragt en weekend i sofaen med fjernsynet kørende til lyden af brølende V6-motorer? Og giver denne sommers staycation anledning til at tjekke motorsportens kongeklasse ud. Så er her en guide, der klæder dig på til at få styr på, hvad der foregår og hvornår.

Plus

Ejner Hessel præsenterer ny direktør og et tilfredsstillende regnskab

Bjarne Hessel afløses af svigersønnen Benjamin Mahr, der skal lede en af Danmarks største bilforhandlere.

Plus

Folketinget tager næste skridt mod elbiler

Der blev i nat givet håndslag på en aftale til efteråret om bilafgifter. Aftalen lægger op til en varig løsning for afgifter på både eldrevne og fossildrevne biler. Flere ladestandere og flere kommunale elbiler er konkrete løfter

Det betyder Motorstyrelsens stramninger for importbiler

Derfor vælger køberne et bilmærke

Hvad er de væsentligste årsager til, at du har valgt netop den bil?

Forsigtig optimisme i bilbranchen

Seneste tal tyder på, at bunden af coronakrisen er nået, og at både nybilsalget og eftermarkedet er på vej tilbage mod niveauet før corona-situationen satte ind.

Plus

Se listen: De modtager mest i lønkompensation

Den danske autobranche har foreløbig fået lønkompensation for over 300 mio. kr. Tre bilforhandlere stopper listen.

Motorstyrelsen klar til vurderinger

1. juli lukker selvanmelderordningen ved eksport af biler. Sådan har Motorstyrelsen forberedt sig på at at kunne værdifastsætte bilerne.

MG vælger Digital-Servicebook som leverandør

Digital tilgang hos relancerede MG til bilsalg og servicemarkedet har ført til det nye samarbejde. Digital-Servicebook forventer flere bilmærker i sit system.

Bilforhandlere kan få besøg af lokale folkeskoleelever

Plus 1

Skatteministeren: Fuld stop for snyd med import af brugte biler

DEBAT. Skatteminister Morten Bødskov (S) har skrevet dette indlæg til Motor-magasinet, hvor han vil gøre op med fejl og snyd inden for motorområdet.

Skat skærper kontrol med import af brugte biler

Motorstyrelsens stikprøver viser tegn på muligt snyd ved import af brugte biler. Skat er klar med nye initiativer.

Østjysk BMW-specialist vil geare op

Plus

Steffensen ude som direktør

Brugtbilmarkedet er brandvarmt

Fortsat fuld fart på brugtvognssalget, melder Bilbasen – og salgstallene kan faktisk overhale 2019.

Plus

Q&A - Ny Hessel-direktør: Dette mærke performer dårligt

Ejner Hessel A/S har fået ny adm. direktør, Benjamin Mahr. Her svarer han på, hvad hanser som de største udfordringer, hvilke bilmærker, der har underperformet og hvad han har lært af corona

Plus

18 konkurser i autobranchen i maj

Se her den seneste oversigt over konkurser i branchen fra Statstidende.

Samsø har flest elbiler

Ny dæk-direktør

Auto IT siger farvel til næstformand

Når en brugt bil er gennemtæret

Plus

Tre nye i bestyrelsen hos Skorstensgaard

Plus

Racerklassen TCR er på TV - konkurrenten Super GT på Facebook

Plus

Ny direktør for Hella i Danmark

Tysk firmabil i Danmark: Porsche gav skattesmæk

Plus

Konkurser i april i autobranchen

Sådan undgår du at betale for meget i afgift

Plus

Større rokade i Interdans bestyrelser

Plus

Q&A - hvem skal servicere de nye MG'er

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Centralstøvsugeranlæg til produktionshal til frøproduktion

Er den nye Defender for blød? Her er Ineos Grenadier

Punkt- og støvsugning fra posepakkemaskine hos Wewers Mørtel

Tilbage til fremtiden - brugttest af BMW i8

Gratis e-fakturering - e-conomic sætter ny standard

Tre trin for at finde dit nye brandsikre skab fra DENIOS

Nyt overblik i AutoDesktop gør mersalg lettere

Coronafrygt? Kør-selv er den sikreste form for ferie

Udsugning af olietåge og svejserøg hos J.E. Pedersen

Kabelforskrækket? Nu kan Jaguar I-Pace oplades trådløst

Har du hørt om SpillGuard®?

Mange forespørgsler på udsugning hos tandlæger i hele Verden

Højresvingskamera giver bedre overblik

Øget effektivitet med MoonWalk - automatiseret blandeanlag

Anlæg til svejserøg, slibestøv og let olietåge

Range Rover Evoque er vokset ud af dametasken

COVID-19: bott Care Screen

Sandblæsekabine med cyklon

Udsugning/filtrering af svejserøg, slibestøv og let olietåge

Dygtige drenge udlært fra TEC Erhvervsskole

Volkswagen investerer 1,3 mia. kroner i fremtidens batterier

Stærke priser på aircondition reservedele!

Japansk blasfemi - kan du nøjes med fire cylindre i en Supra

Fyld op med PyroBubbles® under transport

Effektiv desinficering af større overflader mod bl.a. Corona

Send til en kollega

0.156