23948sdkhjf

Portaler som strategisk værktøj

| Af Jacob Eggert Kabel | Tip redaktionen om en historie

Virksomhederne bag portalerne tilbyder så omfattende markedsføringsværktøjer, at selve portalerne i stigende grad kan karakteriseres som salgsinstrument.

MARKEDSFØRING Med nyheden om, at Biltorvet skifter navn til Auto IT for at signalere, at man er mere end bare en bilportal, er det tid at gøre status over, hvad mulighederne egentlig er, når man vil sælge en brugt bil online.

Dertil kommer også, at den nye spiller på markedet, bilhandel.dk, på to år har gjort sig gældende ved blandt andet at tilbyde billigere salgsannoncer end konkurrenterne.- Den traditionelle måde at markedsføre brugte biler på, hvor man indrykker annoncer nærmest ligesom i aviser, er udfordret, siger Claus Walsted Nyboe, adm. direktør hos Auto IT.

Salgsprogrammer og moduler
Biltorvet.dk er stadig en portal med bilannoncer, men det er blot et hjørne af det, Auto IT kan tilbyde. Og det er egentlig et meget godt billede på den generelle udvikling.

Auto IT baserer meget af sit tilbud om markedsføring på salgsprogrammet AutoDesktop, der rummer en række muligheder.

Et nyt tiltag heri er, at man kan lægge hele sin salgsliste af biler fra AutoDesktop til Facebook, hvorfra man kan arbejde videre med den i annonceringsøjemed. Netop Facebook rummer en enorm mængde data om hver enkelt bruger, hvilket giver mulighed for særdeles målrettet annoncering.

Kataloget af salgsbiler sorteres efter geografi, biltyper og meget andet og køres ud som annoncer til Facebook-brugere, der matcher kriterierne. Men også data hentet fra biltorvet.dk bruges.

- Har en bruger kigget på to Citroëner på Biltorvet.dk, er det nok sandsynligt, at han er ude efter en Citroën, og dermed får han vist annoncer for Citroëner fra bilforhandleren, forklarer Kasper Kronborg, afdelingsleder for Web hos Auto IT, i en pressemeddelelse.

Populært kaldes det for re-marketing eller re-targeting.

Biltorvet blev i sin tid startet som et resultat af stigende annonceringspriser, der skyldtes Bilbasens monopollignende position. Dengang var Kenneth Andersen, der nu står i spidsen for bilhandel.dk, direktør i Bilbasen.

Bruddet med monopolet til trods, så er Bilbasen stadig den største spiller herhjemme. Det skyldes ikke mindst portalens bagvedliggende program, Bilinfo, der er en pendant til Biltorvets AutoDesktop.

Gennem Bilinfo har forhandlere lignende muligheder for annoncering via Facebook, re-marketing, integration af finansierings- og forsikringsselskaber og meget mere. I det hele taget rummer de to systemer en række mere eller mindre ens features, ligesom begge indeholder en lang række oplysninger om de biler, der er til salg.

Og det er herfra, at den nyeste toneangivende spiller, bilhandel.dk, trækker sine data.

Kontrol over Facebook
Hos Bilhandel koster selve annonceringen mindre end hos de to andre, og adm. direktør Kenneth Andersen forklarer, at det er et et bevidst forsøg på at disrupte markedet for bilportaler.

Han forklarer, at man sigter mod at tjene sine penge andetsteds. Det kan også sagtens være gennem markedsføring af de biler, forhandlerne lægger op på portalen, men det sker ikke via et system so Bilinfo eller AutoDesktop.

Derimod er der tale om hjælp til at komme til tops i Google-søgninger (SEO) og lignende.

Derudover ligger det som en inkluderet ydelse i annonceringen gennem Bilhandel, at en forhandler kan få hjælp til at drive sin egen Facebook-side.

Det sker via en algoritme, der nøje udvælger de rette tidspunkter at poste bilannoncer på. Det er 100 procent automatiseret, men altså ikke noget, Bilhandel tjener yderligere på.

Det forsøger man til gengæld at gøre via bannerannoncer, og her har Heymate, der er virksomheden bag bilhandel.dk, flere portaler at spille på, for eksempel bilgalleri.dk, tjekbil.dk og så videre.

Om portalerne og ejerskaberne bag

BILBASEN Bilbasen blev startet i 2000 af Bilinfo og Bilmarkedet, der hver havde 50 pct. ejerskab. Bilinfo havde eksisteret siden 1989, og var stiftet og ejet af de to brøde, Flemming og Preben Foldager. Bilmarkedet var ejet af henholdsvis Forlaget Benjamin og Den Blå Avis. I 2007 besluttede Brødrene Foldager at sælge sin andel af Bilinfo til Bilmarkedet, som havde Johnny Laursen - manden bag Bilmagasinet - som storaktionær. Senere overtog Bilmarkedet hele Bilinfo A/S. Johnny Laursen valgte i 2008 at sælge sin andel af Bilmarkedet, Bilinfo og Bilbasen til Den Blå Avis, der et halvt år senere solgte det hele videre til eBay Classifieds Group for 2,1 mia. kroner.  
BILTORVET Dansk Automobilforhandler Forening (DAF) lancerede den første udgave af biltorvet.dk i 2001. Portalen bragede ind på markedet, men tabte også hurtigt pusten igen og blev overhalet af konkurrenterne. Sideløbende begyndte man at udvikle forskellige IT-ydelser. Disse aktiviteter blev i 2006 udskilt i sit eget aktieselskab, Auto IT, der var 100 pct. ejet af DAF. I 2011 havde bilforhandlerne oplevet en stor prisstigning på annoncering, og en konkurrent til det monopollignende Bilbasen var en nødvendighed. Derfor startede man biltorvet.dk op (igen) den 1. januar 2013. Året efter fusionerede DAF og Foreningen af Auto- og Industrilakerere og blev til det, vi i dag kender som Autobranchen Danmark, som ejer 25 procent af Biltorvet. Den resterende del ejes af omkring 400 bilforhandlere.
BILHANDEL Bilhandel har nu to år på bagen og er stiftet, ejet og drevet af det århusianske mediehus Heymate. Heymate ejes og drives af Kenneth Andersen og Christoffer Hübertz. Førstnævnte har en fortid som blandt andet adm. direktør hos Bilbasen. Mediehuset har desuden blandt andet en række andre online markedspladser og prissammenligningssider, og så bør det nævnes, at man overtog Bilzonen, da JP/Politikens hus, Berlingske og TV2 i slutningen af 2017 valgte at afhænde det.
(Kilder: bilinfo.dk, biltorvet.dk, heymate.dk) 
Hold dig opdateret med Motor-magasinet

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu
Plus

Se listen: De modtager mest i lønkompensation

Den danske autobranche har foreløbig fået lønkompensation for over 300 mio. kr. Tre bilforhandlere stopper listen.

Plus

Hessel tilfreds med hjælpepakker

Bjarne Hessel er tilfredse med det sikkerhedsnet, hjælpepakkerne har lagt under virksomhederne. Bilforhandleren er foreløbig den autovirksomhed, der har modtaget flest penge i lønkompensation.

Plus

Større rokade i Interdans bestyrelser

Tesla-ejere snakker om ... serviceaftaler

Snakker bilejere om serviceaftaler? Det afhænger af ejerens bil, viser ugens Voxmeter-analyse.

Renault nedlægger op mod 15.000 job på globalt plan

Holland opgiver at arrangere Formel 1-grandprix i år

Nyhedsbrev

8.392 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Plus

Hvad gør vi nu, lille mikro?

Mikroerne er på vej ud af markedet og bilfabrikkerne stopper udviklingen af dem - men efterspørgslen er stigende.

Online Avis Arkiv

Det store overblik over vores autobranche

Med en omsætning på 100 mia. kr. er den firehjulede branche mildest talt stor - og derfor tilsvarende vanskelig at få overblik over. Det giver specialmagasinet, Hvem Er Hvem imidlertid. 116 siders magasin følger gratis med avisen i dag.

Kritik af udfasning af hjælpepakker

Bilforhandlerne har brug for de hjælpepakker, som den økonomiske ekspertgruppe vil afskaffe. Selv med hjælpepakkerne står hver femte bilforhandler over for konkurs, mener AutoBranchen Danmark

Mænd kan ikke få dem store nok

Tendensen er klar, når det handler om den lille forskel mellem mænd og kvinder, når det gælder deres ønske om en ny bil.

FDM vil se om tysk erstatning i dieselgate kan omfatte Danmark

Macron lover milliardhjælp til Frankrigs bilindustri

Den franske præsident er klar til at bruge omkring 60 milliarder kroner på den franske bilindustri.

Serviceaftaler med gratis motorgaranti

Midtjyder skrottede flest dieselbiler

Formodet coronasvindler fra bilbranchen sigtet

En 57-årig mand fra bilbranchen er sigtet for svindel med hjælpepakker, der kan give firedobbelt straf. Dommeren har nedlagt navneforbud i sagen.

Plus 2

Kendt branchemand død

Plus

BILTEST: God mikro til dårlige tider

PRØVEKØRT: Hyundai kan uforvarende være heldige med som de eneste at have en ny udgave af en mikrobil.

Dieselgate
VW dømt til at give erstatning i civilsag om dieselgate

Tusindvis af civile søgsmål mod Volkswagen ventes at følge en principiel dom i Karlsruhe mandag.

Plus

Ny direktør for Dansk Bilglas

Er kosmetiske skader på bilen en mangel?

Ankenævnet behandler også sager om fejl af kosmetisk karakter. Man kan i den forbindelse også nogle gange diskutere, hvad der kan kaldes kosmetiske fejl i forhold til hvorledes fejlene udmønter sig.

Plus

Fortsat usikkerhed om elbilafgifter

Regeringen lader elbiler hænge i usikkerhed om 2021-afgift og afventer rapport fra bilkommissionen.

Biludlejningsfirmaet Hertz styrer mod konkurs

Plus

De helt små hitter igen

Plus

Konkurser i april i autobranchen

Plus

Nye konkurser: KD Car Trading og SK Biler stopper

Kendt branchemand død af corona

Motorhistorisk Samråd målløs over afgang

De Radikale vil forbyde salg af fossile biler i 2025

Plus

Ny formand for Mercedes-Benz Finans

Elon Musk trodser myndigheder ved at genåbne Tesla-fabrik

Plus

Henrik Isaksen fra direktør til bestyrelsesformand hos GreenMobility

Musk truer med at flytte Tesla-produktion ud af Californien

Plus

Svag nedgang i antallet af bilsyn

Plus

Veteranfolket: Drop nu orginalitetskrav

Kabalen ruller: Ferrari henter spanier hos McLaren

McLaren henter australsk Formel 1-stjerne hos Renault

Se alle Medlemmernes egne nyheder

FASTCUT SKRUBSKIVER, hurtigere end man tror

LÆKRE LOKALER I bilbranchens IT-center

Danmarks billigste elbil er fantastisk

Salgsanvarlig UK/Irland til Digital-servicebook.com

Den spansk drengerøv – brugttest af Seat Leon Cupra

Holder du dig opdateret inden for dit felt?

Skal vi skræddersy din brandsikre container?

Centralstøvsuger til Abenas nye produktionslinje

Forførende og familievenlig Ford Kuga Plug-In Hybrid

Digital-servicebook.com opruster i UK/Irland

Tag kontrollen over uønskede bakterier med hygiejneklude som

TILBUD! Vi rydder op på lageret

Form over funktion – Kia Proceed GT-Line

Er din jordforbindelse helt skæv?

Tal med medarbejderne om den nye hverdag

Er jeres setup lige så skarp som resten af jeres virksomhed?

FDM: Sikkerhedssystemer kan give falsk tryghed i nye biler

Hvorfor skal du vælge refurbished, når du køber IT?♻

Vi leverer dine paller og dit gods mens du sover!

Tillykke til bilhuset Henrik Christensen med hjemmesiden

Kraftig motorrumslampe med maksimal fleksibilitet

Corona gør autocampere hot

Ny Hygiejnestation fra bott kan nu også leases

Genopladelig og kraftfuld LED-pencillygte fra SCANGRIP

Effektivt udstyr til dit værksted med leasing aftale

Send til en kollega

0.187