23948sdkhjf

Portaler som strategisk værktøj

| Af Jacob Eggert Kabel | Tip redaktionen om en historie

Virksomhederne bag portalerne tilbyder så omfattende markedsføringsværktøjer, at selve portalerne i stigende grad kan karakteriseres som salgsinstrument.

MARKEDSFØRING Med nyheden om, at Biltorvet skifter navn til Auto IT for at signalere, at man er mere end bare en bilportal, er det tid at gøre status over, hvad mulighederne egentlig er, når man vil sælge en brugt bil online.

Dertil kommer også, at den nye spiller på markedet, bilhandel.dk, på to år har gjort sig gældende ved blandt andet at tilbyde billigere salgsannoncer end konkurrenterne.- Den traditionelle måde at markedsføre brugte biler på, hvor man indrykker annoncer nærmest ligesom i aviser, er udfordret, siger Claus Walsted Nyboe, adm. direktør hos Auto IT.

Salgsprogrammer og moduler
Biltorvet.dk er stadig en portal med bilannoncer, men det er blot et hjørne af det, Auto IT kan tilbyde. Og det er egentlig et meget godt billede på den generelle udvikling.

Auto IT baserer meget af sit tilbud om markedsføring på salgsprogrammet AutoDesktop, der rummer en række muligheder.

Et nyt tiltag heri er, at man kan lægge hele sin salgsliste af biler fra AutoDesktop til Facebook, hvorfra man kan arbejde videre med den i annonceringsøjemed. Netop Facebook rummer en enorm mængde data om hver enkelt bruger, hvilket giver mulighed for særdeles målrettet annoncering.

Kataloget af salgsbiler sorteres efter geografi, biltyper og meget andet og køres ud som annoncer til Facebook-brugere, der matcher kriterierne. Men også data hentet fra biltorvet.dk bruges.

- Har en bruger kigget på to Citroëner på Biltorvet.dk, er det nok sandsynligt, at han er ude efter en Citroën, og dermed får han vist annoncer for Citroëner fra bilforhandleren, forklarer Kasper Kronborg, afdelingsleder for Web hos Auto IT, i en pressemeddelelse.

Populært kaldes det for re-marketing eller re-targeting.

Biltorvet blev i sin tid startet som et resultat af stigende annonceringspriser, der skyldtes Bilbasens monopollignende position. Dengang var Kenneth Andersen, der nu står i spidsen for bilhandel.dk, direktør i Bilbasen.

Bruddet med monopolet til trods, så er Bilbasen stadig den største spiller herhjemme. Det skyldes ikke mindst portalens bagvedliggende program, Bilinfo, der er en pendant til Biltorvets AutoDesktop.

Gennem Bilinfo har forhandlere lignende muligheder for annoncering via Facebook, re-marketing, integration af finansierings- og forsikringsselskaber og meget mere. I det hele taget rummer de to systemer en række mere eller mindre ens features, ligesom begge indeholder en lang række oplysninger om de biler, der er til salg.

Og det er herfra, at den nyeste toneangivende spiller, bilhandel.dk, trækker sine data.

Kontrol over Facebook
Hos Bilhandel koster selve annonceringen mindre end hos de to andre, og adm. direktør Kenneth Andersen forklarer, at det er et et bevidst forsøg på at disrupte markedet for bilportaler.

Han forklarer, at man sigter mod at tjene sine penge andetsteds. Det kan også sagtens være gennem markedsføring af de biler, forhandlerne lægger op på portalen, men det sker ikke via et system so Bilinfo eller AutoDesktop.

Derimod er der tale om hjælp til at komme til tops i Google-søgninger (SEO) og lignende.

Derudover ligger det som en inkluderet ydelse i annonceringen gennem Bilhandel, at en forhandler kan få hjælp til at drive sin egen Facebook-side.

Det sker via en algoritme, der nøje udvælger de rette tidspunkter at poste bilannoncer på. Det er 100 procent automatiseret, men altså ikke noget, Bilhandel tjener yderligere på.

Det forsøger man til gengæld at gøre via bannerannoncer, og her har Heymate, der er virksomheden bag bilhandel.dk, flere portaler at spille på, for eksempel bilgalleri.dk, tjekbil.dk og så videre.

Om portalerne og ejerskaberne bag

BILBASEN Bilbasen blev startet i 2000 af Bilinfo og Bilmarkedet, der hver havde 50 pct. ejerskab. Bilinfo havde eksisteret siden 1989, og var stiftet og ejet af de to brøde, Flemming og Preben Foldager. Bilmarkedet var ejet af henholdsvis Forlaget Benjamin og Den Blå Avis. I 2007 besluttede Brødrene Foldager at sælge sin andel af Bilinfo til Bilmarkedet, som havde Johnny Laursen - manden bag Bilmagasinet - som storaktionær. Senere overtog Bilmarkedet hele Bilinfo A/S. Johnny Laursen valgte i 2008 at sælge sin andel af Bilmarkedet, Bilinfo og Bilbasen til Den Blå Avis, der et halvt år senere solgte det hele videre til eBay Classifieds Group for 2,1 mia. kroner.  
BILTORVET Dansk Automobilforhandler Forening (DAF) lancerede den første udgave af biltorvet.dk i 2001. Portalen bragede ind på markedet, men tabte også hurtigt pusten igen og blev overhalet af konkurrenterne. Sideløbende begyndte man at udvikle forskellige IT-ydelser. Disse aktiviteter blev i 2006 udskilt i sit eget aktieselskab, Auto IT, der var 100 pct. ejet af DAF. I 2011 havde bilforhandlerne oplevet en stor prisstigning på annoncering, og en konkurrent til det monopollignende Bilbasen var en nødvendighed. Derfor startede man biltorvet.dk op (igen) den 1. januar 2013. Året efter fusionerede DAF og Foreningen af Auto- og Industrilakerere og blev til det, vi i dag kender som Autobranchen Danmark, som ejer 25 procent af Biltorvet. Den resterende del ejes af omkring 400 bilforhandlere.
BILHANDEL Bilhandel har nu to år på bagen og er stiftet, ejet og drevet af det århusianske mediehus Heymate. Heymate ejes og drives af Kenneth Andersen og Christoffer Hübertz. Førstnævnte har en fortid som blandt andet adm. direktør hos Bilbasen. Mediehuset har desuden blandt andet en række andre online markedspladser og prissammenligningssider, og så bør det nævnes, at man overtog Bilzonen, da JP/Politikens hus, Berlingske og TV2 i slutningen af 2017 valgte at afhænde det.
(Kilder: bilinfo.dk, biltorvet.dk, heymate.dk) 
Hold dig opdateret med Motor-magasinet
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Med helt fra Toyota-starten i 1963

Toyota-forhandleren Louis Lund A/S runder 25 års jubilæum. Markering på torsdag den 20. juni.

Tæt på en halv million autoværksteder

Ude og inde i autobranchen - uge 23

På Gule Plader
Få fordel af miljøvenlig transport

Københavns Kommune skærper kravene for transport af kommunens varer eller tjenesteydelser, og selv om flere håndværkere er bekymrede, så behøver det ikke være dyrere end dieselbiler. Elektrikerfirmaet R&M-EL er nærmest begejstret.

Nyhedsbrev

8.224 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Danskerne skuffede på Le Mans

Ingen topplaceringer i det klassiske 24 timers løb, der blev vundet af Toyota.

Online Avis Arkiv

Dansker tog VM-titel i Le Mans: Det er virkelig stort

Michael Christensen måtte igennem op- og nedture i Le Mans på vejen til VM-titlen i langdistanceløb.

Bilforhandler vandt retssag mod kunde om Facebook-opslag

En utilfreds kunde havde på Facebook lavet et opslag, hvor bilforhandleren blev beskyldt for at være pengegrisk og et snydefirma. Det fik kunden en bøde for.

Plus

Konkurser i maj i autobranchen

Michelle: Vi kører ikke kun for at gennemføre

Michelle Gatting er dels rookie på Le Mans, dels danskeren i den "rene" pigebil.

Volkswagen investerer milliarder i batteriaktiviteter

Den tyske bilproducent Volkswagen investerer 900 mio. euro, svarende til ca. 6,7 mia. kr., i fælles batteriaktiviteter med svenske Northvolt.

Plus

Erik S. Rasmussen om Interdans opkøb

INTERDAN OPKØBER QUICKPOT: Opkøbet viser hvilken forandringsproces, bilbranchen gennemlever, lyder kommentaren fra direktøren i Dansk Bilbrancheråd, Erik S. Rasmussen.

Plus

Hvad mener "bilministeren"?

Plus

BMW og Jaguar på fælles Tesla-jagt

Interdan overtager aktiemajoriteten i QuickPot

Kapløbet mellem Interdan og Semler er netop taget til. Interdan Bil A/S har netop underskrevet en aftale med QuickPot A/S, der betyder, at Interdan Bil A/S overtager aktiemajoriteten i virksomheden.

Plus

20 millioner for et fuglebur

Plus

Unge køber brugt - men leaser nyt

Biler er noget vi taler om

Når danskerne taler om bilen med vores venner og bekendte, taler vi om dens tilstand, viser ugens Voxmeter-analyse.

Biler popper stadig sammen

Jan Magnussen: Corvetten kan tåle tæsk

Kris Nissen er tilbage i BMW M3

Der er bilfest i weekenden

Her overhaler en Opel Olympia fra 1936 hurtigt en Ferrari. Og en MGA fra 1959 har let ved at mase sig foran en Lamborghini. Men er bilerne i virkeligheden det bedste på Gavnø Slot på søndag?

Volkswagen elracer smadrer Nürburgring-rekord

Portaler som strategisk værktøj

Virksomhederne bag portalerne tilbyder så omfattende markedsføringsværktøjer, at selve portalerne i stigende grad kan karakteriseres som salgsinstrument.

Samtlige brinttankstationer i Danmark lukker efter norsk ulykke

Plus

Først tog vi Odense, dernæst København

Er benzin et bedre brændstof end el?

Plus

Ude og inde i autobranchen - uge 22

Audi åbner batterilager i Berlin

Plus

Ude og inde i autobranchen - uge 21

Plus

"Solgt engros uden garanti til cvr.nr"

LEDER: Slut med snak - nu skal der handles

Bil-gigant rykker

Plus

Kører det for Christina Nielsen

Plus

Q&A til den nye "bilminister"

Tysk forsikringsspecialist forstærker sig

Ny direktør for Sixt Danmark

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Attraktive bygninger til salg/udlejning i Silkeborgs smukke natur tæt på motorvej

Vær dig selv – også før du søger job

HCP Maskincenter har nu både showroom og lager på den halve plads

Bastarden fra helvede - Ducati Diavel 1260

Fremtidens serviceportal til værksteder og bilejere

Til lykke med svendebrevet

Mens du sover - AutoDesktop flytter

Tillykke til Lysen Biler med vaskemaskine nr 5 fra WashTec

Centralstøvsuger til Skjern Papirfabriks flisfyrede dampkedel-anlæg

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning/filtrering af svejserøg fra robotcelle.

Det nye multihus i Billund Lufthavn skal huse lagerrobotter

Royal Greenland vælger leverandør til stort moderniseringsprojekt på 3 lagre i Grønland

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning og filtrering af svejserøg, slibestøv og dampe

Nyudlærte svende fra College360

Sæt strøm til tallene og sælg flere biler

Dansk Procesventilation har leveret procesventilation til maskinfabrik

Samtykker når ny milepæl og rykker til Norge

Vi søger udvikler til Biltorvet

Dansk Procesventilation har færdiggjort centralstøvsugeranlæg til produktionshal til frøproduktion

Her ligger fremtidens klubhus

Herlev Autoværksted - byens ældste virksomhed

Industri 4.0: meget mere end et buzzword

Dansk Procesventilation har færdiggjort punkt- og støvsugning fra posepakke...

Det er din LinkedIn-anbefaling værd

AUTOproff udgiver ny app

Send til en kollega

0.288