23948sdkhjf

Branchen forventer sløvere bilsalg

I en ny undersøgelse fra AutoBranchen Danmark svarer 28 procent af bilforhandlerne, at de forventer mindre salg i 2019.

TENDENS Trods en forrygende start på året ser autobranchen nu svagt pessimistisk på bilsalget resten af 2019. Samlet set forventer bilforhandlerne et lavere salg end sidste år.

Det fremgår af en undersøgelse, som AutoBranchen Danmark har foretaget blandt 152 af sine medlemmer, hvor 28 pct. af de adspurgte svarer, at de forventer et mindre salg i 2019, mens 21 pct. forventer stigende salg.

Bilsalget lå ellers rekordhøjt i de første måneder. I årets først kvartal steg salget således med hele 18 pct., og alene i marts nåede antallet af nyregistrerede personbiler sit all-time-high med 27.228 registreringer. Aldrig før er der solgt så mange personbiler i en enkelt måned.

- Det var på det tidspunkt, hvor der var forventninger om, at afgifterne ville blive sat op efter 1. april på grund af de nye WLTP-beregninger. Det fik kunderne til at fremrykke deres køb, og derfor så vi de store salgsrekorder, siger adm. direktør, Gitte Seeberg, AutoBranchen Danmark.

Sidst i marts blev WLTP-alarmen imidlertid afblæst, da skatteminister Karsten Lauritsen (V) og forligspartierne blev enige om, at den planlagte ikrafttrædelse af WLTP fra 1. april skulle udsættes til ultimo 2020, hvor det så bliver en del af de forslag, som den nye transportkommission præsenterer.

Dermed forsvandt kundernes frygt for prisstigninger, og bilsalget reagerede prompte med et dyk på 13,6 pct. til et samlet bilsalg på 16.985 i april. Hermed var det imidlertid ikke slut.

Nedtur fortsatte
Ifølge tal fra Dansk Bilstatistik er nedturen fortsat i de første 20 dage af maj, hvor faldet faktisk er endnu større. Her i valgkampsmåneden er der således kun indregistreret 9.345 nye biler, hvilket giver et fald på ikke mindre end 24,2 pct. sammenlignet med samme måned sidste år.

- Vi befinder os lige nu midt i en valgkamp, hvor der traditionelt set kan være uro om registreringsafgifterne. Derfor håber vi, at salget kommer tilbage, når der kommer ro på den politiske front igen. Foreløbigt må vi hæfte os ved, at salget stadig er oppe med cirka 4 pct., når vi ser det fra årets første dag og frem til i dag, siger Gitte Seeberg.

Leasing ligger fortsat højt
Efter regeringens leasingindgreb i oktober 2017, med kravet om bl.a. genberegning efter fire måneder, faldt interessen for leasingbiler øjeblikkeligt, men dog ikke værre end, at interessen vendte tilbage i den sidste halvdel af året, og med en kraftig slutspurt nåede op på en andel på lige knap 40 pct. af de samlede nyregistrerede biler i 2018.

Den udvikling er så ovenikøbet fortsat ind i 2019, hvor der indtil videre er leaset 34.732 biler - svarende til en leasingandel på 38 pct.

Med andre ord er leasinginteressen vendt tilbage med fuld styrke, og i AutoBranchen Danmarks nye konjunkturmåling svarer 48 pct. af medlemmerne da også, at de forventer en fortsat vækst i leasingaktiviteten, mens kun 11 pct. forventer mindre aktivitet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093