23948sdkhjf

Teknik-dag trak folk og gentages i juni

62 branchefolk deltog i træf om teknologi omkring udstødning, filtre og emissioner. Nyt gratis seminar i Aarhus til juni.

VIDEN Diagnose af biler, udvikling og rensning af partikelfiltre, vejside-målinger og snyd med NOx-målinger målinger er blandt emnerne, når et seminar gentages 4. juni hos Teknologisk Institut Aarhus. Forleden trak arrangementet i Taastrup 62 deltagere, og det er Flemming Nøhr fra firmaet MT Filter, der har stået bag dette initiativ siden 2005, godt tilfreds med.

Hvert år er konceptet, at der indbydes seks talere om aktuelle emner. Gennem arrangementets 14 år har fokus ændret sig fra miljøzonernes oprettelse i 2008 over udviklingen i euronormer og dermed teknologi, til dagens teknologi og herunder udfordringerne med servicering af de nu meget komplicerede emissionssystemer.Gennem årene har der været mere end 1000 deltagere. De første 10 år blev arrangementet afholdt af MT Filter på DTU i Lyngby, men er nu flyttet til Teknologisk Instituts faciliteter.

- Det kræver selvfølgelig nogle ressourcer at stå for arrangementet hvert år, men dels er det jo mit fag, og dels er det tilfredsstillende, når så mange vil komme og deltage. Det har været en stor hjælp at samarbejde med Transportens Innovationsnetværk, TINV, og at kunne benytte deres setup lige fra promovering af arrangementet, tilmelding/registrering og praktikaliteter og ikke mindst at kunne mødes med branchen i så relevante omgivelser som hos Teknologisk Institut. For eksempel ser vi også, hvad der foregår i deres motor-laboratorie, siger Flemming Nøhr.

Temadagene har altid været afholdt som et åbent arrangement, hvor alle kan tilmelde sig gratis. Indlægsholderne stiller også op uden betaling. Sigtet med dagen er at informere bredt om aktuelle emner og dermed tilgodese både dem med teknisk indsigt og dem med erfaring fra værkstedsgulvet. Da partikelfiltre i dag er monteret på alt lige fra personbiler, busser og lastbiler, samt også på entreprenørmaskiner og til dels på landbrugsmaskiner, er der emner der som dækker bredt. I år er emnerne fordelt således: 

Elektro Partner: Frederik Jakobsens emne er kompleksiteten i at diagnosticere på bilerne. I takt med udviklingen af motorerne er kravene til værkstederne steget tilsvarende, og det stiller store krav til mekanikerne om at kunne bruge og ikke mindst tolke, hvad testerne viser.

Læs også: Første SCR-system til eftermarkedet er klart

Mercedes Danmark: Morten Østergaard-Hansen gennemgår de nyeste lastbiler med euro VI filtre og viser som eksempel, at der skal 20 nye euro VI lastbiler til at modsvare forureningen fra én ældre euro I lastbil. Endvidere også Mercedes’ program af eldrevne, kommercielle køretøjer.

Teknologisk Institut: Sten Frandsen viser nogle eksempler på, hvordan der snydes, så bilens NOx reduktion ikke fungerer, og hvordan det har udviklet sig til at være ret svært at gennemskue. Og som noget helt nyt viser TI såkaldt Remote sensing, hvor køretøjers udstødning kan måles, når de kører forbi et måleapparat i vejsiden.

MT Filter: Flemming Nøhr orienterer om, hvordan man kan rense filtrene, lige fra de gamle mere simple filtre til de nyeste euro VI systemer. MT Filter har specialiseret sig i at renovere systemerne, hvis de har defekter, som der vises flere eksempler på. Endvidere får man en advarsel mod at få skyllet euro IV og V NOx katalysatorer.

FDM: Lone Otto gennemgår de fremherskende testmetoder, hvor målet er fælles og forståelige tests i EU. Udover udledning af gasser og partikler kommer nye begreber til såsom: støj-emission, energieffektivitet og livscyklus.

Purefi: Mende Trajkovski gennemgår mulighederne for at opgradere lastbiler og busser fra euro IV, V og eev til euro VI emissions niveau. Der vises flere eksempler på køretøjer og entreprenørmaskiner med påmonteret opgraderingssystem og tests af udledningsniveauer.

Hold dig opdateret med Motor-magasinet
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Biler tåler ikke ny benzintype fra nytår

Værksteder og bilister skal være opmærksom på den nye standard-benzintype E10 fra årsskiftet med dobbelt spritindhold, som dele af den danske bilpark ikke kan tåle.

Ny kampagne mod slukkede baglygter

Plus

Additiver er også relevante til fremtidens benzin

Magnussen statist i årets sidste F1-løb

Slukøret Magnussen roser holdets kampgejst

Trods god start blev Haas-racerens svagheder nok engang udstillet. ”Man kan lige så godt køre i pit,” lød det fra en skuffet Kevin Magnussen.

Nyhedsbrev

8.292 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Plus

Brancheaktør i livreddende projekt

Avant Denmark A/S indgår samarbejde med Hjertepiloter ved hjælp af sporingsenheder, som skal skabe tryghed over hele landet.

Online Avis Arkiv

ABDK melder sig ind i Dansk Erhverv

Samarbejdet giver adgang til specialiserede advokater, styrket rådgivning og endnu en mulighed for lobbyarbejde i EU.

Branchekonsulent: Lak-undersøgelse mangler indkøbssiden

Hvis Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen leder efter priskoordinering eller karteller blandt autolakerern, burde den se nærmere på indkøbssiden, det vil sige forsikringsselskaberne, vurderer Michael Nørregård, partner i rådgivningsfirmaet Stratega I/S.

Plus

Pigtrådsfælder sat op mod indbrudstyve

Problemer med indbrud og politiet har fået Vojens Autoophug til at omdanne udearealerne til scener fra en krigszone.

Plus

Sag om lak-undersøgelse rejses i Folketinget

På Christiansborg vækker det undren, at forsikringsbranchen ikke indgår i konkurrencemyndighedernes undersøgelse.

Plus

Ballade i synsbranchen: Forstå hele balladen

En presset færdselsstyrelse, nye EU-regler og slagsmål mellem et par aktører har gjort markedet for prøveinstanser til noget af en hvepserede.

Red weekend branchens Black Friday

Plus

Autogenbruger kæmper for sit liv

Indehaver af skrotbil.dk har klaget over Skat og Gældstyrelsen og er samtidig i dialog med politiet om at få has på ulovlige "sortskrottere".

Plus

Delte meninger om digital skrotningsattest

Fra årsskiftet indføres digital skrotningsattest for borgere og branchen. DAG hilser det nye system velkommen, en autogenbruger kritiserer.

Plus

Grøn genbrugs-strategi hos award vinder

Plus

Her er vinderne ved årets Award Show

Hele den danske autobranche festede igennem, da der for femte år i træk var Auto Awards i Cirkusbygningen i København. Se alle 23 vindere her.

Plus

Smarte universale diagnoseværktøjer

Plus

Det betaler sig at skære tænder for kunderne

En bilnøgle-skæremaskine og software kan være en god forretning, vurderer danske Cepelo, der oplever succes i markedet for også sit øvrige testudstyr.

Tag et olietryk med testdæksel

Plus

Avanceret ADAS-kalibrering klar til alle bilmærker

Introduktionen af DAS 3000 fra Bosch gør det muligt for bilværksteder hurtigt at kontrollere og justere fremadrettede radar- og kamerasystemer.

VIDEO: Se F1-mekanikere skifte dæk i vægtløs tilstand

F1-teamet Red Bull har produceret en imponerende video, hvor Red Bull-mekanikere foretager dækskifte på svævende racer.

Plus

Lærlinge hyldet før Skills-DM

Dygtige mekanikerlærlinge, som har kvalificeret sig til DM i Skills, blev hyldet med deres mestre og faglærere og modtog præmier af autogrossist-selskabet CAC for deres præstationer.

Plus

Applus Bilsyn: Vi vandt award på kundedialog

Plus

Ballede i synsbranchen: Prøvningsinstanser er monopoliseret

Brancheorganisationen SKAD kritiserer i et debatindlæg ny synsvejledning og mener, at branchen er udsat for en monopollignende situation.

Plus

Konkurser i oktober

Plus

Ballade i synsbranchen: Analyse - derfor er der problemer

Ketner udvider i Kolding

Plus

Massivt eftersalg af fartpiloter

Plus

Få styr på reglerne for sygedagpenge

Plus

Software fejlede i Uber-ulykke

Plus

Konkurser i autobranchen i september

Øget indsats for flere kvinder i faget

Plus

Erhvervspris til Skorstensgaard

VM for digitale autolakerere

Ny kædechef for Bosch Car Service

Pris for miljø-lakprodukt

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Rebellen har overtaget bilmarkedet

45 år, 35 millioner biler – Golf er yngre end nogensinde

Næsejob til Jaguar F-Type

Kender I den om DENIOS, DENIOS med den røde tud?

Svindel for 65 milliarder...

Vi leverer – også mellem jul og nytår

Yamaha Ténéré 700 – genvejen til en Dakar-ræser

Audi Q8 skjult aftageligt anhængertræk T60 system

Rotinger Sportsbremsekits!

Hvad i hulen betyder ATEX?

NYT – Luftbælge og kompressorer til biler med luftaffjedring

6 Skuffers værkstedsvogn + sideopbevaring med hele 184 stk.

Ford Focus IV skjult aftageligt anhængertræk

Billig privatleasing – her er de bedste privatleasing tilbud

Ny håndværkerbil? Hvordan kommer jeg bedst i gang?

Årets Bil 2020 – derfor vandt Tesla Model 3

Subaru XV skjult aftageligt anhængertræk fra GDW

Når grøn bliver det nye "sorte"

Black Friday!!

Ny Faymonville Megamax !

Olietågeløsning hos Lem Beslagfabrik

Bilen til Charlotte – Aston Martin bygger SUV'en DBX

Kærlighed ved første hik med vores skræddersyede termoteknik

Her er de biler danskere bytter væk

Udsugning og filtrering af svejserøg & slibestøv hos CL Smed

Send til en kollega

0.219