23948sdkhjf

Når piger er til lak

Amanda Petersen er noget så sjældent som en kvindelig autolakerer. AutoBranchen Danmark vil med en række initiativer tiltrække flere kvinder til faget.

KØN Amanda Petersen er en sjældenhed. Hun kan noget med farver, og hun kan noget med overfladerne på biler. Og så er hun en af de få kvinder, som har kastet sig over uddannelsen som autolakerer på College 360 i Silkeborg.

Det er absolut ingen sjældenhed, at autolakerere bliver uddannet på skoen i Silkeborg, fordi det er Danmarks eneste uddannelsessted for autolak.

Men at være kvinde på den lakerede skolebænk gør den 21-årige østjyde til et særsyn. Faktisk viser en ny opgørelse fra College 360, at der siden 1994 kun er uddannet 75 kvindelige autolakerere på stedet, mens tallet for mandlige er 1.970.

Amanda Petersen selv peger på, at den lave andel af kvinder i autobranchen som helhed gør det svært for helt unge piger at forholde sig til branchen og de muligheder, den rummer. Og derfor ser kønsfordelingen ud, som den gør.

Amanda Petersen

21 år 

I praktik hos Byens Bilpleje i Lystrup ved Aarhus. 

Starter til april på 2. hovedforløb på College 360 i Silkeborg. 

Siden 1994 er der uddannet 75 kvindelige autolakerere i Silkeborg mod 1.970 mandlige. 


- For mig er det at arbejde som autolakerer et håndværk. Det handler ikke så meget om nørdet bilviden eller køn, men mere om det at dyrke passionen for farver og det at kunne vise sin passion frem. Det kan man, uanset om man er dreng eller pige. Jeg har en god kollega som af og til siger, at personen ikke dyrker biler, men blot reparerer dem. Det kan jeg godt lide, siger Amanda Petersen og fortsætter:

- Desværre får meget få unge piger i folkeskolen en forsmag på autobranchen gennem erhvervspraktik. Det gør at få kan forholde sig til branchen. Og når få piger allerede i 8. og 9. klasse kan det, er det sværere at trænge igennem hos dem, forældrene og skolevejlederne, forklarer den 21-årige Amanda Petersen.

Hun mener også, at flere foredrag fra både kvinder og mænd i branchen kan vende billedet i folkeskolen og det generelle optag af elever på erhvervsskolerne, som stadig ligger langt efter de gymnasiale uddannelser med hensyn til antallet af optagede.

Fest på kampdag
Brancheorganisationen AutoBranchen Danmark har en vision om, at flere kvinder skal trækkes til branchen, uanset om det er gennem en erhvervsskole, en markedsføringsuddannelse, motorsport eller noget helt fjerde.

På Kvindernes Internationale Kampdag fredag 8. marts inviterer AutoBranchen Danmark og Kvindernes Bilmagasin derfor til et debat- og netværksarrangement, som skal fremhæve de mange muligheder inden for autobranchen, som blandt andre Amanda Petersen fra College 360 er et bevis på.

Eventet foregår på Ideal Bar i Vega i København. Ifølge Charlotte Brix Andersen, der er chef for medlemsservice, forretningsudvikling og kommunikation hos AutoBranchen Danmark, er der mange gode grunde til, at autobranchen får lokket flere kvinder til.

- Vi skal gøre en ekstra indsats for at tiltrække flere piger til uddannelserne i autobranchen. Det kan vi se på de kolde tal. Og det synes vi, at kvindernes internationale kampdag er en god anledning til at sætte fokus på med et debatarrangement, med nye undersøgelser og ved at fremhæve de kvinder, der er i branchen, siger Charlotte Brix Andersen og fortsætter:

- Vi ved nemlig, at rollemodeller er vigtige at kunne spejle sig i. Vi skal også være bedre til at samarbejde på tværs af branchen og med skolerne for at tiltrække de unge mennesker og vise dem de spændende karrieremuligheder, der er i autobranchen. Den indsats vil vi forstærke i den kommende tid, siger Charlotte Brix Andersen.

Skills kan også vise vejen

KONKURRENCE Amanda Petersen viser ikke kun sit værd i praktiktiden hos Byens Bilpleje eller på skolebænken i Silkeborg. Til april skal hun også konkurrere med de bedste til DM i Skills i Næstved. Her er landets dygtigste personvognsmekanikere og autolakerere fra rundt om i landet udpeget til at dyste mod hinanden for til sidst at finde danmarksmesteren anno 2019 i autolakering. 

Jeg glæder mig rigtig meget til at dyste. Men jeg glæder mig også til at vise mit fag frem for de mange tusinde folkeskoleklasser, som kommer til Skills. Og så håber jeg det bedste på, at Skills også kan blive et springbræt for mig senere hen, når jeg forhåbentlig kan gå selvstændig, siger Amanda Petersen og fortsætter: 

Og igen er det et godt afsæt til at bryde med de fordomme som går op, at kvinder ikke kan klare sig i den her branche. Selvfølgelig kan vi det, og vi kan sagtens være med blandt de bedste. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.516