23948sdkhjf

Ajour med den danske autobranche

Nyt om skrotpræmie, bilgarantier, elbiler, opladning, Kia, Skoda for ikke at tale om Shell.

Ekstra skrotpræmie klar 1. februar

Den forhøjede skrotpræmie for gamle dieselbiler er udskudt en måned til 1. februar, da Miljøstyrelsen ikke kunne ikke nå at få det på plads fra 1. januar. Den nye bekendtgørelse er stadig i høring til 14. januar. Præmien forhøjes fra 2200 kroner til 5000 kroner for dieseldrevne person- og varebiler fra før 2006. Miljøstyrelsen regner med, at det giver 19.000 fremrykkede skrotninger. Initiativet blev bebudet i regeringens luft- og klimaudspil den 9. oktober, og flertallet blev skaffet i finanslovforhandlingerne. Her er afsat 100 millioner kr. til den særlige skrotpræmie, der ophører, når pengene er brugt eller fra 2021. I efteråret øgede Miljøstyrelsen bemandingen fra en til tre sagsbehandlere til at tage sig af det udvidede antal vurderinger af afgørelser, efter at Dansk Producentansvarssystem har overtaget udbetaling af skrotpræmier.

FDM dumper stribe af bilgarantier

Der er ingen garanti for, at garantien er god nok, når danskerne køber ny bil. Det viser en omfattende gennemgang, FDM har foretaget af garantierne på 25 af de mest solgte bilmærker herhjemme. Af dem lever kun de ti op til FDM’s krav til en god garantidækning, som er mindst tre år eller 100.000 km. Det er især de europæiske bilmærker, den er gal med. Med undtagelse af Dacia tilbyder ingen af dem mere end to års garanti, mens de asiatiske bilmærker har både tre, fem og syv års garanti. Undersøgelsen viser også, at der ikke er sammenhæng mellem en høj pris og god garanti.

Shell vokser med fire nye stationer

DCC Energi, som står bag netværket af Shell stationer i Danmark, fortsætter i 2019 udbygningen af stationsnettet. Allerede i januar åbner fire nye stationer, når tidligere stationsejere fra Statoil træder ind i kredsen af Shell stationer. I Jylland åbner to nye bemandede Shell stationer i Tørring og Ryomgaard, mens der i Nørre Nebel åbner et ubemandet Shell Express anlæg. Og på Sjælland får Sorø også et nyt, ubemandet Shell Express anlæg. Alle fire stationer får hele paletten af Shell brændstof. Med tilgangen af de nye stationer tæller Shell netværket nu 229 bemandede og ubemandede stationer i Danmark. Siden oktober 2016, hvor DCC Energi overtog netværket, er der åbnet 27 nye stationer. Og ifølge retaildirektør Søren Møller Maretti byder 2019 på en stribe nye stationer rundt om i landet.

Rift om elbiler: 7867 vil ud at prøve

Fossilbiler larmer, sviner, koster liv - og de burde være fortid. Sådan startede kampagnen "Farvel til fossilbilerne", og noget tyder på, at mange danskere er klar til at skifte fossilbilen ud med en elbil. I løbet af kampagnen har 7867 danskere deltaget i konkurrencen om at vinde en elbil i en måned eller en af de 200 andenpræmier: En elbil i en dag. Den store interesse har været en positiv overraskelse for Danmarks Naturfredningsforening, Clever, og SEAS-NVE, der står bag kampagnen.

Sådan oplader man elbilen billigst

Det er billigst at oplade elbilen gennem et abonnement og dyrest gennem egen ladeboks. Det viser undersøgelse af ladepriser, FDM har lavet. Forskellen skyldes, at el-udbydere får godtgjort elafgift. Men det binder reelt forbrugere til de store el-udbydere, kritiserer FDM, der mener, at godtgørelsen også bør gælde almindelige forbrugere. - Det kan være op til dobbelt så dyrt at lade med egen ladeboks i carporten i forhold til det billigste abonnement hos en udbyder, siger forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru.

Kia og Skoda holder prisen bedst

Kia har sammen med Skoda været det klart mest værdifaste mærke på markedet i flere år. Årets værditabsanalyse fra Bilbasen er ingen undtagelse. I den nyligt offentliggjorte analyse kårer Bilbasen Kia Ceed SW og Skoda Octavia Combi som de to bilmodeller, der taber mindst i værdi. Analysen viser, at de to modeller taber 37 procent af deres nypris over en treårig periode og 60.000 km. Det er en af de laveste afskrivninger Bilbasen har målt. Det er i runde tal ti procent lavere end gennemsnittet for mellemklassen.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.11