23948sdkhjf

Rød blok: Dumpekarakter til regeringens klimapolitik

Regeringen bremser klimaindsatsen og elbilerne, mener opposition efter rapport fra Klimarådet. Minister skal forklare sig.

Regeringen svigter klimaet og står totalt afklædt tilbage, regeringen er ikke opgaven voksen og får dumpekarakter, den grønne omstilling går ned i sneglefart.

Sådan lyder det fra Folketingets opposition, som er oprørt over Klimarådets nye rapport. Den gennemgår regeringens politik i forhold til målet om at gøre Danmark CO2-neutralt i 2050.

Rådets konklusioner er så alarmerende, at oppositionen nu vil have energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til at svare på, om regeringen vil skrue op for de grønne håndtag.

Lilleholt bliver således både kaldt i samråd og bedt om at forklare sig i Folketingssalen.

Socialdemokraternes klimaordfører, Jens Joel, kalder regeringens politik rent bluff.

- Jeg er glad for, at Klimarådet nu slår fast med syvtommersøm, at regeringen svigter klimaet. Regeringens fremlagte politik for det næste årti skærer CO2-reduktionen helt ned til en fjerdedel, siger Jens Joel.

Han vil også have en forklaring på, hvorfor regeringen insisterer på at kalde sig selv den grønneste nogensinde.

Klimarådet er et uafhængigt organ af syv eksperter under ledelse af økonomiprofessor Peter Birch Sørensen. Det skal følge Danmarks klimapolitik og mulighederne for at nå de vedtagne mål.

Rådet konkluderer, at den grønne omstilling efter 2020 ryger langt ned i tempo, så det bliver dyrere og mere besværligt at reducere CO2 efter 2030.

FN's Klimapanel har peget på, at indsatsen de næste ti år bliver afgørende for at bremse klimaændringerne.

Alternativets klimaordfører, Rasmus Nordqvist, kalder ministeren i samråd.

- Videnskaben er entydig. Men faktisk har vi en regering, der på klimaområdet decideret går baglæns og skruer tempoet i den grønne omstilling ned til en fjerdedel af det nuværende, siger han.

SF's Pia Olsen Dyhr noterer, at regeringen "får drøje hug" af Klimarådet:

- Skræller man høfligheden fra, bliver der uddelt dumpekarakterer og alvorlige advarsler.

- Det er endnu mere tydeligt, at regeringen ikke er sin opgave voksen. Den tør ikke stille krav til landbruget, måske fordi det er tæt forbundet med statsministerpartiet. På transportområdet har man kun luftige visioner - ud over, at man vil øge antallet af elbiler med 1000 i løbet af to år, siger hun.

Den radikale Ida Auken kalder det nedslående, at regeringens politik "sender os i slæbesporet".

- Det nytter ikke noget, at regeringen sammen med Dansk Folkeparti vil skyde elbilerne til hjørne med en kommission. Vi kender svaret, lad os komme i gang. Vi skal ikke fritage landbruget, men hjælpe landmændene til at blive klimahelte, siger Ida Auken.

Regeringen skyder regningen til kommende generationer, mener Enhedslistens Søren Egge Rasmussen. Han kalder rapporten "pinlig og beskæmmende", fordi Danmark hverken er på vej til at opfylde egne eller EU's klimamål.

- I stedet for at bruge milliarder på at købe CO2-kvoter, der ifølge Klimarådet ikke har nogen klimaeffekt, burde regeringen tage fat på landbrugets og transportens klimasvineri.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.268