23948sdkhjf

Nissan-boss fyret og anholdt for skattesnyd i Japan

En af de mest fremtrædende chefer i Japans bilindustri er mandag anholdt for skattesvindel.

BILFABRIKKER Nissan har fyret bilbossen Carlos Ghosn, efter at selskabet er blevet klar over, at han har skjult indtægter for Japans skattevæsen.

Ifølge den japanske avis Yomiuri er Carlos Ghosn blevet anholdt af samme grund. Det skriver flere internationale nyhedsbureauer inklusive Reuters.

Derudover har Ghosn ifølge Nissan brugt selskabets penge til privat brug.

Carlos Ghosn står i spidsen for alliancen mellem bilmærkerne Nissan, Renault og Mitsubishi. Han er derudover bestyrelsesformand for Nissan og Mitsubishi samt direktør hos Renault.

Den brasilianskfødte direktør har også fransk og libanesisk pas.

Svindel i flere år

Ifølge nyhedsbureauet AFP var den japanske avis Asahi Shimbun den første til mandag at erfare, at anklagemyndigheden i Tokyo vil rejse anklager for at indrapportere en al for lav løn til skattevæsnet i Japan.

Derfor vil myndighederne angiveligt bede ham komme frivilligt ind til en afhøring.

Ifølge Japans public service tv-kanal NHK er Nissans hovedkvarter i byen Yokohama blevet ransaget.

Ved pressemødet mandag har Nissan oplyst, at selskabet blev opmærksom på Carlos Ghosns svindel efter en henvendelse fra en whistleblower, skriver nyhedsbureauet AP.

Ifølge selskabet har den formodede svindel stået på i flere år.

Le Cost Killer

Nissan lover at dele sine informationer med anklagemyndigheden og samarbejde med myndighederne.

Carlos Ghosn er i branchen kendt under kælenavnet Le Cost Killer for sine evner til at nedbringe udgifterne hos Renault og Nissan.

Ghosn blev kendt i Japan, da Renault opkøbte store dele af Nissan og kastede ham ind i Nissan for at få bilproducenten på ret køl. I 2016 blev samme manøvre brugt, da Nissan købte Mitsubishi.

I Japan er Carlos Ghosn derfor blevet en meget markant skikkelse med bilindustrien.

 Motor-magasinet har været i kontakt med Nissan Danmark, der henviser til de officielle udmeldinger:

Som følge af en whisleblower afsløring, har Nissan Motor Co. Ltd (Nissan) igennem de seneste måneder igangsat en intern undersøgelse vedrørende embedsmisbrug foretaget at Nissan’s bestyrelsesformand Carlos Ghosn og et øvrigt medlem af direktionen Greg Kelly.

 

Undersøgelsen har afsløret, at såvel Ghosn som Kelly igennem flere år har rapporteret en lavere lønindtægt end den faktuelle til Tokyo Stock Exchange myndighederne.

 

Herudover er der mistanke om, at Ghosn har misbrugt firmaets ressourcer til eget brug. Ligeledes med Kelly’s vidende. Nissan har videregivet al information til den Japanske Offentlige Anklagemyndighed. De har allerede og fortsætter samarbejdet med myndigheden om fuld opklaring af sagen.

 

I forbindelse med de interne undersøgelser står det klart, at embedsmisbruget er i direkte uovensstemmelse med den omsorgspligt, der påligger ledelsen. Som følge heraf vil Nissan’s administrerende direktør Hiroto Saikawa indstille til bestyrelsen, at Ghosn øjeblikkeligt bliver frataget sin stilling som bestyrelsesformand og medlem af direktionen. Saikawa vil også indstille til, at Greg Kelly ophører sin stilling som medlem af direktionen.

 

Nissan undskylder mange gange for de bekymringer denne sag medfører såvel aktionærer som øvrige samarbejdspartnere. Arbejdet med at afsløre ledelses- og embeds-misbruget fortsættes, og de nødvendige forholdsregler vil blive taget.

Kilde: Ritzau

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109