23948sdkhjf

Klimaplanen: Sådan vurderer store brancheaktører den

Regeringen lægger op til at ændre den danske transportsektor drastisk de kommende år. Men hvad mener autobranchen selv om den ny klimaplan? Motor-magasinet giver overblikket.

AutoBranchen Danmark
Regeringens klimaudspil indeholder små skridt i retningen af den grønne omstilling, men der skal langt mere til, hvis regeringen skal nå sin egen målsætning om en million grønne biler på vejene i 2030.Det siger direktør i Autobranchen Danmark, Gitte Seeberg, i en kommentar til de 17 forslag i regeringens klimaplan, som vedrører transportområdet. Hun understreger, at hun stadig mangler svar på, hvad regeringen vil gøre, hvis ikke der bliver taget en fælles EU-beslutning om at forbyde salget af benzin- og dieselbiler fra 2030.

- Der er en bevægelse i gang i mange EU-lande, som ønsker en slutdato for salg af fossile biler. Men der er langt til en fælles beslutning, og hvis ikke den kommer, kan man ikke forbyde forbrugerne at købe en benzin- eller dieselbil i et andet EU-land efter 2030. Men når det er sagt, er der heller ingen tvivl om, at bilfabrikkerne i de kommende år vil lancere mange nye elbiler med langt større rækkevidde og skarpere priser end dem, vi kender i dag, siger Gitte Seeberg.

Regeringens klimaplan indeholder i alt 38 forslag, men initiativer på transportområdet er langt de mest vidtgående. Det er til trods for, at økonomer og klimaeksperter peger på, at man kan på langt større klimagevinster for langt færre penge ved at regulere landbruget og boligmassen.

- Autobranchen er i forvejen meget hårdt beskattet, hvilket gør, at det er dyrt at presse mere ud af bilerne. Grundlæggende bør politikerne gå efter at indhøste de største klimaeffekter, der hvor det er billigst. Vi vedkender os naturligvis også et ansvar for at reducere CO2-udledningen, men det er også på tide, at politikerne retter øjnene mod andre sektorer, så bilisterne og autobranchen ikke alene skal trække det store læs", siger Gitte Seeberg.

Læs også: Borgen bare taler om elbiler

Hun tilføjer, at vi stadig mangler stadig at høre, hvor mange penge der skal til, og hvor regeringen vil finde dem.

- Vi ved, at den grønne omstilling vil koste milliarder af kroner i bare ladestandere og anden infrastruktur, herunder også udbygningen af vindkraft. Derfor skal der helt andre penge på bordet end de 250 millioner kroner, regeringen lægger om året de næste fire år.

Bilbranchen DI
- Vi bakker op om målsætningen om udelukkende at sælge lav- og nulemissionsbiler fra 2030, men for at målsætningen skal kunne lykkes, skal alle teknologier i spil. Desuden er det en forudsætning, at der sker tiltag på både EU-niveau og nationalt niveau, siger direktør i Bilbranchen Thomas Møller Sørensen.

- Der er gode intentioner bag regeringens forslag. Men de fjerner ikke det grundlæggende problem, at afgiften fortsat tager udgangspunkt i bilens pris og ikke dens teknik. Vi foreslår i DI og Bilbranchen, at man i stedet fjerner registreringsafgiften permanent for miljøbiler for i stedet at skrue op for ejerafgiften. Ejerafgiften kan med fordel baseres på bilens vægt eller energieffektivitet. Det vil give en fremtidssikret model, som branchen, forbrugere og investorer kan have tillid til. Og i takt med udskiftning af bilparken til mere miljøvenlige biler, får vi en mere robust og fremtidssikret bilbeskatning, siger Thomas Møller Sørensen.

Læs også: Nu kommer asfalten der sparer brændstof

Regeringen foreslår også en lavere beskatning af grønne firmabiler (f.eks. el- og plug-in hybridbiler). Regeringen foreslår at indføre et midlertidigt fradrag i beskatningsgrundlaget for de grønne firmabiler på 30.000 kr. Det betyder, at en medarbejder med en grøn firmabil skal betale mindre i skat af bilens værdi. Regeringen håber dermed, at grønne biler i højere grad vil blive valgt som firmabil.

Bilbranchen er positiv over for regeringens forslag om at tilrette firmabilordningen. Den nuværende indretning af firmabilordningen straffer utilsigtet lav- og nulemissions-firmabiler sammenlignet med konventionelle benzin- og dieselbiler. Bilbranchen foreslår, at firmabilbeskatningen ændres, så firmabilens pris fylder mindre og udgiften til drivmidlet fylder mere i beskatningsgrundlaget. Det vil give et mere korrekt beskatningsgrundlag samtidig med, at det vil gavne de mere miljøvenlige biler.

Dansk Elbil Alliance
Stor ros til regeringen for at tage livtag med klimaets smertensbarn: bilerne. Det er altafgørende, at vi får elbilerne ud af starthullerne, hvis vi skal nå EU’s klimaforpligtigelse, siger branchechef i Dansk Elbil Alliance.

Med blandt andet fortsat lave afgifter på elbiler, lavere beskatning for grønne firmabiler, pulje til investeringer i infrastruktur mm. har regeringen skabt gode incitamenter for, hvordan vi sikrer en gradvis indfasning af elbiler og andre grønne biler.

Læs også: Firmabiler udeladt i hastelov om elbiler

Fremadrettet skal vi sørge for, at incitamenterne er tilstrækkelige, så vi allerede i 2020 ser en markant udvikling i salget af de grønne biler og kollektive transport og så vi når i mål i 2030. Derfor ser vi frem til det arbejde som skal foregå i den forslåede kommission, hvor man bla. skal tage livtag med den skattestruktur vi i dag har på biler, og som hæmmer udbredelsen af grønne biler, samt sikre en løbende evaluering af, om vi er på rette kurs mm., slutter Lærke Flader

Brintbranchen
Mange roser, få tidsler og enkelte mangler. Det er reaktionen brintbranchen, , der bl.a. repræsenterer producenter af brintbiler, tankstationer og løsninger med brintbusser.

- Der er rigtigt mange gode forslag i udspillet og særligt når det gælder busser, taxaer og afgiftslettelserne på grønne firmabiler er der grund til at rose regeringen for at sætte fart på den grønne omstilling. Vi har allerede de første brinttaxaer på gaden i Danmark og busser på vej, men indtil nu har økonomien været udfordret, og det har været svært at komme op i en skala der betyder noget. Det ændrer dagens tiltag på, og det er meget positivt", udtaler direktør i Brintbranchen, Tejs Laustsen Jensen.

E.ON
Energiselskabet E.ON har i de seneste år investeret massivt i udrulningen af ladeinfrastruktur til elkøretøjer, men har primært fokuseret på Tyskland, Norge og Sverige fremfor Danmark. Det kommer til at ændre sig efter regeringens udmelding i dag.

Læs også: Elbiler op til 400.000 kroner bliver afgiftsfri de næste to år

- Vores investeringerne har været på et vågeblus de seneste par år. Vi er allerede en af de aktører, der vil investere mest i nordisk ladeinfrastruktur i den kommende år, men med denne udmelding vil fokus utvivlsomt flytte sig tilbage til Danmark, siger Tore Harritshøj, direktør for E.ONs nordiske eMobility-forretning.

I det første halvår blev der solgt 646 elbiler i Danmark. Til sammenligning blev der i samme periode solgt 120.750 fossilbiler. På trods af et afventende bilsalg er forventningen dog stor til de kommende år, hvor også Klimarådet har påpeget, at en hurtigere indfasning af elbiler er påkrævet, hvis Danmark skal have en rimelig chance for at nå 2030-klimamålene.

- Grundlæggende er udfordringen ligeså klar som løsningen. Om kort tid skal Danmark være fossilfrit og derfor har fossilbiler en klar udløbsdato. Vi har brug for at gøre transporten elektrisk og jo før, desto bedre, forklarer Tore Harritshøj og påpeger, at luft- og klimapakken er en tiltrængt saltvandsindsprøjtning.

Hold dig opdateret med Motor-magasinet
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Firmabiler udeladt i hastelov om elbiler

Fradrag i købsafgift øges til 40.000 kr. i 2019, mens stigning i afgift til 20 procent udskydes til 2020.

Elbiler op til 400.000 kroner bliver afgiftsfri de næste to år

Regeringen indgår smal aftale om elbiler op til 400.000 kroner, som bliver afgiftsfri de næste to år.

1

Så meget tjener autobranchen

Bilimportørerne tjener fortsat ustyrligt, viser ny analyse af Danmarks 440 største forhandlere og 20 største bilimportører. 2017 blev branchens næstbedste år, kun overgået af 2016.

DF: Oppositionen sagde nej til et bedre elbil-tilbud

Dansk Folkeparti undrer sig over, at rød blok valgte at gå fra elbilforhandlinger kort før lukketid.

Forbedringer på vej: Motorstyrelsen tager form

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv

Video
Tesla 3 – smugpremiere i Danmark

I dag torsdag er der smugpremiere på den nye elbiler, Tesla Model 3. 500 personer, der har reserveret bilen plus andre interesserede er inviteret til at se, føle og ikke mindst prøve at sidde bag rattet.

Plus

Fup og fakta om bilers udledning

Oversigt: Hvor meget sviner dieselbiler, benzinbiler og hybridbiler med partikler og CO2? Et klima-notat og et tysk bruger-site giver nogle af svarene. Så hvad er op og ned i klimadebatten om biler - læs med her.

Plus

Don’t drink & drive

LEDER: Pas på - elbilerne kommer

Plus

Elbiler bliver et krav

Plus

Pressechefer hos Opel og Fiat stopper

Eftermarkedet - colour på tossen

Michelle - næste skridt

Plus

Uddannelse bliver ny awards-kategori

En kærkommen løftestang lyder det fra uddannelsesfolk i branchen om Auto Awards-ændringen næste år.

Toyota og PSA udvider samarbejdet

De to koncerner skal sammen udvikle og tilbyde kompakte og mellemstore varebiler.

Nye tider: Digital registrering sparer tid

1

Borgen bare taler om elbiler

Plus

Mercedes-Benz er helt på toppen

Nummer et i bilsalget for november er C-Klasse - Mercedes-Benz har for første gang rundet 10.000 nye salgsbiler på et år efter flere tiltag.

Plus

Eksperten: Kevins bedste Formel 1-sæson.

Hidtil bedste sæson. Men også sæsonen hvor Red Bull tager afsked med Renault, og hvor halo blev indført. Så alt i alt - var det en god sæson eller ikke? Vi stiller seks skarpe til Formel 1-ekspert, Peter Nygaard.

Plus

Batmobilen! Den var bæstet af en bil

Batman og Robins sorte bæst af en bil. Batmobilen har altid været et stort ikon i film- og tegneserieverdenen. Hør bare.

Ny Volkswagen-SUV møder mini

Ny Audi-SUV møder coupé

Plus

BILTEST FOR PROFFER: Ford Focus Titanium 1.0

Ingen hokus pokus med den nye Ford Focus. Bilen er stadig klassens mest velkørende og nu med masser af sikkerhedsudstyr. Men kan den klare sig i konkurrencen?

Plus

Klimaeksperter: Rustbeskyt bilen i stedet for at købe ny

Produktion af en ny bil udleder op til fem gange mere CO2 end at køre en typisk bil i et år.

Regeringen tror stadig på billigere elbiler inden nytår

Ajour med alverdens autobranche

Leder: Fremtiden - den er her nu

Min Fremtid
Derfor vil jeg være mekaniker

Modsvar: trættende kritik af FDM

Plus

Det er dem i blå skjorter, der har skabt kulturen

Plus

Ajour med de korte branchenyheder

Plus 1

DF vil sætte gang i afgiftreform nu

Specialbiler og skudklare salutkanoner

Plus

Ny vejledning om spam

Den svenske autobranche festede løs til award show

1

LEDER: "Da jeg blev træt af FDM"

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Mann-filter, direkte fra Tyskland.

Biltorvet ansætter kvalitetssikringskonsulent

Julerabat fra Biltorvet

Dansk Procesventilation har færdiggjort centralstøvsugeranlæg til produktionshal til frøproduktion

Monteringstape velegnet til hybridbindinger

Er jeres digitale bilhus slidt?

ELF & Renault lancerer unik produktserie RN17

Endnu bedre biltorvet.dk

Dansk Procesventilation har færdiggjort anlæg til svejserøg, slibestøv og let olietåge

Omnicar tilbyder sine kunder gratis materiale til markedsføring af serviceaftaler

Hos os skal du ikke være i kæder og koncepter for at købe billige reservedele.

ShineTecs Ultra: Innovativ lakbeskyttelse

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning/filtrering af svejserøg, slibestøv og let olietåge

Bliv grøn mester i el- og hybridbiler

Vi udvider vores program af styretøjsdele – og anvender vores prøvelager til kvalitetssikring

Originale Mercedes, Opel og Volvo reservedele, direkte fra Tyskland

Dansk Procesventilation har færdiggjort ATEX punktudsugning hos nkt Cables

Har du brug for en yderst fleksibel lagerløsning?

Undgå motorskade forårsaget af LSPI

Dansk Procesventilation har færdiggjort endnu en olietågeløsning hos Lem Beslagfabrik

Omnicar tilbyder sine kunder gratis træning i salg af serviceaftaler

På fredag indtager vi Jyllandsringen!

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning og filtrering af svejserø...

Smartrep.info afhjælper problem vedr. montering af hjullejer

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af coating pulver-støv ho...

Send til en kollega

0.353