23948sdkhjf

Godt udspil kan skaffe flere faglærte

Bilbranchen glæder sig over regeringens nye udspil "Fra folkeskole til faglært", der indeholder en bred vifte af forslag, som skal være med til at sikre, at flere vælger og gennemfører en erhvervsuddannelse.

VURDERING Regeringen præsenterede den 13. september 2018 i alt 55 initiativer (fordelt på 12 hovedområder) til at styrke søgningen og gennemførslen på erhvervsuddannelserne. Der afsættes samlet set 2 mia. kr. til initiativerne i perioden 2019-2022. Heraf går ca. 0,5 mia. kr. til folkeskoleinitiativer og 1,5 mia. kr. til erhvervsuddannelsesområdet.

Bilbranchen har nærlæst regeringens udspil, og direktør Thomas Møller Sørensen kan få øje på flere gode forslag i udspillet, der, hvis de gennemføres, vil styrke medlemsvirksomhedernes mulighed for at rekruttere dygtig faglært arbejdskraft fremover.I regeringens udspil lægges der op til, at folkeskolen skal ’nære elevernes håndværkerdrømme’. Det skal ske gennem investeringer i nye og renoverede faglokaler, værksteder og udstyr, valgfag i 7.-9. klasse på erhvervsskolerne og praksisfaglighed i læreruddannelsen. Samtidig skal lærere fra erhvervsskolerne gennemføre undervisning og aktiviteter i folkeskolen.

- Det er rigtig godt, at regeringen lægger op til et markant løft af den praktiske undervisning i folkeskolen og afsætter penge til både læreruddannelse og opgradering af lokaler. Udveksling af lærere mellem folkeskoler og erhvervsskoler vil på sigt kunne ændre hele forståelsen af, hvad en erhvervsuddannelse er, og kan føre til, siger Thomas Møller Sørensen.

Attraktive studiemiljøer
Regeringen foreslår også en række initiativer, der skal bidrage til at gøre erhvervsuddannelserne til attraktive uddannelsesmiljøer for unge. Erhvervsskolerne skal have fokus på at skabe sammenhæng i uddannelsesforløbet og bl.a. sikre en god modtagelse på og fejring af afslutning af uddannelsen. Kravene til nye læreres pædagogiske uddannelse udvides, og der bliver øget mulighed for at sende lærere i virksomhedspraktik i en uge.

Muligheden for at bo på skolehjem på erhvervsskoler i yderområder bliver udvidet som forsøg, og der afsættes midler i 2019-2022 til øget udbud af erhvervsuddannelser i yderområder. Endelig strammes der op på informationen til praktikvirksomheder om elevers fravær i skoleperioder.

Læs også: Virksomheder gør det fedt at være lærling: Sender de unge på ture

- Vi er enige i behovet for at skabe attraktive og sammenhængende uddannelsesmiljøer for både unge og voksne, og forsøg med skolehjem og flere midler til at øge udbuddet af erhvervsuddannelser i yderområder er tilsvarende positivt for branchen, siger Thomas Møller Sørensen.

Regeringen foreslår tre initiativer, der giver flere unge mulighed for at komme på grundforløb 1, og at lidt ældre unge og voksne kan få 10 ugers grundforløb som introduktion til erhvervsuddannelserne. Opkvalificeringen af voksne over 25 år, som ikke har 02 i dansk og matematik, skal fremover også kunne ske på erhvervsskolen, foruden som hidtil på VUC.

- Bilbranchen er enige i forslagene, som sigter på at forberede unge og voksne bedre på en erhvervsuddannelse og sikre, at de voksne elever kan blive i erhvervsskolens uddannelsesmiljø, mens de opkvalificeres til 02 i dansk og/eller matematik, siger Thomas Møller Sørensen.

Fat i ufaglærte studenter
- Det er et langt sejt træk, vi har foran os, og det er helt centralt, at fundamentet for kvalitet på skolerne er i orden. Her trækker regeringens udspil helt klart i den rigtige retning. Besparelserne på erhvervsuddannelserne bør dog helt ophøre nu, og det er vigtigt, at der også kommer penge tilbage til driften af erhvervsuddannelserne, siger Thomas Møller Sørensen.

Læs også: Unge skal tunes ind på autobranchen

Og han tilføjer, at der også er brug for indsatser i flere andre spor, hvis det skal lykkes at skaffe nok lærlinge og elever til bilbranchen fremover. Her tænkes på øget rekruttering af unge over 18 år, herunder studenter uden videre uddannelse, samt voksne:

- Vi skal huske, at de fleste elever i erhvervsuddannelserne ikke kommer direkte fra folkeskolen i dag. Da vi har brug for flere faglærte, er det derfor nødvendigt, at der også satses på at få flere ældre elever ind - en erhvervsuddannelse er meget mere end en ungdomsuddannelse, siger Thomas Møller Sørensen og tilføjer:

- I dag har vi eksempelvis 11.000 studenter, der mere end to år efter eksamen endnu ikke er kommet i uddannelse. De er ufaglærte studenter. Derfor bliver vi nødt til at gøre det nemt og legitimt for studenter at vælge en erhvervsuddannelse. Uddannelsesvejledningen til studenter bør udvides, så den også omfatter erhvervsuddannelserne, så vi kan give de unge flere muligheder.

- Vi ved blandt andet fra vores medlemskreds, at flere virksomheder i stigende grad efterspørger lærlinge med en studentereksamen. I takt med at teknologierne på bilerne ændrer sig, stilles der større og større krav til både personvognsmekanikeren, lastvognsmekanikeren og karrosseriteknikeren, og de unge med en studentereksamen kommer med en større modenhed og faglig ballast, siger Thomas Møller Sørensen.

Mere om: EUD | Lærlinge | Uddannelse
Hold dig opdateret med Motor-magasinet
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

Autoplus er Danmarks bedste værkstedskæde

I et tæt opløb har værkstedsportalen Autobutler kåret Autoplus som bedste værkstedskæde og Hella Service Partner værkstedet Autospecialisten i Aalborg som årets bedste værksted.

Plus

Klassikere i krystalkuglen

Hvad egentligt afgørende for at nogle bilmodeller bliver klassikere, mens andre bliver glemt? Vi har spurgt BMW-mærkespecialisten Henrik Sørensen fra Koed.

Plus

Foretrækker FDM frie værksteder?

FDMs medlemmer udgør jo en slags facitliste for den samlede autobranche. Derfor er det så interessant at lytte til netop FDMs holdninger. Vi stiller FDMs adm. direktør Thomas Møller Thomsen syv skarpe.

Plus

Tomands-værksted i Aalborg kåret til Danmarks bedste

Ordholdenhed og god service er opskriften bag Autobutler-kåringen af Danmarks bedste værksted.

Sælg især vinterdæk til varebil-kunderne

Varebiler er særligt eksponeret for uheld om vinteren, og mange kører på sommerdæk, viser en undersøgelse.

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv

Ryds køber Danglas

Viggo Hansen har solgt sine ni autoglas-afdelinger til svenske Ryds Bilglas.

Tenneco deler sig op

DRiV er navnet på Tennecos nye virksomhed inden for motordele efter opkøbet af Federal-Mogul.

Plus

Løfterne rejser sig på dansk i Barrit

Stenhøj markedsfører "Made i Denmark" og kipper med flaget for sin unikke danske produktion i konkurrencen med prisbillige øst-produkter. Motor-magasinet var med på fabriksbesøg.

Plus

Dansk løfteudstyr hitter på svensk vækstmarked

Svenskerne køber godt ind af populære lifte og dækmaskiner fra Nimalift, som også nu bruges på mange danske værksteder - og det kan ses på omsætningen.

Værkstedsregler tilpasses mobile malerkabiner

Råd kunderne til at købe små vinterdæk

1

Miljømand går solo fra forening

Plus

Serviceteam med vokseværk

Nyansættelser, flere servicebiler og omstrukturering hos Flex1one, der har knækket koden til at drive en god serviceafdeling.

Ryds Bilglas på hjemme-opkøb

Fremtidens dæk justerer sig selv efter vejr og vej

Nokian Tyres arbejder på selvregulerende dæk med lameller, der kan udvide sig og modvirke aquaplaning.

Plus

Q&A: Konkurrerer Semler Værktøj med sig selv?

Der findes kun få totalleverandører til indretning af bilhuse. Vi har spurgt Semler Værktøjs salgschef Hans Hansen, om konkurrencen er stor nok, og hvad han tænker om at indrette bilhuse for konkurrenter til Semlers egne bilmærker.

Plus

Værksteder vil have højde på liftene

Superlav luft-løfter

Plus

De unge er vilde med autobranchen

Plus

Youtube videoer sikrer effektivitet på værkstedet

AC Hydraulic har produceret en række fejlfindings- og reparationsvideoer, der skal gøre det nemt for værksteder selv at servicere løfter-produkterne.

Plus

Kalendere i en #metoo-tid

Flere firmaer er hoppet med på bølgen med tækkelige kalendere - bl.a. danske Bell Add, der har lavet en værkstedskalender under temaet “Pas på din bil mens du kan" og “Pas på dine kunder mens du kan".

Fremtiden på talerstolen

Plus

Specialister danner ny forening

Koed og Gørløse Autoimport, specialister i BMW og Mercedes, har stiftet Car Parts Specialists Union. Dermed genopstår det gamle DATI næsten.

Værkstedsfejl giver politiets biler bremseproblemer

Forkert servicering har skabt problemer med bremserne i politiets biler i Nordsjælland og på Vestegnen. En politikreds har opsagt kontrakt med værkstedskæde.

Ajour med den danske autobranche

Plus

AutoBranchen Danmark ind til city

Glasvæg har øget kundeindsigten

Mini-kran til autoruden med blot én mand

Plus

Olieskift kan koste værkstedet dyrt

Danskerne ønsker bedre beskyttelse af data i biler

Ajour med den danske autobranche

Fuld fart på ny lak-serie

Spray til kosmetiske skader på især plastdele

Ny lagerhal til Triscan bliver også den sidste

Nyt superstål efter oldgammel opskrift

Ajour med den danske autobranche

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Triscan løser problemer med montering af servopumper med smartrep.info

Toyota Yaris GRMN – festversionen til de fartglade

CO2 neutralt website

Hos os skal du ikke være i kæder og koncepter for at købe billige reservedele.

Det mest GENIALE værktøj til dækhåndtering

11 glade karrosserioprettere med svendebrev i hånden

Glade elever har bestået svendeprøven som autolakerer

Opbevaring af lithium-ion-batterier

Guide: Har du styr på bremsevæskerne?

Løwener søger motiveret elev

Tre gange så stor risiko - varebilschauffører glemmer den ekstra bremselængde

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af lodderøg hos Nordic Power Converters

Verdens første LED lamper med udskiftelige batterier

Flere hundrede liters Adblue tanke

Mercedes mindste er stor klasse – Biltorvet kører A180d

Dansk Procesventilation har færdiggjort central rengøringsløsning/støvsuger til EX-område

Borbet fælgnyhed fra Rally Centeret

Er din virksomhed forberedt på en hård Brexit?

Centralstøvsuger til Skjern Papirfabriks nye flisfyrede dampkedel-anlæg

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning/filtrering af svejserøg fra robotcelle.

Resurs Bank klar i AutoDesktop

Kold tekniker med bløde værdier - Audi A6

Nyheder i AutoDesktop

Biltorvet jagter LeMans-vinder i vild Porsche

GEOVENT vil fokusere på kerneforretning

Send til en kollega

0.203