23948sdkhjf

Autogenbrug i anden generation

Frederik Spandet har overtaget Næstved Autoophug fra sin far, Peder, der lægger op efter 46 år.

SKIFTE - Der er kommet mere styr på tingene. Nye miljøregler, andre kvalitetskrav, bedre uddannede medarbejdere og større bevidsthed om genbrug har været med til at forvandle branchen. Og det er godt.

Sådan lyder det fra Peder Spandet, 66 år, der i 1972 grundlagde den virksomhed, Næstved Autoophug, hvis nøgler han i år endeligt overdrager sin søn, 35-årige Frederik.

Næstved Autoophug har omkring 4000 kvadratmeter under tag på Gadevang 11 i V. Egesborg. De mange kvadratmeter rummer ud over de mere end 100.000 plade- og reservedele faciliteter til at miljøbehandle skadede og udtjente biler, så de ikke kan skade naturen. Herudover udtages dele, der efter en kvalitetstest lægges på lager og kan sælges til landets autoværksteder og private. Autogenbruget har også egen bilpresse og leverer de sidste rester af bilen til et metalforarbejdningsanlæg.

Firmaet er tilsluttet Refero, et nationalt netværk af indsamlere, der tager imod udtjente biler.

Med generationsskiftet overtager Frederik Spandet nu det endelige ansvar for driften og de 15-16 medarbejdere.

Brænder for gamle biler

- Det har altid ligget i kortene, jeg skulle overtage, og det var absolut frivilligt, at jeg gik i lære som automekaniker, forsikrer Frederik Spandet og tilføjer:

- Det har altid fascineret mig at splitte noget ad og samle det igen, og så brænder jeg for gamle biler.

Efter at have bestået sin svendeprøve og aftjent sin værnepligt gik Frederik ind i virksomheden i 2005 og har med årene overtaget en stadig større ejerandel og forsigtigt drejet virksomheden i sin egen retning. Generationsskiftet er tilendebragt i 2018.

Bilmuseet

Gennem årene har Peder Spandet, der oprindelig er uddannet bygningssnedker, sammen med hustruen Inge både drevet landbrug, autoværksted og bilhandel og har opkøbt og istandsat ejendomme til udlejning. Som mangeårig regionsformand for branchefællesskabet Dansk Autogenbrug har han også virket for sin branche. Alligevel er der blevet tid til at dyrke jagtinteressen og ikke mindst: Bilmuseet.

Peder Spandet åbnede sit alsidige bil- og nostalgimuseum i Ecophons gamle fabriksbygninger på Skellet 19 ved Næstved Havn. Museet, der spænder over 3400 kvadratmeter, bygger på en livslang samling af alle typer køretøjer og landbrugsredskaber fra 1950 og frem. Hertil kommer de tusindvis af effekter, der har gjort det muligt at genskabe en gammel strøggade i Peders barndomsby, Præstø. Museet trækker årligt mere end tusind besøgende blandt turister, bilklubber og lokale.

Nu bliver der for alvor tid til at være museumsinspektør.

Generationsskiftet fejres med en reception for kunder og venner af huset fredag den 21. september fra kl. 14.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141