23948sdkhjf

Folkeskolen krumtap i nyt erhvervsskole-udspil

Regeringen vil bruge to milliarder kroner over fire år på at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse.

FAVNENDE Folkeskolen skal i langt højere grad end i dag forberede eleverne på en fremtid på en erhvervsskole. Det er hovedessensen i regeringens udspil onsdag om en styrkelse af eud-uddannelserne, herunder også til autobranchen, der tørster efter lærlinge og veluddannet arbejdskraft.

Udspillet fra regeringen indeholder 55 punkter fordelt på 12 områder og bygger oven på den store erhvervsskolereform fra 2014.Planen fra regeringen kommer efter, at nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at 27 procent færre elever er startet på en erhvervsuddannelse fra 2014 til 2017. Regeringen er dermed langt fra at opfylde målsætningen om, at hver fjerde elev i folkeskolen i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse. Det gjorde blot 19,4 procent i år.

Alle elever i folkeskolen skal, ifølge udspillet, møde erhvervsuddannelsernes fagligheder som en mere integreret del af skoledagen. Det skal blandt andet ske med bedre fysiske rammer til praktiske fag på folkeskolerne, en obligatorisk prøve i et praktisk eller musisk valgfag og ved muligheden for at tage et valgfag på erhvervsskoler for folkeskoleelever.

- Folkeskolen skal skabe faglige drømme hos eleverne og give plads til, at de, udover dansk og matematik, også kan prøve kræfter med for eksempel service, konstruktion og mekaniske principper, udtaler undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Regeringen vil bruge 10. klasse som et erhvervsrettet tilbud til de unge. Der nedsættes et ekspertudvalg, der skal komme med anbefalinger til, hvordan det gøres bedst. I dag er det kun hver fjerde elev i 10. klasse, der fortsætter videre på en erhvervsuddannelse. Syddansk Erhvervsskole har gode erfaringer med at være pioner i at drive 10. klasse og dermed rekruttere elever.

Læs også: Fællesskab forebygger frafald hos mekanikere

Skolehjem og kostophold
Undervisningen på erhvervsskolerne skal gøres mere inspirerende ved eksempelvis flere besøg fra erhvervslivet i timerne. Og står det til regeringen, skal der oprettes flere erhvervsuddannelser i tyndt befolkede områder af Danmark. Blandt andet med skolehjem med kostophold, så unge får mulighed for at bo tæt på erhvervsskolen.

Praktiktilsagn
I de seneste år har der været meget kritik af, at besparelser har ramt antallet af praktikpladser, og at det har gjort det svært for de unge rigtigt at komme i gang med deres erhvervsuddannelse. I følge udspillet fra regeringen skal et såkaldt "nyt praktiktilsagn blandt andet indebærer, at praktikvirksomheder kan give en tidlig tilkendegivelse i 9. og 10. klasse og forud for grundforløbet om en kommende praktikplads til de unge.

Ændring af økonomi
Det udskældte omprioriteringsbidrag har fået kritik for at skære alt for meget på erhvervsskolerne. I sit finanslovsudspil har regeringen lagt op til at forlænge bidraget til også at gælde efter 2021. Men fra 2022 skal pengene føres tilbage til uddannelsesområdet.

Står det til Socialdemokratiet, skal de enkelte uddannelsesinstitutioner friholdes fra de årlige besparelser på to procent om året.

Regeringen inviterer nu hele kredsen af partier bag erhversskolereform og folkeskolereformen til forhandlingsmøde i Undervisningsministeriet. 

Fakta: Sådan vil regeringen få flere elever på erhvervsskolerne

 

* Folkeskolen skal i højere grad give unge interesse for praktiske fag. Alle elever skal prøve kræfter med teknik, service og konstruktion i folkeskolen.

* Alle folkeskoleelever skal udfordres på deres valg af uddannelse og ikke se gymnasiet som eneste mulighed. Lærere i folkeskolens ældste klasser skal være bedre til at åbne elevernes øjne for andre muligheder.

* Kommunerne skal have større ansvar for at få unge mod erhvervsskolerne. Hver enkelt kommune bliver forpligtet til at sætte lokale mål for, hvor mange der søger ind på erhvervsskolerne.

* Flere unge skal vælge den rigtige uddannelse i første hug. Fra nye 2019 bliver kravene til at komme i gymnasiet hævet, men regeringen er klar til at stramme yderligere, hvis det er nødvendigt for at få flere mod erhvervsskolerne.

* 10. klasse skal i højere grad være et springbræt til en erhvervsuddannelse. Regeringen vil nedsætte et ekspertudvalg, som skal komme med anbefalinger.

* Erhvervsuddannelser skal have et bedre image, og der skal være mere begejstring for fagene. Blandt andet skal flere gæstelærere undervise på skolerne - for eksempel en Michelin-kok eller en kendt snedker.

* Der skal være mere attraktive studiemiljøer på erhvervsskolerne, hvor der bliver taget godt mod nye elever, og der skal være faste traditioner, når man afslutter sin uddannelse.

* De unge skal have længere tid til at vælge rigtigt. I dag kan unge, der afslutter 9. eller 10. klasse, starte på grundforløbets første del på en erhvervsskole inden for et år. Vinduet skal fremover være to år.

* Der skal være højere kvalitet i undervisning og øget digitalisering. Erhvervsskolerne får tilskud til moderne udstyr, robotter og at styrke lærernes kompetencer på it-området.

* Unge skal have større sikkerhed for praktikplads tidligere i uddannelsen. Regeringen vil indføre et praktikpladstilsagn, som forpligter unge og virksomheder til at tale sammen før grundforløbet.

* Flere unge skal søge ind på de social- og sundhedsfaglige uddannelser. Kommuner skal kunne få dækket lønudgifter til elever mellem grundforløb og sommerferie. Det skal sikre, at flere får en praktikplads.

* Erhvervsskolerne skal have mere frihed, og der skal være mindre bureaukrati. Det skal være lettere for den enkelte skole at oprette nye uddannelser.

Kilde: Undervisningsministeriet.

/ritzau/

Mere om: Erhvervsskole | EUD


Hold dig opdateret med Motor-magasinet
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu
Plus

Kalibreringssystemet der kan køre på alle testere

Elektro Partner indskærper vigtigheden af kamerakalibrering af nye biler på frie værksteder. Virksomheden har udviklet et universelt system, der i høj grad også eksporteres til andre markeder.

Plus

Afstemning til awardshow eksploderet

Både transportministeren og skatteministeren deltager i årets Auto Awards branchebegivenhed.

Plus

Nordjyske lærlinge fik en øjenåbner

Plus

Styrelse lover kortere ventetid for veteranbiler

Tiderne for sagsbehandling skal skal ned fra syv til to uger.

Viggo og veteranbilruderne

Viggo Hansen fra DanGlas har kastet sig over noget nyt. Han sælger og isætter nu ruder i de gamle biler, der kørte rundt på gader og veje i 70’erne til 90’erne.

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv

Rådgiver råber op

Min Fremtid
Biløkonom: Sådan gik jeg hele vejen til toppen

En uddannelse som biløkonom har bragt Mikkel Westergaard til tops i autobranchen

Plus

DF vil sætte gang i afgiftreform nu

Min Fremtid
Fællesskab forebygger frafald hos mekanikere

Plus

DTC-aftale forlænget trods uvished

Plus

Mobil kalibrering klapper i

Min Fremtid
- Vi leder efter unge med ’ild i øjnene’

Vil du i lære som salgstrainee? Så skal du ikke være ’pistolsælger’, men tålmodig, lyttende, hjælpsom og målrettet, siger salgsdirektør Henrik Brøchner Jensen

Den svenske autobranche festede løs til award show

Plus

Sådan skiller du dig ud som værkstedsejer

I kampen mellem frie og mærkeværksteder er god ledelse og bedre forståelse for kunder og økonomi blevet nøgleord.

Grossist vil effektivisere værkstedsdrift

Auto-G er klar med værkstedssystemet Gplan, som er lavet i samarbejde med Triscan. Fem basismoduler og syv i tillæg.

Bosch i Danmark fylder 100 år

En af de store fejrer en af de største fødselsdage.

Magnussen tager VM-point i tiende sejr til Hamilton

Det blev til to danske VM-point i det brasilianske grandprix, hvor Lewis Hamilton tog tiende sæsonsejr og Mercedes sikrede sig konstruktørmesterskabet.

Plus

Autofirma kan nu godkende alt med tunge bremser

AutoConsult har fået Færdselsstyrelsen blå stempel som prøvningsinstans af store personbiler, lastbiler og påhængskøretøjer.

Sindby fylder 100 år

Vejle-firma afslører nyt navn og logo på jubilæumsreception 16. november.

Plus

Kom med dybt ind i Renaults hemmelige F1-haller

Det kræver de ypperste mekanikere, lakerere, ingeniører, designere og naturligvis kørere at bygge en Formel 1-racer.

Kæde åbner nyt værksted i Holstebro

Min Fremtid
Derfor vil jeg være mekaniker

Plus

Folder og film om korrekt montering af klodser

Plus

Mekanikere laver alt for mange bremsefejl

Producenten af bremsedele, Ferodo, har igangsat en kampagne for at minimere kundeklager over forkert monterede og ødelagte bremseklodser.

Plus

Krav mod forurening vil presse værkstederne

De professionelle skal tiltrækkes

Sæt rigtige for aircon og svejsegasser

Italienske dæk til den nordiske vinter

Ny luft til flade dæk

Vind en Ferrari - sådan da

Motor-magasinet er klar: mød redaktionen

Plus

En stand smurt i olie

Stærkere end stål og let som en fjer

Plus

Masser af auto-el på messen

Prisbilligt koblingssæt til ældre biler

Borg udvider med ny fabrik i Polen

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af olietåge og svejserøg hos J.E. Pedersen

Din logistik specialist i Danmark

Flere brandvarme leads fra biltorvet.dk

Dansk Procesventilation har færdiggjort anlæg til svejserøg, slibestøv og let olietåge

Automatiseringsbølgen ruller lige nu ind over e-handelen

Mercedes-Benz i Norge har valgt Omnicar SAM til taxaer, køreskoler og nyttekøretøjer

www.glasuritcampaign.com

Mezzanin giver 25 % mere lagerplads hos Jysk Firmatøj

MSW 73

Ejner Hessels valg af lagerautomat er igen faldet på ClassicMat™ – og det er vi glade for!

Boost din bilvask - og øg din indtjening med minimum 20%

Dansk Procesventilation har færdiggjort ATEX punktudsugning hos nkt Cables

Nyt central lager i Eindhoven

www.glasuritcampaign.com

Sælger for 35 milliarder kroner biler i år

Elbiler er billigst: Slår benzinbil på faste udgifter

Nyhedsbrev fra SINDBY

Nye højtydende smeltelime til industrien

Kia fokuserer – Ceed er bedre end nogensinde

Markante ændringer i bilmarkedet og kundeadfærd truer danske bilforhandleres fremtid

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning og filtrering af svejserø...

Morten Wendelbo ny salgskonsulent hos AD Danmark

Dansk Procesventilation har færdiggjort udsugning af coating pulver-støv ho...

Ejner Hessels valg af lagerautomat er igen faldet på ClassicMat™ – og det e...

Omnicar SAM er nomineret til "Årets produkt" og "Bedste tiltag"

Send til en kollega

0.274