23948sdkhjf

Priserne på kølemiddel stiger

Prisstigninger og kvoteregulering på kølemidlet R134a stiller nye krav til værkstedets fyldestationer.

AIRCON Det er næppe gået nogen aircon-teknikers næse forbi, at det er blevet betydeligt dyrere at lave airconservice end for blot få år siden. Prisen på kølemidlet R134a er skudt i vejret som følge af EU’s ønske om at reducere brugen af kølemiddel, og derudover er der indført kvoter, som kan gøre det vanskeligt at anskaffe kølemiddel til eksempelvis perioder med spidsbelastning.

Der er kort sagt al mulig god grund til at tænke i en fyldestation, der både sparer på kølemidlet og på pengepungen, når der skal købes ny maskine til klimaværkstedet.

- Tendensen er, at prisen på kølemiddel fortsat vil stige, ligesom der heller ikke er noget, som tyder på, at kvoterne vil forsvinde. Derfor er det bestemt heller ikke uden betydning, hvilken fyldestation man vælger, påpeger Martin Lykkegaard, key account manager hos Dometic Waeco i Fredericia.

Han peger i den sammenhæng på Waecos fuldautomatiske fyldestation ASC 2500 Low Emission, der ifølge producenten har enhøj genanvendelsesprocent af kølemidlet. Hvor andre fyldestationer ligger på omkring 95 procent i genanvendelse, så kan ASC 2500 Low Emission præstere 99,8 procent - og det er procenter, der kan ses i regnskabet.

- Det lyder måske ikke af alverden, men det er de fire, fem procent, som giver den store gevinst på den lange bane, siger Martin Lykkegaard Tolstrup og nævner som eksempel et klimaværksted, som har gennemsnitlig 400 aircontjek om året.

- Det giver en årlig besparelse på kølemiddel på cirka 6800 kroner, hvilket betyder, at fyldestationen er betalt tilbage i løbet af fem år - alene på genanvendt kølemiddel, siger Martin Lykkegaard og tilføjer:

- Selvfølgelig er det de færreste værksteder, der har så mange aircontjek, men selv hvis værkstedet ligger på det halve - på 200 tjek om året - så sparer man cirka 3400 kroner på kølemiddel hvert eneste år.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095